reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Luty 2012

cyśka mi lekarz na każdej wizycie powtarzał, że do końca 12 tc mam brać folik 2x dziennie, a potem mam zacząć brać witaminy. A wyniki też mam dobre, tyle że teraz dziecko wyciąga z nas to czego potrzebuje, więc witaminy na pewno nie zaszkodzą ;)

reklama
Edyta perfecta mama jest w Rossmannie z Dax Cosmetics, jakoś ok 22zł kosztuje normalnie, a mi się udało dostać niedawno w promocji za 16zł:-D też jej używam i mam nadzieję, że przyniesie efekt !
z witamin biore vitaral i zostały mi jeszcze 2 tabl kwasu foliowego, więc je wezme jeszcze do końca, a nowego opakowania już nie będę kupować i przestanę brać kw. foliowy

Edyta - ja to się nastawiam na ruchy w dole brzucha, bo tam przecież na razie jest macica. Z resztą ją czuję, jako taką twardą kulkę wielkości powiedzmy awokado. Wszystko co czuję wyżej, także na wysokości pępka to według mnie jelitka. Za wcześnie, żeby dzidź był tak wysoko.

Moja siostra natomiast jak była w ciąży to lekarz kazał jej przez całą ciążę brać tylko po jednej tab.foliku dziennie. I tak zrobiła zero witamin.A mała urodziła się ponad 4kg i zdrowiuteńka jak rybka.
Jak będę na kolejnej wizycie to zapytam lekarza co i jak z tym.

A ja nic nie czuje ;) I nie pamietam kiedy poczulam pierwsze ruchy z synkiem. Skleroza... nie zapisalam sobie to nie pamietam. Wiec nawet nie bede miec porownania.

Edytka, moja gin tez mi zaproponowala Pregne Plus. Tania nie jest, to fakt, bo kosztuje ok. 35-38 zl za jedno opakowanie, ktore ma tylko 30 tabletek. Ja je akurat biore, teraz zaczelam juz 2 opakowanie. No coz, na dziecku oszczedzac nie bede ;-)
Ja perfecte mama kupowalam w aptece SuperFarm (ale w Rossmanie tez sa), ta seria akurat byla w promocji, wiec wzielam 3 rozne kremy ;) Niestety czekam az mi minie wrazliwosc na zapachy, moze wtedy zaczne ich uzywac. Teraz moge sie smarowac tylko emulsjami dla dzieci (podbieram synkowi...), bo one mniej intensywny zapach cala reszta odpada ;(

ja rozpoznałam ruchy dzidzi po tym, że pod skórą mniej więcej 3-4 palce pod pępkiem coś zaczęło mi się wiercić w tą i z powrotem. nie mogła to być praca jelit, bo czułam jakby to wszystko działo się tuż pod naskórkiem. przyłożyłam rękę i się na moment uspokoiło, ale już za chwilę znów zaczęło się rozpychać i domagać swojego miejsca, które nieco ograniczyłam delikatnie przyciskając brzuszek. leżałam wówczas na plecach i dopiero co wypiłam ciepłą szklankę mleka. później też odczuwałam jak się rusza, ale tylko wtedy, kiedy leżałam na plecach. dziś zaczęłam się rano martwić, bo nic nie czułam, ale po ciepłej herbatce szybko się odezwało i do tej pory co kilka godzin czuję jak zmienia pozycję, albo po prostu kopie i boksuje mamę.

co do spania na brzuchu, to przed ciążą tylko w tej pozycji mogłam zasnąć, ale odkąd się dowiedziałam, to chyba nawet od razu się od tego odzwyczaiłam. ciągle tkwi mi w pamięci historia, którą opowiedziała mi kilka lat temu ciocia, jak była w szpitalu. jedna młoda dziewczyna miała problem z ciążą i trafiła do szpitala na kilka dni. strasznie histeryzowała. krzyczała, że lekarze muszą uratować jej dziecko i ciągle leżała w łóżku na brzuchu i płakała. w końcu jak lekarz przyszedł i to zobaczył, to ją bardzo okrzyczał za to i powiedział, że już zna źródło problemu.

a na rozstępy stosuję EUCERIN naturalny olejek pielęgnacyjny CIĄŻA _4678 (1756700196) - Aukcje internetowe Allegro i właśnie jak go tu znalazłam jestem strasznie zła, bo murzyn z apteki sprzedał mi go ponad 2 razy drożej :crazy:
dodatkowo mam NOWOŚĆ OLIWKA W ŻELU - KWIATOWA - JOHNSONS BABY (1729828648) - Aukcje internetowe Allegro i mam nadzieję, że się sprawdzą.

Trina mi też włosy straszni wychodzą, ale mam to okresami co ok. tydzień. najpierw silne i lekko rozczesujące się po kąpieli, a później jak siano i strasznie wypadające.

Edyta ja takie same zalecenia dot. foliku. do 12 tyg, a od 13 wieczorem na sen 1 tabletka witamin popijana jedynie niewielką ilością wody. no i lekarz wcale mi nie zalecał witamin. kupiłam sama w aptece, pokazałam gin, czy mogą być i dała instrukcje jak stosować. http://herbavit.com.pl/produkt/SOLGAR_Witaminy_i_mineraly_prenatalne.html,339512?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-08&utm_content=3134#nclid=8b8d0ae99a12c20e4e46e43f8a9a5cd7

a teraz idę spać. dobranoc :)

Ostatnia edycja:
u mnie cera jakby się teraz poprawiła (nawet teściu pochwalił że ładnie wyglądam - co żadko się u niego spotyka) ale dekolt i plecy też mi zsypało... ach te hormony

Vanilia też już nie mogę się doczekac informacji na temat płci. Jakoś nastawiamy sie na dziewczynkę chociaż wcale nie jest powiedziane że nie będzie chłopak. Póki co dyskutujemy tylko o żeńskich imionach:D

aguula przygotuj się na jeszcze więcej! ja przed ciążą nosiłam staniki A, a podczas karmienia niektóre D były przyciasne. Na szczęście wszystko z czasem wraca do normy. Teraz noszę B/C ale przy karmieniu pewnie znowu będzie hardcore.

