reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Taaa chyba mopa do posprzątania 😂 Powiem szczerze, że jako ciężarna nie poczułam przywilejów tego stanu, zwłaszcza jak gdzieś jest faktycznie długa kolejka to albo nikt nie przepuści albo jedna osoba, co stoi przede mną się zlituje, a sama pchać się nie będę.
Dokładnie. Szczególnie stare baby. Nie dosc ze robią zakupy poza godzinami dla seniorów, to jeszcze jakby nie wiedziały jak to jest stac w kolejce będąc w ciazy z brzuchem sporym...

reklama
Taaa chyba mopa do posprzątania 😂 Powiem szczerze, że jako ciężarna nie poczułam przywilejów tego stanu, zwłaszcza jak gdzieś jest faktycznie długa kolejka to albo nikt nie przepuści albo jedna osoba, co stoi przede mną się zlituje, a sama pchać się nie będę.
Ludzie nie widzą niby 😂 omijają wzrok. Mnie bardziej wkurzaja kasjerki bo to one powinny wolac do przodu. Ja w pracy zawsze mowie dziewczyna zeby wolaly kobiety w ciazy do przodu. Jak jutro pojade do ikea to nie bede sie cackac tylko sama podejde i wbije sie w kolejkę. 😀

Ludzie nie widzą niby 😂 omijają wzrok. Mnie bardziej wkurzaja kasjerki bo to one powinny wolac do przodu. Ja w pracy zawsze mowie dziewczyna zeby wolaly kobiety w ciazy do przodu. Jak jutro pojade do ikea to nie bede sie cackac tylko sama podejde i wbije sie w kolejkę. 😀
U nas w Ikei są kasy samoobsługowe, tam zazwyczaj nie ma kolejki, to idę bez proszenia się, tak samo w większości marketów, ale np. do stoiska z wędliną musiałam ostatnio swoje odstać... Ja się nie wpycham, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto zrobi awanturę na cały sklep i to zazwyczaj jakieś mohery, co mają swoje godziny w sklepach, a nerwy mi teraz niepotrzebne :(

Dokładnie. Szczególnie stare baby. Nie dosc ze robią zakupy poza godzinami dla seniorów, to jeszcze jakby nie wiedziały jak to jest stac w kolejce będąc w ciazy z brzuchem sporym...
Daj spokój... Mają swoje godziny i jeszcze im wiecznie źle, a najlepsze tłumaczenie, to że tylko starzy mają źle, a że ciężarne młode, to niech sobie stoją choćby miały w tej kolejce urodzić!

U mnie ciąg dalszy batalii o zasiłek, tylko teraz już nie wiem, czy bardziej z pracodawcą, czy z ZUSem... ZUS twierdzi, że moich zwolnień nie ma (chociaż ja je widzę na swoim koncie pue), a księgowa, że zwolnienia idą automatycznie po wystawieniu przez lekarza, więc ona nie ma czego im wysłać. A najlepsze, że ZUS niby ma termin na wypłatę, ale jak nie wypłaci w terminie, to i tak nic nie można zrobić i tak samo pracodawca musi "niezwłocznie" przekazać zwolnienie do ZUSu, ale nikt nie ustalił co to znaczy "niezwłocznie", ani nie ma żadnych kar za opóźnienie. Normalnie cyrk na kółkach!! 🤯 Aż mi Czarek pod same cycki podszedł z zażenowania 😂

Dziewczyny przesyłam zdjęcie mojego bubusia [emoji3059]
20210126_183926.jpeg

reklama
U mnie ciąg dalszy batalii o zasiłek, tylko teraz już nie wiem, czy bardziej z pracodawcą, czy z ZUSem... ZUS twierdzi, że moich zwolnień nie ma (chociaż ja je widzę na swoim koncie pue), a księgowa, że zwolnienia idą automatycznie po wystawieniu przez lekarza, więc ona nie ma czego im wysłać. A najlepsze, że ZUS niby ma termin na wypłatę, ale jak nie wypłaci w terminie, to i tak nic nie można zrobić i tak samo pracodawca musi "niezwłocznie" przekazać zwolnienie do ZUSu, ale nikt nie ustalił co to znaczy "niezwłocznie", ani nie ma żadnych kar za opóźnienie. Normalnie cyrk na kółkach!! 🤯 Aż mi Czarek pod same cycki podszedł z zażenowania 😂
To pracodawca w momencie otrzymania zwolnienia musi wysłać do ZUS-u tzw druk Z3. Wtedy ZUS wypłaca zasiłek. Samo zwolnienie od lekarza które widzisz na swoim koncie pue nie wystarczy. Tylko niestety jest tak jak piszesz że pracodawca nie ma określonego konkretnego terminu co do przesłania tego druku. I to jest masakra bo przez to są takie opóźnienia. Mam niestety taką samą sytuację i ciągle się muszę upominać żeby ktoś łaskawie wysłał z firmy te dokumenty 😡

Do góry