reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Luty 2012

reklama
Czesc dziewczyny. Net mi padl, nie wiem o co chodzi wiec pisze z tel. Pogoda dzis piekna, szkoda,ze malz w pracy do 21 :-( ooo zapowiadaja burze... cos musze dzis wymyslic. Polcia usnela wczoraj przy karmieniu i spala od 21 do 5 :) lubie ten rytm. Pol godziny temu znow byl cyc i usnela sobie sliczna moja. Uwielbiam na nia patrzec jak usmiecha sie i przy tym slodko wystawia jezyczek. Jednak zastanawia mnie brak gaworzenia. Gada tylko jak ma raczki w buzi i brzmi to tak "ajajajajajajaj" ale tak procz jakich piskow to nic :-( powinnam sie martwic? Za to coraz lepiej idzie nam brzuszek. Wrecz wscieka sie kiedy ja z niego zabieram, choc maruszi i nie chce dlugo lezec. W koncu zaczyna miec raczki przed soba. Slicznie wtwdy wyglada.

urcze wczesniej umknął mi twoj post :)

nie powinnaś sie martwić... mowa i rozwoj ruchowy idą u dzieci na przemian, a więc kiedy uczą sie nowych czynności, obracanie, siadanie, chodzenie - milkną.. piszesz ze ostatnio Pola rozwija się ruchowo wiec normalne ze się wyciszyła :)

Czesc Dziewuszki!
Ja tez tak uczylam moje dzieciaki: kupywalam najtansze gacie w sklepie i latali (dobrze, ze drewniane podlogi mielismy).
Kevin tez jak mial 2 latka to bylo dla niego za wczesnie. Przestal mi zupelnie robic i siku i kupe to poczekalam do nastepnego lata i od razu zalapal i na dzien i na noc.
Pojechalam wczoraj sobie na zakupki i jakiegos takiego pecha mialam. Kevin zostal na noc u kolegi i mialam tylko Karen i Martinka i pojechalismy sobie do takiego wielkiego centrum.
Przeszlysmy pare sklepow, usiadlam sobie na laweczce i wyciagam butle i kurza noga nie mam formuly.
Przed wyjsciem karmilam Miska i wyjelam z torby.
No to biegiem do auta, Karen go herbatka zapchala i szybko do sklepu po formule.
To my tez zglodnialysmy i poszlysmy cos zjesc do takiej restauracyjki. Zdarzylam Martinka nakarmic, 15 minut minelo a tu nie ma zadnego kelnera. To sie wkurzylam i wyszlysmy i poszlysmy cos zjesc w centrum.
Ale nam to tez na dobre nie wyszlo bo pol godziny pozniej stalysmy w mega kolejce do przebieralni (u nas jest sezon na "prom" bal na koniec liceum) i jak nas pogonilo, zesmy biegiem lecialy do lazienki.
No ale mamusia jest posiadaczka nowej spodniczki i 2 bluzek i to jeszcze byl sklep gdzie nie mialam kuponu ale przy kasie sie spytalam czy czasem nie maja czegos takiego, ze wysylam sms-a do nich a oni mi kupon przysylaja i mieli i dostalam 10% znizki.
W moich ukochanym "Gymboree" zaszalalam nie dosc, ze bylo 25% znizki w sklepie to jeszcze mialam kupon 20% znizki i znowu dawali gymbuki. Obkupilam Kevina, Kareniasta tylko ciuchy przynosila i: mama ale do tego takie buty potrzebuje, a do tego ubioru spinki, a do tego okulary (ta to jest mala biznesmenka) i przy kasie sobie przypomnialam, ze kupon zostawilam w samochodzie i znowu lecialysmy z Karen.
A najlepiej, ze juz w sklepie mi jeczala, ze jej sie siku chce a Martino kupe zrobil.:eek:
Martino lupila tylko jedno ubranko do tej serii co teraz ma i musialam wziasc 12-18 mies. bo 9-12 to on teraz nosi.
Pozniej Martino nam jeszcze jedna kupe walnal a mi zabraklo chusteczek i Karen papier moczyla i mi nosila.
W koncu zamykali centrum a ja ciagle bez sukienki na chrzciny i stwierdzilam, ze jak mam kupowac sukienke bylejaka na 1 raz to mam karte do sklepu jednego i tam poszlam i sie okazalo, ze jest fajna sukienka ale pomaranczowa.
No i ja kupilam bo wole taka co ladnie w niej wygladam ale kolor moze nie ten niz miec odpowiedni kolor ale wygladac jak parasol.
A jeszcze jak wychodzilysmy wstapilam do "Guessa" i kupilam sobie biala torebke, tez mialam karte od M na swieta.
Takze zakupy udane ale z przygodami.
Jak wyszlysmy z domu o 11 to wrocilysmy o 22.

