reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Luty 2012

reklama
no tak ostatnia @ była 5.05 co licząc jak mi położna powiedziała +7dni i 9 miesięcy przy cyklach 28 dniowych jeżeli miałaś dłuższe to +kolejne dni. Czyli z tego by wynikało że na 12 lutego a jak liczyć od dnia zapłodnienia (co u mnie było 19-20maj) 38tygodni to wychodzi 9luty. Sama więc nie wiem który jest prawdziwy jak pójde na kolejne usg może coś niego wywniosuje moja gina?

tzn ja wiem kiedy mam termin, pytalam o Twoj jak Ci lekarz wyliczyl :-D ja licze metoda Naegelego czyli chyba ta sama co Ty, tak jak licza przewaznie lakarze czyli Termin porodu = pierwszy dzień ostatniej miesiączki + 7 dni - 3 miesiące + 1 rok +/- X dni (X dni= różnica dni cyklu kobiety od cyklu wzorcowego 28-dniowego), cykle mialam rozne ale ten mial byc 30 dniowy ( wiem bo prowadzialm obserwacje i faza lutealna zawsze trwala 15 dni), okres ostatni mialam 5.05 ( w moje urodziny :-D) wiec 5+7=12, czyli 12 lutego, ale ze cykle 30 dniowe, wychodzi 14 lutego :-):-)
a jesli liczyc od dnia zaplodnienia ( u nas bylo to 20 maja :-) )
.

Termin porodu = data zapłodnienia - 7 dni - 3 miesiące + 1 rok , u nas wychodzi 13 lutego, wiec bardzo zblizone daty :-)

jakie skomplikowane wyliczenia :-) ja aż tak nie szukałam, znalazłam kalkulator ciąży i on określił termin na początek lutego ale w praktyce i tak wychodzi inaczej :tak:. Ja u siebie obstawoam termin 05.02 (wogóle śmieszna sprawa bo jakieś trzy miesiace temu rozmawiałam z siostrą i powiedziałam jej że urodzę w lutym 2012 - mam ku temu swoją teorie:-p i jeśli wszystko będzie ok to tak własnie będzie:-)) ewentualnie drugi termin to 02.02.

ale te kalkulatory to co drugi to inaczej liczy :-D a takimi wyliczeniami kieruja sie lekarze :-D to terminy wg OM, a drugi termin wyjdzie z usg :-)

coś w nich jest w tych kalkulatorach, pierwszą ciążę miałam wyliczoną co do dnia i tak synek się urodził.. ale dokładnie znałam datę zapłodnienia..

reklama
Je również w pierwszej ciąży miałam urodzić 22 listopada a urodziłam 5 grudnia;-)

Do góry