reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutóweczki 2014

Cześć:-)
Moi rodzice na szczęście nie są zabobonni. Za to teściowa była, ale dawała sobie przetłumaczyć wiele. Brakuje mi Jej często.

Karolina, a pozwalają nosić ci naszyjniki, korale i łańcuszki? Bo wiesz...dziecko może owinąć się pępowiną...

Ale przyznam się' że czasem stosowałam szantażyk - nie odmawiaj mi, bo ci się myszy w domu zalęgną :-) :-) chyba w to .udzie wierzą najbardziej, bo nikt mi niczego nie odmawiał:-)

Ja chrzestnych mam już wybranych od początku. Majkę podawała moja siostra i brat cioteczny męża, a Młodego będą podawali ich małżonkowie:-) jesteśmy z nimi najbliżej, a chcę, by dzieci miały stały kontakt z rodzicami chrzestnymi.

Tak ogólnie rzecz biorąc to wierzę, że są ludzie, którzy np. rzucają urok na kwiaty. Mai niańka ile razy powiedziała, że mam jakiś ładny kwiat, tyle razyy on w ciągu tygodniu padał i za chińczyka nie szło go uratować. Po kilku miesiącach stwierdziłam, że szkoda kasy na nowe i dopóki ona zajmowała się Mają w domu nie miałam kwiatów.

Magdzik, też szukam przepisu na pierniczki:-)

Miłego dnia:-) :-) :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Magdzik mam tak samo jak Ty, maly jest nisko i czuje jak napiera, duzo odpoczywam i jest ok.
Selerowa jedyna biżuterią jaka nosze jest obraczka bo nie lubie za bardzo. ale oni sie pewnie ciesza z tego powodu:p

Witam.
U mnie zmowu nocka nieprzespana. Myslalam ze ta poduszka miedzy nogami cos pomoze. Pomaga ale na chwile. Bolą mnie pachwiny, biodra i plecy.. ehh no to się zaczyna..

Dziewczyny powiedzcie mi, czym będziecie przykrywać maluchy do spania ? Nie będe kupować kołdry i poduszki. Poduszka wiadomo. O kołdrze się naczytałam, że może udusić czy coś. No i pewnie przez pierwsze tygodnie będzie spać w rożku a później ?

Ostatnia edycja:
Witam :-D

Edda współczuje nocy bidulko ty nasza

ja bede kupoiwac kołderke i podusie ale na poczatku nie bede ich dawac tzn poduskzi napewno nie .. a kołderka bedzie poskładana w łozeczku , na poczatku bedziemy małego kocykiem przykrywac ;-) a pozniej jak bedize wiekszy to jzu kołderka no i dostanie podusie ;-) choc moja ciocia swoje dzieci od początku przykrywała kołderka i nic sie nie działo ;-)

My chrzestnych tez mamy wybranych od poczatku ...;-)
Miłego dnia

Oto bardzo szybki przepis na pierniczki od Kingi Paruzel z MasterChefa ;-)

Ja często korzystam z jej przepisów, bo są proste i szybkie = co dla mnie najważniejsze. Raz w tygodniu piekę coś z jej przepisów i jeszcze ani razu się nie zawiodłam.

Pierniczki pycha. Fajna zabawa przy dekorowaniu - jeśli ktoś ma czas lub chce zająć czymś domowników.
Może Wam też przypadną do gustu :-D

:-) Świąteczne pierniczki :-)

Składniki:
½ kg mąki
400 g miodu
200 g cukru pudru
2 czubate łyżki masła
1 jajko
szczypta sody oczyszczonej
przyprawa korzenna (np. Dr Oetker)

Dekoracja wg uznania - można wykorzystać:
- barwniki w żelu (np. do zabarwienia lukru tradycyjnego)
- polewa lukrowa o smaku czekoladowym
- lukier domowy tradycyjny
- pisaki cukrowe
- krem dekoracyjny biały
- kolorowe posypki
- perełki srebrne i złote
- gwiazdki, śnieżynki
- cukier błyszczący różowy

Cukier puder, miód, przyprawę korzenną zagotować. Następnie schłodzić i połączyć z przesianą mąką wraz z sodą. Do masy dodać
roztopione masło i 1 jajko. Całość zagniatać tak długo aż ciasto będzie lśniące i jednolite. Rozwałkować je na grubość około 0,5 cm i wykrawać różne kształty.

Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nastawionym na temperaturę 180C przez około 10-15 min. Po ostudzeniu dekorować.

Przetrzymywać w puszcze aby zmiękły lub włożyć do puszki przekrojone na pół jabłko aby przyspieszyć ten czas.

Pierniczki Kingi Paruzel.jpg

Załączniki

• Pierniczki Kingi Paruzel.jpg
    Pierniczki Kingi Paruzel.jpg
    37,5 KB · Wyświetleń: 42
Ostatnia edycja:
edda - ja od początku używałam i będę przy drugim synku używać do spania śpiworka, jestem bardzo zadowolona, bo dzieciątko nie rozkopie się, nie naciągnie sobie na buzię itp. Synka do dwóch lat w tym kładłam spać i nie musiałam w nocy wstawać sprawdzić czy czasem się nie odkrył. Coś typu FERETTI ŚPIWOREK do spania 85 DREAMER !! ciepły (3752837938) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ale to tylko tak do wzoru, bo na początek wiadomo że musi być jakiś mięciutki milusi i sa różne rozmiary. A pod główkę tylko i wyłącznie poduszka typu klin KLIN Poduszka dla niemowląt do łóżeczka + POSZEWKA (3723560072) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Ja śpiworki używałam do ok 6-8 miesiecy mam i wieksze ale mala juz nie chce. Zostawilam dla następnej fajna sprawa.
Ale macie fajnie ze chrzestni wybrani. Moj ma dwie siostry tylko jak jedna weźmie druga sie obrazi a juz jest nieciekawie. Moja znowu jest u starszego syna chrzestna. Siostrzeniec pełnoletni dawno nie zrobił jeszcze bierzmowania i pewnie się nie wyrobi. Nie mq kogo brać

U mnie dyskusja odnośnie chrzestnych "w toku". Mąż chce na chrzestnego swojego starszego brata, na co ja się nie zgadzam (strasznie niedorobiony maminsynek, zarozumiały i chamski, uważa, że co to on nie jest, 29lat, wg mnie bez szans na żonę, do końca życia będzie mieszkał z rodzicami), to ja już wolę jego młodszego brata (25lat, troszkę imprezowiec, ale sympatyczny i o dobrym sercu, ale z dwojga złego lepszy on i pewnie na nim zostanie). Mój brat ma 15 lat, więc w opcję chrzestnego się nie kwalifikuje. Jeśli chodzi o chrzestną to też jest problem. Bo ja siostry nie mam, ani jakiejś bliższej kuzynki, a żaden z moich kuzynów jeszcze się nie ożenił. Najlepiej by było jakbym ja jako chrzestnego wzięła mojego kuzyna, a mój mąż wziął kuzynkę, bo ma wiele fajnych, ale już widzę oburzoną minę teściowej, że pogardziliśmy jej syneczkami :realmad:
Jest jeszcze opcja, żeby obydwoje wziąć z męża strony, ale wtedy moi rodzice będą fochować, no i ja też chyba nie dam teściom tej satysfakcji ;-)

reklama
edda współczuje nocy, mnie Mała budziła ciągle mocnymi kopniakami, zwykle sie tak nie budzę ale dziś dawała czadu :-)
Ja podobnie jak Monila kupuję kołderkę i podusię ale na początku będzie tylko kołderka, podusię dopiero jak dziecko będzie większe i będzie swobodnie głowę podnosić i się przekręcać.

U nas chrzestni też wybrani, moja siostra i brat męża :-) ja mam 3 rodzeństwa, mąż 2 więc jest w czym wybierać ;-)

Do góry