reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Luty 2012

Mnie tez bardzo ciekawi ile Tynka waży i tez jutro bedziemy wiedziec :-DNarazie M wazyl sie z mala(ja jeszcze wagi unikam:p)
no i mi dziecie jeszczespi, korzystajac z sytuacji oknoo sobie w kuchni umylam,a ze mam tam tylko rolete bambusowa to az mi geba sie smieje jak patrze jakie czysciutkie( a widze je z duzego pokoju, wczesniej do szalu mnie doprowadzalo).
Jeszcze nigdy tak szybko okien nie umylam :szok:

reklama
Ani83, jedyną metodą dla piersiowca aby przybierał na wadze jak jest kryzys wagowy jest karmienie co min 3 h - także w nocy - wybudzaj dziecko, kontroluj aby aktywnie ssało piers, zobaczysz ze zacznie przybierac i nie bedziesz musiała niczym dokarmiac. Dla swietego spokoju możesz jeszcze odciagac pokarm miedzy karmieniami i jedno karmienie zafundować mu butla, tak aby byla pewnosc ze wypil te 110 ml

mama2006 Ty tez Filipka urodziłaś wczesniej i tez macie tak duzo skierowan do specjalistów co i my??? je za darmo
my neurologa mamy w Piasecznie, ciekawe kiedy wyrazi zgode na szczepienia, nawet na pneumokoki nie wyrazila :( dobrze ze mamy bo to duzy koszt

dagrab mały nadrabia i niebawem nie bede go otulac ale sie boje stad moze i przesadzam

ani83 moze nieco mniej kaloryczne masz mleczko, sa takie kaloryczne dodatki, zapytaj tego ordynatora, tylko dziwne ze malenstwo schudlo a nie placze z glodu... moze waga byla zepsuta, u nas na oddziale co waga to inny pomiar

ja nigdzie nie moge znalezc inf na co sie powołać z tym darmowym szczepieniem na pneumokoki - jest jakies rozporzadzenie ministra zdrowia, czy to sa widzimisie pediatry do ktorego jestesmy zapisani?

Munie:
" Niektóre szczepienia (np. przeciw pneumokokom,przeciw ospie wietrznej) otrzymują także bezpłatnie osoby narażone w sposób szczególny na zakażenie np. zdrowe dzieci z bliskiego otoczenia osób przewlekle chorych,dzieci przedwcześnie urodzone,dzieci z niektórymi chorobami przewlekłymi,nowotworami,po przeszczepie narządów".

info z książeczki szczepień małego.Może komuś się przyda.

Cyśka to podawala w temacie "u lekarza"
Ale tak jak pisze Krisowa, musi byc na wypisie badz w ksiazeczce zdrowia chyba podane ze wczesniak czyli urodzony przed 36tc.Przynajmniej z tego co slyszalam.
Krisowa nie przesadzasz z tym otulaniem, jak jest wrazliwy to trzeba dbac.Jak Cie nie bylo to jak napisalam co moja mala miala ubrane (a raczej ile tego miala) na pierwszze wyjscie typu:dom,samochod, dom tesciow, to niejdna sie chwycila za glowe tutaj:szok:

Ostatnia edycja:
Krisowa, własnie tu jest problem, kim jest wczesniak? ogolnie sie przyjelo ze waga ponizej 2500 i tydzien 36, ale w moim szpitalu wpisauje wczesniactwo wszystkim dzieciom ponizej 38 tyg. ja urodzilam w 37 - dzieki temu ze w wypisie jest wpisane wczesniactwo mialam wizyte u okulisty na nfz, w sumie zastanawialam sie po co mam isc do okulisty skoro dziecko nie jest wczesniakiem, ale lekarka mi powiedziala ze wg nowych zalecen kazde dziecko powinno miec taka wizyte w pierwszym roku zycia, wiec poszlam i skorzystalam, teraz nurtuja mnie darmowe szczepionki na pneumokoki

Munie:
" Niektóre szczepienia (np. przeciw pneumokokom,przeciw ospie wietrznej) otrzymują także bezpłatnie osoby narażone w sposób szczególny na zakażenie np. zdrowe dzieci z bliskiego otoczenia osób przewlekle chorych,dzieci przedwcześnie urodzone,dzieci z niektórymi chorobami przewlekłymi,nowotworami,po przeszczepie narządów".

info z książeczki szczepień małego.Może komuś się przyda.

stąd moje czy mamy2006 dziecko skorzysta bo urodzone <36 tc
skorzystamy tez (choc to meczace dla dzieci) z wizyt u specjalistow - my z okulisty, neurologa, audiologa, chirurga, kardiologa, ortopedy, ale dziecko bedzie przebadane i tak powinno byc w kazdym przypadku narodzonego dziecka

reklama
Krisowa, własnie tu jest problem, kim jest wczesniak? ogolnie sie przyjelo ze waga ponizej 2500 i tydzien 36, ale w moim szpitalu wpisauje wczesniactwo wszystkim dzieciom ponizej 38 tyg. ja urodzilam w 37 - dzieki temu ze w wypisie jest wpisane wczesniactwo mialam wizyte u okulisty na nfz, w sumie zastanawialam sie po co mam isc do okulisty skoro dziecko nie jest wczesniakiem, ale lekarka mi powiedziala ze wg nowych zalecen kazde dziecko powinno miec taka wizyte w pierwszym roku zycia, wiec poszlam i skorzystalam, teraz nurtuja mnie darmowe szczepionki na pneumokoki
wiec idziesz do pediatry i mowisz ze w wypisie masz wczesniactwo wpisane i nalezy sie darmowa szczepionka na pneumo.... nie kazdy Ci to powie,....

a
ja pisze wciaz 36 tc a to wlasnie 38 tc powinnam pisac...

Do góry