reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Luty 2012

hej

pluszacze dobrze ze przeszly te bole!

mi wczoraj bylo tak niedobrze! juz nie wiedzialam jak sie polozyc zeby zasnac w koncu jak sie udalo to oczywiscie pechesz sie odezwal a raczej Gabrys po nim skaczacy :-D

Co do obraczki to ja dosc wczesnie zdjelam bo sie balam ze ktoregos dnia sie obudze i jej nie zdejme :-D
a palce teraz tez strasnie puchna, i stopy tez, sie smieje ze wieczorami to kostek nie mam nawet!

milego dnia dziewczynki

aaa no i blair mam nadzieje ze uda sie bez kasy dostac to zwolnenie! i tak przy naszych duzych wydatkach kolejne 200zl to zdzierstwo za papierek!

reklama
sylcia007 - mi połozna na szkole rodzenia mowila zeby tylko nic nie wyciskac z piersi jak laktacja jest przed porodem, bo mozna stracic siare i od razu po porodzie bedzie leciec wlasciwe mleko, a maluszkowi wlasnie ta siara na poczatek jest najbardziej potrzebna.

galwaygirl, ja brodawki smaruje wlasciwie czysta lanolina czyli mascia ktora polecala mamaNiki - medela purelan - ale tez kupiłam polski odpowiednik - Lanomasc Ziaja - w sumie szybko mi sie zuzywaja te tubki i myslalam zeby kupic zwykla lanoline po prostu w aptece - wyjdzie ekonomiczniej.
lanolina jest swietna tez na suche partie ciała - np luszczaca sie skore u maluszka i jest produktem naturalnym takze zawsze sie przyda

betibeti - jezeli chodzi o inhalatory to ja sie na tym nie znam - ani83 Ci doradzi bo pracuje w sklepie medycznym, ja jestem z zawodu mgr farmacji wiec moge odpowiadac jedynie na pytania zwiazane z lekami

dobry :)
dziś czuję się lepiej, ale i tak nadal mocno osłabiona! dlatego dziś leże i nic nie robię, jedynie się kuruję ! właśnie zjadłam pare ciastek, coby cukier sobie podnieść, to może i sił mi przybędzie, ale za to obudziłam małą i mi wariuje w brzucholu:-p
do do hartowania, szczypania i masowania piersi to ja bym odradzała, bo to też przyspiesza poród i wzmacnia skurcze, mi na porodówce położna kazała tak robić, żeby akcja porodowa się rozwinęła tzn szczypać brodawki i brzuch !!
co do masażu krocza, to też może okazać się niebezpieczne przez zakażenie właśnie, więc ja to też odpuszczam-mama mi mówiła, że przy każdym z 3 porodów miała nacinanie krocza, bo nawet jak rodziła siostre i ta ważyła tylko 2900, to akcja porodowa szła tak szybko, że też by popękała, a lepiej naciąć niż popękać, bo popękane gorzej się goi!

Pluszacze- nie strasz ludzi, zawału można dostać :-D
Mnie wzięło dzisiaj na tosty z serem... Rany pochłonęłam już pół chleba :zawstydzona/y: W ogóle, to złapałam się na tym, że w nocy, na spaniu znowu wcinam słodycze :zawstydzona/y: i bym ataku serca dostała, kiedy w nocy na siusiu poszłam, patrzę... Całaaa facjata umazana na brązowo... Poszło pół pudełka ptasiego mleczka... :zawstydzona/y: a wczoraj były, były naznosił mi słodkości i poszło całe pudełko pierniczków na spaniu...

hej kochane:)
mnie także położna na szkole odradzała ten masaż krocza, zwłaszcza jeśli nie umiem tego robić, więc ja się za to nie zabieram ;) z tymi brodawkami to też mówiła, żeby masować i szczypać przed porodem, to wtedy można przyspieszyć akcję, więc też nie będę tego uskuteczniać na razie ;p

a ja dziś byłam w sklepie już i będę robić dziś spagetti:D juhu! babka mi w sklepie mięcho zmieliła, tylko sosik zrobić :) mam w domu sos z torebki, ale zrobię sama z koncentratu pomidorowego:)

Pluszacze jak Ty dziś?

ja się boję, jak niektóre z Was, że nie dostrzegę właściwych objawów zbliżającego się porodu:/ tym bardziej, że jeszcze mi się nie zdarzyło dostać jakiegoś skurczu, brzuch czasem mnie pobolewa jak na okres, ale jest to jakieś jednorazowe, boli długo, ale raz i potem przestaje i już danego dnia nie wraca:/ no zobaczymy tez jak z tym czopem będzie, w sumie nie miałam żadnych upławów, krwawienia się skończyły w 16tc i potem już miałam normalny śluz, więc myślę, że jak mi się ten czop odklei to go zauważę.. heh wielka niewiadoma ;)

U mnie znow panie mowily aby pomasowac ponaciskac, ale oczywiscie nic na chama, a co wyleci wetrzec w brodawke... Ja niestety nawal mleczny mialam po siodmej dobie dopiero Wiec spokojnie karmilam siarka w dzien a na noc dokarmialam mlekiem modyfikowanym.