Dee dobrze że już po wszystkim. Niepotrzebnie najadłaś się stresu;) A co do snu to też dzis nie mogłam zasnąć. Kombinowałam jakby się wyrwać do moich chłopaków na wakacje i tyle mysli mi się w głowie kłębiło że tez chyba do 3 oka nie zmrużyłam. Wymysliłam że zasymuluję grypę żołądkową żeby nie przyjść do pracy, ale na szczęście dogadałam się z szefem że będę mogła ten weekend spędzić z rodzinką. Nie ma jak szczera rozmowa, bez zbędnej ściemy. Apropos powiedziałam dziś szefowi o ciąży bo swteirdziłam że już nie chcę sie dalej z tym ukrywać - za bardzo mnie to męczy... i albo nie bardzo do niego to dortarło, albo spłynęło po nim jak po kaczce. Wszystko wyjdzie w praniu bo reakcja była niejednoznaczna.

Mama2006 szalejesz, chyba bym sie na piwko w ciązy nie zdecydowała mimo wszystko to alkohol

agacinka gratuluję czucia ruchów:) co jak co ale to już kolejny etap na długiej drodze do porodu, a jaki przyjemny;) ja dzieki ruchom maluszka nie czuje sie taka samotna w tym pustym domu bo wiem że ktoś tam w środku jest ze mną cały czas:D

Isia nawet nie wiedziałam żeśmy tyle samo w ciaży poprzedniej przybrały i nawet wartości liczbowe się zgadzają - tez od 53 zaczynałam:D

kacha u mnie tez od 65 tym razem zaczęło ale że od miesiąca zasuwam jak mały zając w pracy to waga praktycznie stoi w miejscu i szczerze powiedziawszy uspokoiłabym się gdybym coś przybrała na masie

na rozstępy stosuje perfecta mama - może przynajmniej nowe nie powstaną bo z poprzedniej ciązy mam okropnę. Wtedy smarowałam się tylko oliwką, ale to wystarczało dopóki w szpitalu nie wysuszyli mi totalnie skóry przez żele do KTG - wtedy wszystko sie posypało, przedtem pół rozstępu nie miałam.

Edyta mi tez zaproponowała Pregnę Plus, ale nie zdecydowałam się ze względu na koszta. Wybrałam Falvit bodajże. W pierwsze ciąży brałam to przemiennie z Centrum Materna i synuś urodził się zdrów jak ryba.

No to bylo spokojnie 3 dni.
Dzisiaj mi sie laska do pracy nie zjawila, napisala rano sms-a, ze nie ma z kim malej zostawic.
A ja mialam akurat 2 najgorsze syfiary, jeszcze pierwsza z remontem kuchni i calym wielkim zlewem naczyn.:wściekła/y:
Jak przyszlam do domu to padlam, obiad nawet jadlam na lezaco.
Jutro na szczescie juz mam laske ale to "wakacjuszka", we wrzesniu wraca do Polski.
No ja nie wiem co ja za pecha mam z tymi pracownikami no.

Dziewczynki co do witamin to wczoraj o nie pytałam. Biorę folik raz dziennie. Moja gin powiedziała, że tylko w 3 trymestrze jest obowiązek brania witamin i w przypadku kiedy morfologia wychodzi źle. Więc pokazałam jej na szybko moje wyniki i powiedziała "jej! pani ma lepszą morfologię w ciąży niż ja bez" :D więc totalny relaks :-) wierzę, że wie co robi.
Nie ma co przesadzać!

reklama
Isia ty nie za duzo pracujesz??? oszczedzaj sie kochana

Dee super ze juz wszystko w porządku czyli co tydzień leniuchowania :))

co do ruchów maluszka kurcze wybaczcie ale to raczej nie mozliwe żeby już je czuć ruchy zwykle czuć około 20 tygodnia ciąży wiec u nas to daleko jeszcze w przypadku mam które są w ciąży po raz kolejny to one szybciej czują ale około 18 / 17 tygodnia wieć myślę ze mamy w 14 tyg raczej no niemożliwe bardziej uwierzę że to wody płodowe pluskają lub te nasze jelitka z którymi sporo mam często myli ruchy dziecka polecam spokojnei poczekać do 20 tyg i jak mały/a kopnie to dopiero sie skapniecie co to jest za kopniak

Digitals czyli co stawiamy na chłopaka to przy chłopach cera sie polepsza :))
Trina czyli może będzie parka ;-)
Geniusia poczekajmy jeszcze kilka tyg i liczyc trza ze takie sytuacje będą częsciej sie zdarzały
Aguula ja tez zdania ze jak mają powstać rozstępy to powstaną i ich niestety juz nie usuniemy chyba że chirurgicznie moga tylko zbladnąć i byc mneij widoczne :((
cyśka ja tez jak flak z balona bez siłł oby zaa jakiś czas akumulatorki same się naładowały ale najdzie czas "wicia Gniazda" i wtedy każda z nas dostanie nagle takie powera na szykwoanie wszystkiego dla maluszka ale to przed porodem będzie

Do góry