reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy - łączmy się!!!

a jak sie robi taką sałatke:confused:pierwszy raz słysze:sorry2:
1 łagodna zupka chińska
1 ostra zupka chińska
2 podwójne piersi z kurczaka
kapusta pekińska
puszka groszku
puszka kukurydzy
słoik papryki konserwowej (600 ml)
3 jajka
majonez
sól
pieprz
Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Sałatki tej wychodzi bardzo dużo, składniki wystarczą na ok. 25 porcji.
Sałatkę podawać z pieczywem.
Smacznego.

LUB
Składniki:
- 2 ostre zupki chińskie rosołowe z kurczaka pikantne,
- 1/2 kg kapusty pekińskiej,
- 40 dkg piersi z kurczaka,
- 2 papryki czerwone świeże lub konserwowe,
- majonez,
- ostry sos sojowy,
- kukurydza - 1 lub 2 puszki (w zależności od upodobania).


Jak przyrządzić?
Kapustę pekińską kroimy cieniutko, dodajemy szczyptę soli. Zupki chińskie (dobre są z Vifonu), kruszymy makaron i dodajemy do kapusty, przyprawy, które są w zupkach otwieramy i dodajemy do kapusty, kroimy paprykę w cienkie paseczki - wszystko mieszmy. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę lub nieduże cienkie paseczki. Do niewielkiej ilości oleju dajemy piersi - smażymy, czekamy, aż odparuje woda - następnie skrapiamy dużą ilością sosu sojowego. Odstawiamy aż wystygną. Mieszmy z kapustą i dodajemy kukurydzę (nie do końca odlewając zalewę) oraz majonez. Trzeba pamiętać o tym, że makaron będzie wchłaniał majonez, dlatego też trzeba dodać więcej majonezu (ja mieszam śmietanę z majonezem). Odstawiamy do lodówki na 2-3 godz.
 
reklama
AGUSIA TY to jestes kopalnia przepisow! masz moze na szybcika przepis na ciasto SNICKERS? sorry ze to nie ten watek ale skoro o jedzeniu to pytam...
 
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
20 dag masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w dwóch łyżkach ciepłego mleka
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
10 dag cukru
10 dag masła
Krem budyniowy:
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
½ szklanki mleka
2 żółtka
½ szklanki cukru
15 dag masła
½ łyżki kakao
Do mąki pszennej dodać cukier, masło, jajka, miód, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w ciepłym mleku. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną cześć ciasta rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy. Gdy forma ostygnie ponownie wyłożyć ją nowym papierem do pieczenia, a na nim rozłożyć drugą część ciasta, i na to surowe ciasto wyłożyć masę orzechową i razem dopiero upiec.
Orzechy włoskie pokroić i przełożyć do garnka. Do nich dodać miód, cukier i masło. Podgrzać do wrzenia, po czym gorącą masę wyłożyć na jedną część surowego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Z mąki pszennej, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka wymieszać z cukrem i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Po wystygnięciu połączyć z masłem i dodać kakao.
Suchy upieczony placek posmarować kremem budyniowym i przykryć plackiem z masą orzechową. Snikers najlepszy jest na drugi, trzeci dzień.
Smacznego.
kiedys chyba nuska podawała jakis.........:confused:
 
reklama
Do góry