Patch
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
- Dołączył(a)
- 28 Sierpień 2006
- Postów
- 1 306
Dziękujemy za życzenia!! Przepis jest banalny i szybki do zrobienia, tylko proponuję zmniejszyć ilość cukru- ja dałam 130g, a mogłam dać 110!!
Składniki
3 bardzo dojrzałe banany
2 jajka
60 - 80 g orzechów włoskich albo innych ulubionych
pół cytryny
155 g cukru
2 łyżki oleju kukurydzianego lub z pestek winogron
140 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Banany obtocz w soku cytrynowym, aby nie sczerniały. Zmieszaj z bananami w mikserze 155 g cukru i 2 jajka.
Po zmieszaniu dodaj 2 łyżki oleju kukurydzianego i ponownie wymieszaj. Mieszając dodaj 140g przesianej mąki. W oddzielnej miseczce zmieszaj ze sobą 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody, dwie łyżeczki cynamonu i szczyptę soli. Do masy powoli dodaj mieszankę z miseczki i ręcznie pomieszaj. Orzechy włoskie zmiażdż w ściereczce uderzając w nie wałkiem o blat kuchenny. Wrzuć zmiażdżone orzechy do miksera i mieszaj przez 30 sekund. Weź silikonową foremkę, wysmaruj ją dokładnie margaryną (może być metalowe naczynie nasmarowane margaryną), aby nic się nie sklejało i przykryj pergaminem.
Całość przelej do foremki i wstaw do pieca z termoobiegiem o temperaturze 160 stopni C na 25 - 30 minut.
Ja dałam dwie łyżki oliwy z oliwek, a termoobiegu nie mam, ale dałam na 25 min do piekarnika gazowego i wyszło!! Robiłam to w takiej formie podłużnej:-)
SMACZNEGO!!!!!:-)
Składniki
2 jajka
60 - 80 g orzechów włoskich albo innych ulubionych
pół cytryny
155 g cukru
2 łyżki oleju kukurydzianego lub z pestek winogron
140 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Banany obtocz w soku cytrynowym, aby nie sczerniały. Zmieszaj z bananami w mikserze 155 g cukru i 2 jajka.
Po zmieszaniu dodaj 2 łyżki oleju kukurydzianego i ponownie wymieszaj. Mieszając dodaj 140g przesianej mąki. W oddzielnej miseczce zmieszaj ze sobą 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody, dwie łyżeczki cynamonu i szczyptę soli. Do masy powoli dodaj mieszankę z miseczki i ręcznie pomieszaj. Orzechy włoskie zmiażdż w ściereczce uderzając w nie wałkiem o blat kuchenny. Wrzuć zmiażdżone orzechy do miksera i mieszaj przez 30 sekund. Weź silikonową foremkę, wysmaruj ją dokładnie margaryną (może być metalowe naczynie nasmarowane margaryną), aby nic się nie sklejało i przykryj pergaminem.
Całość przelej do foremki i wstaw do pieca z termoobiegiem o temperaturze 160 stopni C na 25 - 30 minut.
Ja dałam dwie łyżki oliwy z oliwek, a termoobiegu nie mam, ale dałam na 25 min do piekarnika gazowego i wyszło!! Robiłam to w takiej formie podłużnej:-)
SMACZNEGO!!!!!:-)