edda89
Fanka BB :)
Te co mają umowę do porodu, macierzyński płaci ZUS na tych samych zasadach co pracodawca.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Dziewczyny czy ten czop śluzowy zawsze jest podbarwiony krwią? Bo właśnie wypadł ze mnie taka biała galareta i nie wiem czy to już to czy nie
lecę pakować torby do babci młody tak się nakrfcił że nie potrafie mu odmówić tego wyjazdu :-)
Spakowana no prawie, jeszcze musze dorzucić swoje koszule i przeprać staniki :-)
Przy wyjściu ze szpitala powinnyśmy dostać zaświadczenie o porodzie, potem trzeba złożyć podanie u pracodawcy o udzielenie urlopu macierzyńskiego (właśnie, musze do koleżanki zadzwonić, żeby mi przesłała druki nasze). Z tym świstkiem ze szpitala trzeba jechać do USC właściwego dla miejsca urodzenia dziecka (nie zamieszkania) i tam zgłosić dziecko. Po chyba 2 tygodniach można w swoim UG lub UM odebrać pesel.
I pamiętajcie, do becikowego dzielicie dochody z uwzględnieniem noworodka :-) a dochód na osobę nie może przekroczyć 1922,00zł. Pamiętajcie też, że w niektórych gminach dają dodatkowe becikowe. U mnie niestety nie.
Pamiętajcie również o dodatkowych ubezpieczeniach np. grupowym w pracy, gdzie przeważnie jest tzw. odszkodowanie za urodzenie dziecka. Nazwa niezbyt trafiona.
Właśnie! decydujecie się na roczny macierzyński i 80% pensji, czy może pół roku i 100%, później ewentualnie kolejne pół i 60% pensji? Ja piszę o roczny, potem wykorzystuję 15 dni zaległego urlopu z 2013r, potem urlop za 2014, a dopiero później się zobaczy :-)
Monila wiem właśnie, że w Mikołowie raczej sn, ale np. moja koleżanka nm niedawno rodziła i miała skurcze ale zero rozwarcia, meczyla męczyła się ale jej mąż zaczął naciskać na lekarzy żeby jej zrobili cc i zrobili. Także dobrze mieć kogoś takiego przy sobie. Pytalas może swojego gina o znieczulenie zewnątrzoponowe ?
Ja biorę od razu urlop na rok, bo i tak mam umowę tylko do porodu.