reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Luty 2012

Mnie tez bardzo ciekawi ile Tynka waży i tez jutro bedziemy wiedziec :-DNarazie M wazyl sie z mala(ja jeszcze wagi unikam:p)
no i mi dziecie jeszczespi, korzystajac z sytuacji oknoo sobie w kuchni umylam,a ze mam tam tylko rolete bambusowa to az mi geba sie smieje jak patrze jakie czysciutkie( a widze je z duzego pokoju, wczesniej do szalu mnie doprowadzalo).
Jeszcze nigdy tak szybko okien nie umylam :szok:

reklama
Ani83, jedyną metodą dla piersiowca aby przybierał na wadze jak jest kryzys wagowy jest karmienie co min 3 h - także w nocy - wybudzaj dziecko, kontroluj aby aktywnie ssało piers, zobaczysz ze zacznie przybierac i nie bedziesz musiała niczym dokarmiac. Dla swietego spokoju możesz jeszcze odciagac pokarm miedzy karmieniami i jedno karmienie zafundować mu butla, tak aby byla pewnosc ze wypil te 110 ml

mama2006 Ty tez Filipka urodziłaś wczesniej i tez macie tak duzo skierowan do specjalistów co i my??? je za darmo
my neurologa mamy w Piasecznie, ciekawe kiedy wyrazi zgode na szczepienia, nawet na pneumokoki nie wyrazila :( dobrze ze mamy bo to duzy koszt

dagrab mały nadrabia i niebawem nie bede go otulac ale sie boje stad moze i przesadzam

ani83 moze nieco mniej kaloryczne masz mleczko, sa takie kaloryczne dodatki, zapytaj tego ordynatora, tylko dziwne ze malenstwo schudlo a nie placze z glodu... moze waga byla zepsuta, u nas na oddziale co waga to inny pomiar

ja nigdzie nie moge znalezc inf na co sie powołać z tym darmowym szczepieniem na pneumokoki - jest jakies rozporzadzenie ministra zdrowia, czy to sa widzimisie pediatry do ktorego jestesmy zapisani?

Munie:
" Niektóre szczepienia (np. przeciw pneumokokom,przeciw ospie wietrznej) otrzymują także bezpłatnie osoby narażone w sposób szczególny na zakażenie np. zdrowe dzieci z bliskiego otoczenia osób przewlekle chorych,dzieci przedwcześnie urodzone,dzieci z niektórymi chorobami przewlekłymi,nowotworami,po przeszczepie narządów".

info z książeczki szczepień małego.Może komuś się przyda.

Cyśka to podawala w temacie "u lekarza"
Ale tak jak pisze Krisowa, musi byc na wypisie badz w ksiazeczce zdrowia chyba podane ze wczesniak czyli urodzony przed 36tc.Przynajmniej z tego co slyszalam.
Krisowa nie przesadzasz z tym otulaniem, jak jest wrazliwy to trzeba dbac.Jak Cie nie bylo to jak napisalam co moja mala miala ubrane (a raczej ile tego miala) na pierwszze wyjscie typu:dom,samochod, dom tesciow, to niejdna sie chwycila za glowe tutaj:szok:

Ostatnia edycja:
Krisowa, własnie tu jest problem, kim jest wczesniak? ogolnie sie przyjelo ze waga ponizej 2500 i tydzien 36, ale w moim szpitalu wpisauje wczesniactwo wszystkim dzieciom ponizej 38 tyg. ja urodzilam w 37 - dzieki temu ze w wypisie jest wpisane wczesniactwo mialam wizyte u okulisty na nfz, w sumie zastanawialam sie po co mam isc do okulisty skoro dziecko nie jest wczesniakiem, ale lekarka mi powiedziala ze wg nowych zalecen kazde dziecko powinno miec taka wizyte w pierwszym roku zycia, wiec poszlam i skorzystalam, teraz nurtuja mnie darmowe szczepionki na pneumokoki

Munie:
" Niektóre szczepienia (np. przeciw pneumokokom,przeciw ospie wietrznej) otrzymują także bezpłatnie osoby narażone w sposób szczególny na zakażenie np. zdrowe dzieci z bliskiego otoczenia osób przewlekle chorych,dzieci przedwcześnie urodzone,dzieci z niektórymi chorobami przewlekłymi,nowotworami,po przeszczepie narządów".

info z książeczki szczepień małego.Może komuś się przyda.

stąd moje czy mamy2006 dziecko skorzysta bo urodzone <36 tc
skorzystamy tez (choc to meczace dla dzieci) z wizyt u specjalistow - my z okulisty, neurologa, audiologa, chirurga, kardiologa, ortopedy, ale dziecko bedzie przebadane i tak powinno byc w kazdym przypadku narodzonego dziecka

reklama
Krisowa, własnie tu jest problem, kim jest wczesniak? ogolnie sie przyjelo ze waga ponizej 2500 i tydzien 36, ale w moim szpitalu wpisauje wczesniactwo wszystkim dzieciom ponizej 38 tyg. ja urodzilam w 37 - dzieki temu ze w wypisie jest wpisane wczesniactwo mialam wizyte u okulisty na nfz, w sumie zastanawialam sie po co mam isc do okulisty skoro dziecko nie jest wczesniakiem, ale lekarka mi powiedziala ze wg nowych zalecen kazde dziecko powinno miec taka wizyte w pierwszym roku zycia, wiec poszlam i skorzystalam, teraz nurtuja mnie darmowe szczepionki na pneumokoki
wiec idziesz do pediatry i mowisz ze w wypisie masz wczesniactwo wpisane i nalezy sie darmowa szczepionka na pneumo.... nie kazdy Ci to powie,....

a
ja pisze wciaz 36 tc a to wlasnie 38 tc powinnam pisac...

Do góry