reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Luty 2013

Co do USG to w tym artykule który któraś z Nas wrzuciła na forum było napisane,że połówkowe robi się 20 tc +/- 2tyg więc wydaje mi się,że mogą już niektóre mieć terminy :p
Ja na swój jeszcze poczekam ale akurat wypadnie mi pewnie z październikową wizytą koło 22tc.

I zgadzam się z Martuszką co do tych ruchów. Generalnie 16 tc to jest wcześnie bardzo i wszędzie piszą,że zazwyczaj kobiety które już rodziły czują wtedy. Mi się wydaje,że niektórym myli się po prostu odczuwalna praca jelit. Tym bardziej jeśli dochodzą do tego jakieś hałasy :tak: to na 100 % po prostu powietrze w jelitach ;-)

wcinam tosty...niam

reklama
ja napisałam, że wcześnie bo mi w pierwszej ciąży lekarze w Polsce nie kazali robić przed 20 tyg. teraz też jak byłam prywatnie u niemieckiego gina to mówił, że po 20 tygodniu i wcześniej mam nie robić, w szpitalu mówią dokładnie to samo i wizytę mam w październiku jak będzie po tym 20 tyg.

A tak na marginesie- (nie chcę nikogo urazić) ale jak to mozliwe ze niektóre z Was piszą ze w 13 tygodniu czują kopniaki dzidziusia? 6-centymetrowego? To chyba niemozliwe....

mysle ze tu duzo ma kwestia ulozenia dziecka i macicy, w pierwszej ciazy poczulam w 16 tyg ze cos mnie tam smyra a teraz ok 14 tc, nie sa to typowe kopniaki a ruchy :-)
czuje bardzo wyraznie i napewno jelita to nie sa :tak:

Napisałam piękny post i straciłam polaczenid z netem hehe
Co do ruchow to ja w pierwszej ciąży po 20 tc poczułam, sporo też zależy gdzie jest łożysko, bo jak na przedniej ścianie to dodatkowo później czuć,
Teraz czuje od ok 15 czy 16 ale do tej pory to pukanie a nie kopniaki i potrafię ich cały dzień nie czuć a dopiero wieczorem.

Martuszka ja mam 13 września, mi mówili aby to było po skończonym 18 i do 24 ale optymalny czas na badanie, pomiary itp. To 20 tc
Jestem też umowiona na takie bardzo, bardzo dokładne badanie do specjalnej pracowni usg na 3 września, ale nie wiem czy iść skoro moja robi w ramach wizyty.
Wiecie ta rozpiętość pewnie jest bo każdy dzidzius rośnie inaczej, chodzi tu chyba nie tyle o pomiary bo te to bez problemu ile o dobra widoczność i rozwój organów jak serce, nereczki itp.

Ale się najadlam, biteczki, kasza i buraczki;) ale mi się chciało hehe

Gosia- robię wcześnie, tj w 18 tygodniu bo tak mi kazała moja ginekolog prowadząca. Związane jest to z moją poprzednią ciażą (którą straciłam), żeby tym razem zrobić jak najwcześniej bo gdyby coś nie tak było- jest więcej czasu na dodatkowe badania itp.

Deszcz- i juz mnie głowa zaczyna bolec :(

witam,

ciagnie mnie brzuch na dole :(
jak się położę na wznak- to wstac nie mogę, tak jakos mięsień w srodku ciągnie :(
i strasznie mi brzuchal wywaliło....

mam jakies złe mysli- czy ten dzidziuś tam nadal jest, ja nic nie czuję :(

A tak na marginesie- (nie chcę nikogo urazić) ale jak to mozliwe ze niektóre z Was piszą ze w 13 tygodniu czują kopniaki dzidziusia? 6-centymetrowego? To chyba niemozliwe....

7 wrzesnia idę juz na usg połówkowe.
Któraś już zapisana?

Martuszka, wiesz co ja też miałam niedawno takie ciągnięcia w brzuchu jak leżałam na wznak.. Myślę, że nie masz co się martwić:tak:To chyba rozciągająca się macica. Bierz magnez, mi pomogło na takie dolegliwości..Co do ruchów dziecka, ja też sceptycznie podchodzę do tak wczesnych odczuć (bez obrazy;-), bo ekspertem nie jestem ).. Wszędzie pisze, że najwcześniej wyczuwalne ruchu są w ok 16 tygodniu i to u kobiet, których jest to kolejna ciąża..Nie znam się, ale wg mnie te "ruchy" w np 12 czy 13 tygodniu to np mocniej wyczuwalna praca jelit (przecież wszytko tam nam się przesuwa). No ale może się mylę:tak: Szybko masz te połówkowe..A czy takie badanie to coś podobnego do tych genetycznych? Zastanawiam sie, czy znów będę musiała jechać do innego gina.. Bo jeśli te badania sa tak samo szczegółowe, to mój nie ma wystarczającego sprzętu:-( A ja jutro mam wizytę, więc znów mam stresa jak to ja..Wcześniej się bałam bo miałam rózne bóle, teraz bóle brzucha ustąpiły już ponad tydzień temu, no i oczywiście to też daje mi do myślenia :eek:Pewnie tez dowiem się co i jak z tym połówkowym usg..

Sara
[*]:-(

Ostatnia edycja:
witam się z Wami dziewczyny

niestety nie pojawiam sie u Was jak się domysliłyscie moja ciąza dobiegła konca 24.07. nie umiałam tu wczesniej wejsc obwiescic wam tej wiadomosci ,dziś się zebrałam nawet przez przypadek bo chce wejsc na temat poronienia i tak jakos weszłam a tu mój suwaczek 16 tc ;(((

ze to 3 strata ,szukam porady w klinice genetycznej mam nadzieję znalezniea przyczyny smierci moich dzieci ,proszę Was o kciuki w czwartek mam termin

a dla Was moich znanych i nie znanych lutówek duzo zdrowia i szczesliwch porodów!!

bardzo mi przykro :( czesto mysle o lutowkach ktore pisaly a teraz milcza :( mysle ze wiecej jest takich lutowek ktorym sie nie powiodlo :( strasznie to przykre ....
3mam kciuki za wizyte ! mam nadzije Saro ze znajda przyczyne w klinice i pomoga wam ! wierze ze jeszcze wpadniesz pochwalic sie testem II ;) zycze ci duzo wytrwalosci i powodzenia w staraniach !

właśnie wróciłam z targów, ale bardziej niż rzeczami dla niemowlaków byłam zainteresowana rzeczami plastycznymi, klockami itp.-pewnie dlatego, że związane jest to z moimi studiami i pracą-począwszy od żłobka,opieki prywatnej do animacji dziecięcej i fryzjerstwa dziecięgo

reklama
Martuszka niektóre kobiety szczupłe bardzo mogą nawet w 12tyg czuć ruchy dzicka ja Wiki czułam bardzo wcześnie teraz też czuje i to wyraźnie :)
kwestia rozpoznania ruchu dzidzi a wzdęć itd.
Ja dziś po zakupach dzidzi ma wszystko i mam z grzywy nic nie potrzebne już :) zadowolona od ucha do ucha bo na całą torbe ubranek wydałam tylko 3funty co u mnie jest rekordem :)

Do góry