reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Luty 2013

Martuszka i co dowiedziałaś się w pracy jak to z tym macierzyńskim ma być...ja na razie mam 20 tygodniu mam składać podanie o te 6 dodatkowych czy jak bo już tego nie czaję...
a wiecie kiedy sprawa naszego macierzyńskiego będzie ostatecznie zakończona...

Gnidka przy pierwszym tez popełniłam mnóstwo błędów zakupowych:-D:-D przy drugim człowiek już wie co się sprawdza a co nie wiec nie martw sie tak to jest...
ja mam jeszcze mnóstwo z metkami, których Jula nie załozyła ciekawe czy lenka zdąży:-)

moja dopiero 62 nosi :tak:

dziewczyny może to dziwne ale mam problem z rozpoznawaniem Was na fb, podpowiecie mi kto jest kim...:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

reklama
Madzienka wysłałam Ci wiadomość na fb kto ja jestem ;-) co do ubranek to ja też mam kilka które w ogóle się nie sprawdziły, należą do nich m.in. bluzy z kapturem (może w późniejszym czasie będą ok ale dla tak małego dziecka u nas się nie nadają) do tego wszelkiego rodzaju jeansy (to tylko dla ładnego wyglądu moim zdaniem się nadaje bo wygodne to nie jest) i koszulki, no chyba, że są dość długie i da się je schować do spodenek bo inaczej to całe plecy gołe...

najlepsze natomiast okazały się pajace, bodziaki i półśpiochy :-)

Madzienka a my nie mamy jeszcze 4 tygodni? Te 6 to od wrzesnia mialo byc...choc teraz jak i nas obejmie urlop to ja juz nie kumam

Madzienka- nie wiem dokładnie jak i kiedy skladac bo sie tym troche nie interesuję. Dzwonię do kadr i oni mi sami pisma piszą i ja tylko podpisuję :)

Czyli jak był półroczny to przysługiwały 4 tygodnie dodatkowego a jak roczny to 6??? Tak?

Laski moja mama jutro zadzwoni do zusu to sie wywie:) ostatnio jak dzwonila to przyslugiwalo nam 4 tyg. (sama pracuje w placach wiec tez jest tym zainteresowana)
Podobno te 6 bylo od przyszlego roku... Jutro Wam napisze.

Ja to tak zrozumiałam...ale może zle

że roczny sklada sie z 20 tygodni macierzyńskiego + 6 tygodni dodatkowych+26 tygodni rodzicielskiego....

ja dostałam pismo z pracy że moj macierzyński 20 tygodniowy kończy sie 30 czerwca, mogę jeszcze pisac podanie o 4 tygodnie dodatkowe...tak było zanim przyznali nam roczny

a jak jest teraz ktoś wie....

znalezione w sieci Siostra Ania - Urlop macierzyński 2013

Od 1 września urlop macierzyński będzie wynosić pół roku – 20 tygodni podstawowych oraz 6 tygodni dodatkowych (obecnie jest 20 tygodni podstawowych i 4 dodatkowe) niezależnie od liczby urodzonych dzieci przy jednym porodzie. Kobieta będzie miała możliwość przedłużenia go o kolejne pół roku (tj. o 26 tygodni , co uznawane jest za urlop rodzicielski). Matce, która skorzysta z rocznego urlopu będzie przysługiwał zasiłek w wysokości 80%. Jeżeli zdecyduje się na urlop w wymiarze półrocznym – otrzyma 100%. O tym, czy matka chce korzystać z półrocznego czy rocznego urlopu, będzie musiała zadecydować na 14 dni przed planowanym terminem porodu. Wówczas decydując się na cały rok, będzie to urlop płatny w wysokości 80%. Kobieta, która najpierw zdecyduje się na pół roku otrzyma 100%, a jeżeli wyrazi chęć przedłużenia go o kolejne pół roku – przez te kolejne pół roku otrzyma świadczenie w wysokości 60%.

Kwasia dziękuję...

Ostatnia edycja:
No wlasnie tez to tak rozumiem, ze te 6 jest dla nowych przepisow ktore do tej pory mialy nas nie objac, ale jak moge wnioskowac o 6 tyg. Skoro ustawa jeszcze nie weszla...pewnie bede musiala wypisac o 4 a potem o dodatkowe dwa i dopiero te 26 rodzicielskiego...

Heloł! Powracam!

Ponadrabiam, ponadrabiam i będę na bieżąco.

Laski mówcie mi tu szybko jak się nazywa ta witamina D w kroplach? I czy jest na receptę?
Dawałam Kubolkowi te w kapsułkach twist off, ale od jakiegoś czasu ciągle to wypluwa jak tylko mu to wycisnę do buzi. No, a z łyżeczki ładnie zlizuje więc po co mam przepłacać na te kapsułki jak i tak nie chce z nich pić :-)

Pliss pomóżcie!

reklama
Mi w pracy też kazali dziś czekać na wejście w życie ustawy..Póki co mogę składać w połowie czerwca wniosek o te dodatkowe 4 tygodnie urlopu:sorry:

Martuszka, ale Ci dobrze z urlopem:szok:Ja za 2012 rok mam zaległych 11 dni jedynie, bo do tej pory przysługiwało mi tylko 26 dni..

Laski, a któraś z nas nie korzysta z rocznego macierzyńskiego??? Nie pytam oczywiście nie pracujące;)

Ostatnia edycja:
Do góry