Ale co osoba co kolejna ciaza to inna sytuacja, ja mleka mialam dosc duzo ale Nadia miala alergie na nie i musialam skonczyc karmienie, z tegi co teraz tak kojarze to moja mama zadnej z 4 nas nie karmila bo mleka nie bylo, a starsza siostra przy obu ciazach miala tyle mleka ze kilkoro dzieci wykarmila by do syta :)

Jestem ciekawa jak to teraz bedzie :)

Ostatnia edycja:
ale Wy dużo piszecie jeden wieczorek ominęłam i ciężko nadgonić
mama2006 wszystkiego najlepszego!!! spóźnione ale jak najszersze życzonka!!!
galwaygirl, magdabb pierwsze świeta poza domem może drugie też jest ciężko bez rodziny ale wierzcie że po kilku latach już nie jest tak ciężko zwłaszcza jak ma się swoich przyjaciół wokoło którzy są jak rodzina... :-)
agulka;) i kitek81 po pierwsze przy masażu krocza trzeba pamietac o tym żeby przed zmyć dokładnie wszystkie bakterie z dłoni i z miejsca masowanego... po drugie do takiego masażu nie można użyć jakiegoś olejku perfumowanego tylko czegoś naturalnego co równie dobrze można wsadzić sobie do buzi i zjeść najprościej i najtaniej oliwa z oliwek!!! a po trzecie kitek81 tonie wiem skad u ciebie to przekonanie że lepiej być nacieta niż pęknąć i że pękniecia gorzej się goja?? żadne badania tego nie potwierdzają,a wręcz przeciwnie naciecie wykonuje sie dosc gleboka wiec nie tylko tkanka skórna ale mieśnie również zostają naciete (w skali pęknieć jest to pękniecie II stopnia) a jak pękniesz samoistnie a masowałaś sie wczesniej mozesz nie pęknąć lub mieć tylko pękniecie I stopnia gdzie pęka tylko sama skóra... chyba warto spróbować! poza tym w polsce każą wręcz rodzić w najgorszej dla kobiet pozycji leżąc na plecach teraz nigdzie w Europie się tego nie stosuje że wygodniej położnym lub lekarzowi to ja wiem ale co z nami i naszymi bólami.Znacznie łatwiej rodzic "aktywnie" w pozycji wertykalnej i to akurat jest udowodnione w badaniach!!! wiadomo wtedy grawitacja działa i tylko nam pomaga!!!

Witajcie, ja nockę miałam super... tylko raz zaliczyłam WC ;) więc w miarę się wyspałam :D Rano pojechaliśmy do Urzędu Pracy, potem przyjechałam do domu. M poszedł mi na zakupy.

A nie pochwaliłam się wczoraj, jak m wrócił z pracy przyniósł mi prezent :-D kupił mi buty zimowe (super są) niespodziankę mi zrobił hehe, a dzisiaj ma za zadanie kupić mi kapcie - bo w realu są za 3zł :D

Czuję się dzisiaj w miarę ok, zaraz idę zupkę wstawić - będzie pomidorowa z makaronem :) bąbel się mało dzisiaj kręci i jedynie to mnie martwi troszkę, no ale może leniu****e sobie - przez te pogodę...

Olcia - ja też mam czasami takie napady, aby w nocy coś zjeść ;)
Np. wczoraj o 1 w nocy jedliśmy czekoladę :p

pluszcze
- jak tam u Ciebie dzisiaj? dobrze, że wczoraj bóle Ci przeszły.

Kitek
- super, że lepiej się czujesz.

Chorowitkom dużo zdrówka.

TYnka27, ja jedno dziecko rodzilam w polsce, a drugie w holandii. I choc porod w holandii wspominam ogolnie lepiej, to w polsce moglam przyjac dowolna pozycje, a w holandii zalecaja na lezaco... chyba ze to tylko ja bylam takim przypadkiem...

reklama
Z tym nacinaniem i pekaniem tez bywa roznie, a tak szczerze to tylu ilu jest lekarzy tyle bedzie tak naprawde opinii,
Ja popekalam strasznie szwy goily sie dlugo, tak szczerze wolalabym dziesiec razy rodzic niz popekac i miec szwy, ale kazdy organizm jest inny i inaczej reaguje

Ja drugi raz rodze a i tak sie boje :( tego co ostatnio, ze umre przy wysilku albo ze dziecko sie urodzi chore :( jedna z moich siostr starszych jest chora od narodzin, i urodzila sie druga, Syn teraz tez bedzie drugi ... Ja wiem ze nie musii urodzic sie chory ze sa male szanse, ale czlowiek sobie sam do glowy laduje :(

Ja mialam mocne skurcze, pojechalismy do szpitala a tu juz szesc cm rozwarcia :)
Czop nie odszedl, wody wystrzelily dopiero przy ktoryms z koleii parciu na porodowce :) a balam sie ze wody odejda np podczas wc a ja nie zauwaze, bo gdy sikalam to czasem lecialo lecialo tak dlugo ze nie czulam ze sikam tylko slysze :p

Przy porodzie myslalam tylko o tym ze ja przezywam bol ale to dziecko tez, kanal rodny to dla niego szok, bylo dobrze ja porod dobrze wspominam Mogl byc gorszy:) a bol taka prawda zapomina sie bardzo szybko :) ja jak tylko ujrzalam corke to pierwsze lzy uronilam i to z takiego szczescia jakie rodzaca matka tylko moze poczuc :) az teraz lzy mi plyna :))))))

Ja rodzilam na lezaco i teraz tez chce dla mnie poza ta byla bardzo wygodna, w Irl rodzi sie w roznych pozycjach, mnie sie panie pytaly jak sie czuje czy moze inaczej chce sie ulozyc, ja steierdzilam ze jest ok i rodzimy :!

Ostatnia edycja:
Do góry