marta18691
Fanka BB :)
Niewiem jak to jest dokladnie ale ktos wykorzysta ten urlopW sensie jak urodzisz (lub przed końcem macierzyńskiego), wracasz do pracy, a facet zostaje z dzieckiem?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Niewiem jak to jest dokladnie ale ktos wykorzysta ten urlopW sensie jak urodzisz (lub przed końcem macierzyńskiego), wracasz do pracy, a facet zostaje z dzieckiem?
Ale matka tych 14 dni wykorzystać nie może, bo ojcowski to tylko dla ojca Jedynie macierzyńskim/tacierzyńskim możecie się podzielić, a mowa była tu o tym urlopie14 dniowym, więc o ojcowskimNiewiem jak to jest dokladnie ale ktos wykorzysta ten urlop
Tatus wykorzysta tacierzynski a matka jak pracuje to na ten macierzynski przejdzieAle matka tych 14 dni wykorzystać nie może, bo ojcowski to tylko dla ojca Jedynie macierzyńskim/tacierzyńskim możecie się podzielić, a mowa była tu o tym urlopie14 dniowym, więc o ojcowskim
Nie rozumiemy się Tacierzyński to to samo co macierzyński, tylko, że dla taty, więc oboje rodziców nie może go wziąć, ale pewnie chodziło Ci o to, że tata ojcowski weźmie (14 dni), a mama macierzyński, tak standardowo. Bo przez chwilę już myślałam, że po części macierzyńskiego wracasz do pracy, a facet będzie siedział z dzieckiem - ja nawet o tym myślałam na początku ciąży, bo w pracy się tak nie narobię jak przy dziecku , ale jakoś do pracy mi snie spieszno, no i chciałabym karmić piersią, a do tego jeszcze względy finansowe, więc nie ma opcji.Tatus wykorzysta tacierzynski a matka jak pracuje to na ten macierzynski przejdzie
Ja wiem ze nie to samoNie rozumiemy się Tacierzyński to to samo co macierzyński, tylko, że dla taty, więc oboje rodziców nie może go wziąć, ale pewnie chodziło Ci o to, że tata ojcowski weźmie (14 dni), a mama macierzyński, tak standardowo. Bo przez chwilę już myślałam, że po części macierzyńskiego wracasz do pracy, a facet będzie siedział z dzieckiem - ja nawet o tym myślałam na początku ciąży, bo w pracy się tak nie narobię jak przy dziecku , ale jakoś do pracy mi snie spieszno, no i chciałabym karmić piersią, a do tego jeszcze względy finansowe, więc nie ma opcji.
Podklady na lozko i poporodowe majtki siateczkowe laktator osłonki mam na brodawki kosmetyki 2koszule do szpitala szlafrok kapcie takie pod prysznic na wyjscie wygodne ciuchy dla siebie. I do dziecka potem rzeczy pieluchy chusteczki krem rożek i ciuszki i na wyjscie kombinezonCo pakujecie do szpitala? wlasnie siedzę i chce sie troche spakowac zeby w razie co miec wiekszosc juz w torbie
Ja jeszcze na swojej liście mialam oliwkę dla maleństwa, a dla siebie dodatkowo kubek sztućce w razie gdyby była potrzeba. Oczywiście herbata itp. Bielizna tj. Skarpety i jakieś bawelniane większe majtki na wyjście.Ja mam taką roboczą listę:
dla dziecka
- pieluchy tetrowe i muślinowe
- pampersy
- chusteczki nawilżane
- kocyk i/lub rożek
- ubranka, czapeczka, skarpetki
- gaziki jałowe i zwykłe
- na wszelki wypadek: smoczek, butelka, ręcznik, jakiś krem pielęgnacyjny, sól fizjologiczna
dla mnie
- koszule (do porodu i po porodzie)
- szlafrok
- kapcie i klapki
- podkłady na łóżko
- podkłady poporodowe
- majtki jednorazowe
- biustonosze
- wkładki laktacyjne
- ręcznik papierowy i toaletowy
- maść na brodawki
- butelka filtrująca