Mitra ja nie umiem wyczuć, kiedy migać Kacperkowi :-( Znam znak na cyca, ale kiedy go użyć? Kiedy pokazywałaś go Tito? Znaczy przed karmieniem (mój najczęściej wtedy płacze)? czy w trakcie (Kacper często je z zamkniętymi oczkami)?

Kacperek - Leżenie na brzuszku.MOV - YouTube

pokazuj zawsze jak dajesz cyca , nie ważne czy ma oczy półprzymknięte, całkiem otwarte czy sie rozgląda czy skupia...przed karmieniem w trakcie..

Geniusia - no wlasnie ja tez bylam odpieluchowana jak mialam rok. A sadzana bylam na nicnik jak zaczelam siedziec. Nasze mamy zywily nas mm, ale i wczesnie odzwyczajaly od pieluch. Tu w tej wczesnej metodzie, dzieci nie siedza, a raczej je sie trzyma w "koszyczku" zrobionym z rak
Dagrab - dla mnie chusta kolkowa jest chyba bardziej upierdliwa do wiazania ;) ale nie probowalam

Miałam kółkową i wyp.. w kosmos...i jeszcze mąz mnei obdsztorcowal ze jak nosze w tym dziecko to nie widac co to jest i byle baba może łokciem w sklepie dźgnąć. A dzis byliśmy w normalnej i bylo super :)

Ostatnia edycja:
Tak po obejrzeniu filmiku Geniusi (Kacperek cudny:)) zaczełam się zastanawiać, czy tylko moja Nina tak robi, ze jak leży na brzuchu to jej nogi idą do góry:/ i robi łódkę/foczkę...nie zawsze tak było. Mała lubi być na brzuszku - ale nie za długo, od co najmiej dwóch tygodni zawsze je podnosi przez co z równowagą jest już gorzej i za długo tak nie wytrzymuje - choc przez te łódkę (zupelnie nieświadomie) pare razy udało jej się przekręcić na plecy

Ostatnia edycja:
Dee - może coś jeszcze betibeti napisze Ci w kwestii mowy - ona jest tu naszą ekspertką :)

Paluszek - u nas też był ten problem - wynika on z tego, że dziecko chce wysoko podnosić główkę, a jeszcze brzuszek jest słaby i gdzieś to napięcie musi sobie wygenerować :) to minie jak brzuszek się wzmocni, możesz troszkę córeczkę wspomóc metodą od naszej fizjoterapeutki - podkładasz jedną rękę pod brzuszek, drugą kładziesz na pupci i tak lekko jakby ściągasz pupcię i brzuszek wzdłuż ciała córeczki, ale bardzo delikatnie, w pewnym momencie powinny nóżki opaść, a Ty poczujesz jak brzuszek zaczyna się chować i mocniej napinać; inna metoda to kładziesz córeczkę brzuszkiem do Twojej nogi - brzuszek opiera się na Twoim udzie, nóżki swobodnie zapierają się podłoża

reklama
Dagrab ja kochana juz Leonka woze w spaceroweczce i kochany cieszy sie od ucha do ucha i rozglada niesamowicie na boki bo w gondolce niedosc ze juz mial za malo miejsca to skubany podnosil mi sie chyba Blair pisala ze jej mala sie chwytala za boki i chciala siadac jak sie nie myle i u mnie to samo i ja osobiscie jestem bardzo zadowolona ze spacerowki juz:))))))))) przynajmniej dziecie poznaje juz swiat a oczka ma jak 5 zl:)))fajna masz ta chrzesnice buzia mi sie smieje jak czytam o niej twoje posty slodziaczek
Paluszek ja tak samo jak ty tez szczepie tylko to co karza w przychodni :)))))
Gieniusia zazdroszcze jogi a co do manny to zachowam twoje rady co do podawania jej lepiej dmuchac na zimne:)))
Munie dziekuje za Linki bardzo przydatne
Suzi86 u mnie natomiast Leos mniej spi i wiecej sie bawi no i tak jak by nie potrzebowal juz tak duzo cycusia wiec tak jak pisza laseczki moze znowu ten skok rozwojowy
Daissy to sie usmiala jak napisalas ze twoj maly pomaga ci z twoja kruszynka hahahah odnosnie ustwiania predkosci bujania dzieci sa niesamowite
Antila duzo zdrowka dla was :)
Karola2 ale swietny ten filmik o naturalnym wysadzaniu dzidzi kurcze musze chyba przetestowac :)))))))
Ojjj uciekam spiuniac bo po wczorajszej imprezce oczka sie kleja bo malo spalam,pozatym maz wczesniej dzis wrocil z pracki i mam ochotke na przytulanki hehehehhehehehehehhehe do juterka mamusie:))))))))))))

Do góry