agusia9915
Matka wariatka
- Dołączył(a)
- 7 Sierpień 2006
- Postów
- 9 296
1 łagodna zupka chińskaa jak sie robi taką sałatkepierwszy raz słysze
1 ostra zupka chińska
2 podwójne piersi z kurczaka
kapusta pekińska
puszka groszku
puszka kukurydzy
słoik papryki konserwowej (600 ml)
3 jajka
majonez
sól
pieprz
Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Sałatki tej wychodzi bardzo dużo, składniki wystarczą na ok. 25 porcji.
Sałatkę podawać z pieczywem.
Smacznego.
LUB
Składniki:
- 2 ostre zupki chińskie rosołowe z kurczaka pikantne,
- 1/2 kg kapusty pekińskiej,
- 40 dkg piersi z kurczaka,
- 2 papryki czerwone świeże lub konserwowe,
- majonez,
- ostry sos sojowy,
- kukurydza - 1 lub 2 puszki (w zależności od upodobania).
Jak przyrządzić?
Kapustę pekińską kroimy cieniutko, dodajemy szczyptę soli. Zupki chińskie (dobre są z Vifonu), kruszymy makaron i dodajemy do kapusty, przyprawy, które są w zupkach otwieramy i dodajemy do kapusty, kroimy paprykę w cienkie paseczki - wszystko mieszmy. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę lub nieduże cienkie paseczki. Do niewielkiej ilości oleju dajemy piersi - smażymy, czekamy, aż odparuje woda - następnie skrapiamy dużą ilością sosu sojowego. Odstawiamy aż wystygną. Mieszmy z kapustą i dodajemy kukurydzę (nie do końca odlewając zalewę) oraz majonez. Trzeba pamiętać o tym, że makaron będzie wchłaniał majonez, dlatego też trzeba dodać więcej majonezu (ja mieszam śmietanę z majonezem). Odstawiamy do lodówki na 2-3 godz.