reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy - łączmy się!!!

reklama
Mi sie zdazylo ze lekarz mnie juz niebadal 3 razy , wczoraj bylam i chociaz mam rozwarcie na jeden palec to mnie i tak nie badal:no:

Dziewczyny czy wiecie cos moze o dzieciach urodzonych w 36 tygodniach i takich maluszkach jak moje:sick: ???????????????????????????????????

irtasia, 2200 g to nie taki maluszek :tak:moja w 38 tygodniu ma 2900 wiec wydaje mi sie ze gdyby twojej malutkiej dac jeszcze 2 tygodnie to bedzie taka jak moja:tak: dzieci teraz rodza sie bardzo rozne wagowo (obacz na styczniowki czy grudniowki, tak w listach dziciaczkow podaja wage urodzeniowa) a medycyna jest tak do przodu ze naprawde nie ma sie co matwic:tak:

moja znajoma urodzila pol kilogramowe dziecko i fakt pierwszy rok to byla nono stop jezdzenie po specjalistach ale teraz Kacper ma 5 lat i nie dosc ze nie ma zadnych opoznien to jak na swoj wiek jest wyjatkowo inteligentny i rozwiniety:tak:

irtasia: Ty już skończyłaś 36-ty tydzień i zaczynasz właśnie 37 :happy: Tam gdzie ja rodzę uważają dzieciątko które skończylo 36t za donoszone, a nie wcześniaka :tak: A do prawidłowej a nie niskiej masy Twojej dzidzi brakuje tylko około pół kg (o ile nie urosła ostatnio!!!), prawdopodobnie jeśli dzieciątko jest w dobrej kondycji po urodzeniu i nie ma problemu z oddychaniem, to nawet nie musi iść do inkubatorka.

Ooo.. czyli 2200g już ma? No to jest w normie, brakuje mu około 1 tygodnia do osiągnięcia prawidłowej wagi urodzeniowej. A jakby się urodziło za 4 tygodnie to ważyłoby 3200g, więc w sam raz :tak: Pytałam ostatnio lekarza i powiedział, że przez ostatnie 4 tygodnie dziecko przybiera na wadze około 1kg czyli ćwierć kilo na tydzień.

Boże, Joasiek, nie strasz mnie. Moja córka na początku 37 tygodnia ważyła 3700g. Jeśli donoszę ją do 40 tygodnia i bedzie tak przybierac jak piszesz,to może osiągnąc wagę 4700g :szok: Mam nadzieję, że się pomylili w jej wadze na tym usg i waży faktycznie mniej.

Kasiad: moja miała o kilo mniej na początku 36 tygodnia..
No ale może to błąd pomiarów... oby!! A na wcześniejszym usg jak to wygladało u Ciebie?
Bo 4700g to już faktycznie nieciekawa perspektywa chociaż... ja właśnie tyle miałam jak moja mama mnie urodziła (siłami natury) :cool2:

Mój lekarz twierdzi, że tym się nie ma co przejmować, ponieważ dzieci rosną "skokowo". Jest to zauważalne u dzieci kilkuletnich, że przez jakiś czas wyglądają tak samo, a w krótkich fragmentach czasawych znacznie rosną. Tak samo jest u naszych maleństw, w zalezności od momentu kiedy je mierzymy, ważymy, odbiegają od średniej. Ja też się wystraszyłam, bo moja ważyła w 34 tygodniu 2600 i lekarz powiedział: "uuu, można niedługo rodzić". Ale później mnie pocieszył, że wcale nie jest powiedziane, że do 40 tygodnia może rosnąć bardzo wolniutko i że to nie ma reguły. Wolę w to wierzyć, bo inaczej boję się myśleć :szok:

a ja nie wiem ile moja Malenka wazy,ostatnie dane mamy z 32 tygodnia a wtedy miala 1800g. do porodu sie nie dowiem....
irtasia w niemczech waga uznawana juz za prawidlowa podczas narodzin Dziecka jest 2500g wiec Twoja Dzidzia niewiele sie rozni i moze faktycznie jeszcze jak ze 2 tygodbie poczekasz to jeszcze wieksza bedzie. poinformuj szpital jak to wyglada i moze wtedy uwzglednia opinie twego lekarza i umowia sie na inny termin....

reklama
moje maleństwo na koncu 36 tygodnia wazyło 3 kg. Ale pytałam lekarkę o mozliwość błędu w wyznaczeniu wagi dziecka i powiedziała ze w przypadku USG to jest 30%!! :szok: czyli w moim przypadku w dniu badania mogło równie dobrze ważyć 2kg jaki i 4kg. więc wszystko okaże sie po porodzie jak już faktycznie zważą maleństwo :-)

Do góry