reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Luty 2013

hejo ciotki
martuszka moja koleżanka miała taki twardy całą ciążę i lekarz uznał, że skoro tak cały czas to widocznie tak u niej jest. ale to mi się wydaje, że indywidualna sprawa więc lepiej, żeby twój lekarz widział co jest
poli daj znać jak odbierzesz wyniki. może masz tak jak ja - że skóra się od hormonów bardziej przesusza i dlatego swędzi. u mnie pomógł emolient.
lorena kciuki za córcie. a co to w ogóle za badania jeśli można spytać?

mąż w domu więc wybiorę się z chłopakami na krótki spacer - sama z młodym nie wyjdę bo to mały szaleniec, ale w trójkę to chyba się nic nie stanie :tak:

reklama
Wg mnie jak brzuch jest tylko twardy podczas stania a nie powoduje to bólu czy dyskomfortu to nic groźnego. Tak jak dziewczyny piszecie, widać taki urok niektórych z nas.
Czekam na te wyniki z lekkimi nerwami, ale pewnie sprawdzę je dopiero wieczorem, chyba, że będą przed SR..

Cortina, toś Ty odważna;-), że jeszcze tak myjesz głowę- ja już nie daję tak rady, cała włażę pod prysznic ;-)

hej,
rzadko do Was zagladam ale jak tylko mogę to coś napiszę :)
martuszka co do twardnienia brzucha to na tym etapie ciąży to normlane z tym, że takie twardnienie, napinanie się brzucha po chwili puszcza. Nie wiem co się dzieje jeśli cały czas jest twardy. Pewnie wszystkiego się dowiesz jak gin odpisze.
Ja w dalszym ciągu muszę leżeć, szyjka bardzo krótka bo ok 2cm i mam zamiar wytrzymać jeszcze conajmniej 7 tyg. Boję się jak zwykle ale mam cały czas nadzieję że uda się urodzić w terminie.

a ja się witam z łoża i w piżamie.
boli brzuszek:( eh....a jak zaczełam kaszlec to z bólu mnie na kolana powalilo:szok: nie chce już kaszlec:( na domiar wszystkiego mała tak kopie nisko ze od tego dziwnego uczucia jest mi niedobrze...
mam wrazenie że ona zaraz wyyskoczy. też czujecie tak nisko dzieciątka?? przedtem czulam kopniaki po obu stronach brzuszka a teraz ''tam'':baffled: ciekawe jak jest ułozona.

miłego dnia:*

Cortina, ja tez jeszcze nad wanna myje wlosy. Jakos daje rade choc zasapana jak wieloryb wstaje :)

Odebralam wyniki cukru, na szczescie wszystko dobrze. Po wym incydencie nocnym ze srody na czwartek na szczescie okazalo sie z malutka wszystko ok. Szyjka w normie zamknieta. Uffff .... ale dostalam ochrzan od gina ze jak znowu sie powtorza takie skurcze to mam jechac do szpitala.

Dzis z malzem wybieramy sie na dni otwarte do szpitala zeby nie czuc sie calkiem jak krolik doswiadczalny przy porodzie ;-)

hmmm... trzeba cos na obiad wymyslic

zaliczyliśmy krótki spacer i stwierdzam, że przez to wieczne siedzenie w domu nie mam w ogóle kondycji :( no i utwierdziłam się tylko w tym, że nadal sama nie mogę z małym wychodzić bo pod górkę przy tutejszym wietrze z wózkiem nie wejdę, a jak idzie po nogach to świruje i nie chce do domu wracać i musiałabym go siłą zanosić :/ a ja mam zakaz dźwigania i nakaz oszczędzania się więc udupiona w domu jestem nadal... buuuu

Laski cukrzycowe jakie mialyście wyniki bo ja mam na czczo 126 mg/dl po godz 142 mg/dl a po 2 112 mg/dl

Gin kazał mierzyć cukier na czczo godz po posiłku i po 2 a rodzinna stwierdziła że jest ok fakt na czczo wysoki poziom, ale ograniczyc słodkie i tyle i udac sie do gina bo ona się na tym nie zna :szok:

Zmykam cos zjeśc bo jak wyszłam o 9.30 tak dopiero weszlam do domu, potem was nadrobię.

Poszalałam w lumpku wydałam 35 zł na 2 sweterki, bodziaka z dł rękawem + kiecka z polarku, 2 kaftaniki, koszulowa bluzeczka, 4 pajace, jeden pajac z polarku i 5 bodziaków z kr. rękawkiem :-D

Aniu - wg moich wskazników mozliwe ze masz cukrzycę lub nietolerancję glukozy i potrzebna bedzie dieta, poniewaz na czczo powinnasz miec raczej ponizej 99 mg/dl a jesli srednia wynikow po godzinie i po dwoch jest powyzej 126 mg/dl to wg. mojej skali juz cukrzyca. Taka skala u mnie dtyczy testu na 75g glukozy. Niemniej jednak nie wiem jaką masz skalę i nie chcę niepotrzebnie wyrokować. Polecam wizyte u diabetologa i sprawdzenie poziomu hemoglobiny glikowanej (to taka srednia cukrowa z kilku osttanich tygodni- badanie z krwi) oraz badanie moczu na obecnosc cukru/ketonow. A póki co, ogranicz slodycze i slodkie owoce oraz tluste rzeczy na wszelki wypadek. W kazdym razie ja tak od razu zrobilam. A poza tym- jesli zaczniesz sie badac glukometrem godzine po kazdym posilku to poziom cukru powinnas miec ponizej 120 mg/dl - jesli jest wyzszy to znaczy ze trzustka nie do konca prawidlowo pracuje. pomierz sobie przez jeden dzien z ciekawosci i sama zobaczysz na czym stoisz :)
Trzymaj sie- moze nie bedzie tak zle. Buziak
_Zuza_

Ostatnia edycja:
reklama
poli hormony swoje robią :tak:
Ania nie obraź się (bo to nie złośliwie) ale bardzo się uśmiałam jak czytałam Zuzy posta, żebyś póki co ograniczyła słodkie hehe no bo kto jak kto ale Ty wśród lutówek mi się najbardziej kojarzysz ze słodyczami ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry