reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Luty 2012

daissy od jakiego wieku czy kg dziecko moze jezdic w tej przeczepce z hamaczkiem? nam bardzo barakuje wycieczek rowerowych a nie wiem czy istnieje cos co moglibysmy uzywac juz zeby z MAckiem sie wybrac? a ile kosztuje taka przyczepka?
wczesne wysadzanie bomba tylko w praktyce pewnie nie takie łatwe ;-)
Agatka co do ząbków to u nas cisza jeszcze ale mam wrażenie że się zaczęło od tygodnia intesywnie żuje rączki w różnych wariantach nawet moje paluszki zaciska dziaselkami od wczoraj jest bardzo marudny i placzliwy,tak jakby krzyczał że coś go boli...mysle że to ząbkowanie nie wiem tylko jak mu pomóc???jakies specyfiki?

reklama
ja jutro idę na szczepienie z małym, więc proszę trzymać kciuki, żeby był dzielny ;p zapytam przy okazji pediatry czy u nas czasem też nie idą ząbki powoli...bo cały czas intensywne ślinienie i ssanie paluszków;p

co do wielorazowych najnowszej generacji, wszystko ładnie i pięknie, nie trzeba zapierać i prasować, ale trzeba pielęgnować w zgodzie z ich naturą, jak są wełniane to trzeba lanolinować, trzeba prać w olejkach eterycznych żeby nie śmierdziały, nie używać płynów do zmiękczania, i sprawdzać ciągle czy nadal dobrze chłoną, jak nie to odtłuszczać ;p a więc też jest przy tym sporo zachodu, łatwiej tym, którzy prowadzą dom w zgodzie z ekologią;p bo pamiętać co z cym prać w ilu stopniach i co lanolinować:/ ja kupiłam małemu zwykłe otulacze PUL i tetrę muślinową, trochę wydałam, ale trochę w tym pochodził, z tym, że mnie to jednak nie przekonuje, żebym używała tylko wielorazowych;p za to tetra muślinowa zabójczo nadaje się na kocyki, jest miękka, mega chłonna, w porównaniu ze zwykłą bieloną tetrą ;p i ma miłe kolorki ;p i oczywiście swoją cenę:
Pieluszki kikko bambusowe Kolorowe 70x70cm 3-pak! (2346226261) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

daissy od jakiego wieku czy kg dziecko moze jezdic w tej przeczepce z hamaczkiem? nam bardzo barakuje wycieczek rowerowych a nie wiem czy istnieje cos co moglibysmy uzywac juz zeby z MAckiem sie wybrac? a ile kosztuje taka przyczepka?
?
Zawitkowski twierdzi że po skonczeniu 3 r.ż bo wcześniej to masakra dla kręgoslupa - i foteliki i przyczepki.

Isia , jak ja ci zazdroszczę tego Gymboree, u nas tylko na allegro i jeszcze kilka lat temu dało sie coś kopić w przyzwoitej cenie ale niestety sie skończyło..,a le i tak ubieram Polę w te ciuszki. Chociaz jak byla mala to zamawiałam ciuch z USA - ale z organicznej bawełny - Posiitively Organic , baby soy bamboosa czy kicky paints... uwielbiam je - i w dotyku i jakość.. pożyczałam je kilkorgu dzieciom , teraz do mnie wróciły i Tito je nosi i pewnie jeszczę pułk marines dalby sie w nich wychować :). No ale wtedy $ byl po 2 zl a nie po 4 jak teraz.. :no:

Munie, dziś byliśmy u pediatry i wczesniaki ocenia się po wieku korygowanym odnosnie rozwoju psychoruchowego, natomiast wszystko pozostałe, zywienie, szczepienia zostają wg chronologii, wiec 'szary' człowiek nie domyśli się ze to wcześniak :) mimo ze jest mniejszy, to mamy opiekować się nim już jako donoszonym malcem, nie wracamy do wczesniactwa, jedynie przypominamy na wizytach u specjalistów, bo tylko wtedy jest to itsotne

muszę poszukać co dajemy w pierwsyzm miesiacu wprowadzania nowości do żywienia maluszków, jestem zielona w tej kwestii a to juz tuż tuż

Mitra jak dolar tak strasznie spadl to ja tony rzeczy do Polski wysylalam, prawie mieszkanie splacilismy.:-)
Teraz rzeczywiscie drogo, wogole Gymboree jest drogi gdyby nie promocje w zyciu by mnie nie bylo stac zeby wydac $40 na jedne spodenki.
Dziewczyny macie jakies pomysly na mieso z grilla? No bo kilbaski to raczej nie chrzcinowe. Tylko zeby wrzucic to zeby nie bylo pierdzielenia zbytnio.
Tez nie mam pomyslu na przystawki. Bo jednak prawie kazdy sie zwali zaraz po mszy.
Koreczki za dlugo sie robi. Moze krakersy z serem plesniowym i lososiem? Ktos ma jakies sprawdzone pomysly (tylko musi byc szybko)?

My ostatnio jesteśmy na etapie pieczenia wszystkiego na grillu zawiniętego w folii aluminiowej, najczęściej są to piersi z kurczaka z jakąś przyprawą. Osobiście uwielbiam też przygotowaną tak rybę.

Agatka - chciałam Cię podpytać, dlaczego nie zalecają nosideł ergonomicznych typu mei tai dla dzieci niesiedzących? - z moich wyczytanych info wynika ze plecki sa tak samo podparte jak w chuscie- to nosidlo nie ma tez zadnych klamer itp, tylko wiazaniem rozni sie od chusty - pytam poniewaz interesuje mnie to nosidlo - chcialabym cos wiecej sie dowiedziec na jego temat
nie dam się za to zabić - gdzieś wyczytałam... ale nie wiem czy znajdę gdzie... poszukam.
Znalazłam :)
1. na stronie producenta POLEKONT "Z nosidła Mei Tai Polekont® mogą korzystać dzieci samodzielnie siedzące."
2. w książce Reni Jusis Poradnik dla zielonych rodziców - jest tu wykrój do samodzielnego uszycia takiego nosidła i jest napisane "nosidło dla starszego, pewnie siedzącego dziecka"
*** ale znalazłam też "Dla dzieci i niemowląt od 7- 20 kg lub od 3.5 kg, jeżeli używane z Wkładką dla niemowlaka." -- więc może z wkładką można :/ już sama nie wiem...

ale my też mamy zamiar się zaopatrzyć, tylko chyba jednak dam krawcowej do uszycia (jak już mam wykrój z dokładnym opisem co i jak) bo koszt takiego nosidełka to troszkę dużo pieniążków.

a te pieluchy wielorazowe-kieszonka, czy moglaby ktoras z Was wstawic link?

Pieluszki wielorazowe ECO BOBOLIDER z wkładem z mikrofibry - Pieluszki wielorazowe

do mnie zupełnie nie przemawiają pieluchy wielorazowe... wystarczy mi odpowiedz mojej mamy jak ja spytalam ile czasu pochlanialo jej pranie pieluch wstepne z kupek... potem pralka, suszenie i prasowanie :) dziekuje za pol dnia spedzone z tymi pieluchami... mozna tyle innych rzeczy w tym czasie zrobic; my używamy pampersow premium care (przy okazji dziękuję Daissy że mnie uswiadomila kiedys ze takie istnieja:) - nie ma zadnych odparzen, wysypek itp..

Opiszę jak my postępujemy z wielorazówkami (takie dostaliśmy wskazówki i rady od sprzedawcy):
1. szybkie pranie w 40 stopniach w proszku dla dzieci z odrobiną dodatku odkażającego. - 40minut + powieszenie jakieś 10 minut max. - ale wieszanie i ściąganie to już małżonek czyni :)
-- raz na jakiś czas pranie samych wkładów w 60stopniach.
2. nie pierze się ich wstępnie z kupek, tylko kupka do kibelka a jak się cała nie odklei to spłukuję zimną wodą i do wiaderka - czeka na pranie.
3. teraz już się tych pieluszek nie prasuje :)
4. dodatek olejku herbacianego to można do prania, ale nie trzeba - ja stosuję do wiaderka 3 krople, żeby do czasu prania zdezynfekować i zabić smrodek.
5. pranie 1 raz na 3 dni.
6. jak dla mnie oszczędność - wydałam 600zł i już więcej nie muszę, a do tej pory na pampersy już bym tyle wydała.

Agatka co do ząbków to u nas cisza jeszcze ale mam wrażenie że się zaczęło od tygodnia intesywnie żuje rączki w różnych wariantach nawet moje paluszki zaciska dziaselkami od wczoraj jest bardzo marudny i placzliwy,tak jakby krzyczał że coś go boli...mysle że to ząbkowanie nie wiem tylko jak mu pomóc???jakies specyfiki?
my nic nie stosujemy... tylko chusta i smoczek... sam żuje pieluszkę tetrową i rączki...

Ostatnia edycja:
Agatka - troszkę tego zachodu jest z tymi pieluchami - u nas by nie przeszło, ja nawet nie mam czasu prasować ubrań - ani swoich, ani córeczki - dlatego robi to malz wieczorami jak ja kąpię córcię, u nas by tez nie przeszło " kupka do kibelka", bo u nas przez piers cały czas idą jajecznice... także wierze mojej mamie, bo nas wszystkich karmila po pol roku cyckiem, że naprała się wstępnie tych kup w wiadrze :)

jestem ciekawa jak jest z tym nosidlem... kurcze Zawitkowski (znowu o nim piszę) twierdzi że można... na razie i tak nosidla nie kupuje, ale kiedys moze sie przydać

a nie bolą Was plecy od chusty, nosidła?? jednak ten kg bagaż troszkę waży...

Mitra - chciałam Cię spytać jak wyglądają warsztaty z migania na które chodzisz? ile godz? jak często? znalazłam w Poznaniu - babeczka prowadzi jednorazowo ok 2,5h - tłumaczy - co i jak... tylko nie wiem czy to wystarczy? jak myslisz>?

Agatka - troszkę tego zachodu jest z tymi pieluchami - u nas by nie przeszło, ja nawet nie mam czasu prasować ubrań - ani swoich, ani córeczki - dlatego robi to malz wieczorami jak ja kąpię córcię, u nas by tez nie przeszło " kupka do kibelka", bo u nas przez piers cały czas idą jajecznice... także wierze mojej mamie, bo nas wszystkich karmila po pol roku cyckiem, że naprała się wstępnie tych kup w wiadrze :)

jestem ciekawa jak jest z tym nosidlem... kurcze Zawitkowski (znowu o nim piszę) twierdzi że można... na razie i tak nosidla nie kupuje, ale kiedys moze sie przydać

a nie bolą Was plecy od chusty, nosidła?? jednak ten kg bagaż troszkę waży...

Mitra - chciałam Cię spytać jak wyglądają warsztaty z migania na które chodzisz? ile godz? jak często? znalazłam w Poznaniu - babeczka prowadzi jednorazowo ok 2,5h - tłumaczy - co i jak... tylko nie wiem czy to wystarczy? jak myslisz>?

wiesz te nasze zajecia to zupenie inna bajka , bo jest sporo dla dzieci -piosenki , elementy integracji sensorycznej , gimnastyki mózgu...a w międzyczasie poznaje sie słownik... natomiast myślę ze mozna na takie 2,5 godzinne zajecia pójść, zeby nauczyc sie znakow. nasze zajecia trwaja 45 min, zaczynaja sie i koncza piosenka, zawsze jest bajka , cos do podotykania, orkiestra, banki mydlane itd..

a i jeszcze jedno, ja z Tito zaczynam dość wczesnie, raz bo to uwielbiam znaki migowe bardzo mi sie spodobały , 2 zeby nie zapomniec, 3 bo Tito jest dośc silny i juz ma wladze nad rączkami..ale tek naprawde zaczyna sie około 6 mies ży

reklama
mój klopsik ważył dwa tygodnie temu na szczepieniu 7150g - a w chuście nie czuję tego ciężaru jak dobrze zamotam na ramionach. Jak raz się spieszyłam i mi się pozawijała chusta - to wymiękłam, musiałam się odwiązać i od nowa motać... Przy dobrze zamotanej chuście ja nie czuję dyskomfortu - tyle że ciepełko jest :) myślę, że w dni takie jak dziś to naprawdę trzeba być lekko ubranym - no i dzieciaczek w samym bodziaku i skarpetki :)

Do góry