reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Hmm a to nie jest tak że jak się dziecko rodzi to przysługuje mu 2 tygodnie urlopu (urlop ojcowski ?). Chociaż nie wiem jak to jest jak nie jesteście małżeństwem, bo u mnie mąż bierze właśnie po porodzie te 2 tygodnie i to nie schodzi z urlopu ani nic. Zobacz załącznik 1222012
Tak to jest urlop tacierzynski inaczej a my zawsze zostawiamy na wakacje i tym razem tez tak zrobimy😁

reklama
@Święta92, mam nadzieję, że z Twoją mamą będzie wszystko dobrze wkrótce❤.
Łóżeczko mam już wybrane z szufladą, barierką itd, itp. Teraz mam problem czy wanienka z termometrem czy bez, na stojaku czy bez... nieważne, coś w końcu wybiorę.
Ja do pomocy nie mam NIKOGO poza moim facetem, który spędził teraz ze mną dwa i pòł miesiąca, bo musiał, żebym była w tym miejscu ciąży gdzie jestem, i od stycznia wraca do pracy na całość..., więc będę mogła na niego liczyć wieczorami. Ja wg prawa francuskiego wracam do pracy już 9 maja..., i dziecko muszę oddać, albo babysitter albo do żłobka, o ile będzie miejsce. Dobrze, że mam lekcje tak, że pracuję tylko 3,5 dnia w tygodniu... O chorowaniu dziecka, kiedy oboje będziemy w pracy, to nawet nie chcę myśleć..., ale wierzę, że damy jakoś radę!!!

Dziewczyny a jakie ubranka pakujecie do szpitala ? U mnie mala w 32tc miala 2200g. Wiec zakładam że będzie ponad 3 kilo. Ale chyba planuje wziąć ubranka w rozmiarze 56 tylko, jak uważacie?
Ja wezmę pewnie trochę 56 i trochę 62, przy czym zdecydowanie więcej mam 62, wolę, żeby było mu ciut za duże niż za małe, ale jak tak patrzę, to rozmiar rozmiarowi nierówny - mam kilka malutkich body rozmiar 62 i też 62 innej firmy, ale większe 🤷‍♀️

Hmm a to nie jest tak że jak się dziecko rodzi to przysługuje mu 2 tygodnie urlopu (urlop ojcowski ?). Chociaż nie wiem jak to jest jak nie jesteście małżeństwem, bo u mnie mąż bierze właśnie po porodzie te 2 tygodnie i to nie schodzi z urlopu ani nic. Zobacz załącznik 1222012
Całe szczęście do tego nie trzeba być małżeństwem, wystarczy, że formalnie facet jest ojcem i tak jak piszesz przysługuje mu 14 dni kalendarzowych (niestety nie roboczych), niezależnie od urlopu wypoczynkowego, oczywiście jeśli ma umowę o pracę, w innym przypadku to nie wiem, ale pewnie nie :/

Tak to jest urlop tacierzynski inaczej a my zawsze zostawiamy na wakacje i tym razem tez tak zrobimy😁
Urlop tacierzyński to co innego :D Też na te 14 dni cały czas mówiłam tacierzyński, a to jest ojcowski, tacierzyński to jakby ojciec chciał wykorzystać część urlopu macierzyńskiego (zamiast matki), ale to się chyba rzadko zdarza, zwłaszcza jak kobieta karmi piersią no i zazwyczaj facet jednak zarabia więcej, więc się to zwyczajnie nie opłaca 😂

@Święta92, mam nadzieję, że z Twoją mamą będzie wszystko dobrze wkrótce❤.
Łóżeczko mam już wybrane z szufladą, barierką itd, itp. Teraz mam problem czy wanienka z termometrem czy bez, na stojaku czy bez... nieważne, coś w końcu wybiorę.
Ja do pomocy nie mam NIKOGO poza moim facetem, który spędził teraz ze mną dwa i pòł miesiąca, bo musiał, żebym była w tym miejscu ciąży gdzie jestem, i od stycznia wraca do pracy na całość..., więc będę mogła na niego liczyć wieczorami. Ja wg prawa francuskiego wracam do pracy już 9 maja..., i dziecko muszę oddać, albo babysitter albo do żłobka, o ile będzie miejsce. Dobrze, że mam lekcje tak, że pracuję tylko 3,5 dnia w tygodniu... O chorowaniu dziecka, kiedy oboje będziemy w pracy, to nawet nie chcę myśleć..., ale wierzę, że damy jakoś radę!!!
Dziekuje ślicznie, mam nadzieję ze mama szybko dojdzie do siebie i żeby miala sprawna rękę bo to najważniejsze. Jest młodą kobietą bo 56 lat! Musi walczyć. Załatwiliśmy jej pobyt rehabilitacyjny na 2 miesiace, wyszla w poniedzialek do domu a juz jutro jedzie takze rehabilitacja najwazniejsza! Boze to bardzo szybko musicie wracac do pracy 😥 😥😥😥 ja musze miec taka wanienke, zebym mogla swobodnie sama myć dziecko bez pomocy męża bo on w sumie ciagle pracuje

Dziekuje ślicznie, mam nadzieję ze mama szybko dojdzie do siebie i żeby miala sprawna rękę bo to najważniejsze. Jest młodą kobietą bo 56 lat! Musi walczyć. Załatwiliśmy jej pobyt rehabilitacyjny na 2 miesiace, wyszla w poniedzialek do domu a juz jutro jedzie takze rehabilitacja najwazniejsza! Boze to bardzo szybko musicie wracac do pracy 😥 😥😥😥 ja musze miec taka wanienke, zebym mogla swobodnie sama myć dziecko bez pomocy męża bo on w sumie ciagle pracuje

Urlop tacierzyński to co innego :D Też na te 14 dni cały czas mówiłam tacierzyński, a to jest ojcowski, tacierzyński to jakby ojciec chciał wykorzystać część urlopu macierzyńskiego (zamiast matki), ale to się chyba rzadko zdarza, zwłaszcza jak kobieta karmi piersią no i zazwyczaj facet jednak zarabia więcej, więc się to zwyczajnie nie opłaca 😂
Akurat w mojej sytuacji moj pracuje wiec on ma tacierzynski 😁jak matka pracuje tez no to ona moze wykorzystac urlop ten

reklama
Akurat w mojej sytuacji moj pracuje wiec on ma tacierzynski 😁jak matka pracuje tez no to ona moze wykorzystac urlop ten
W sensie jak urodzisz (lub przed końcem macierzyńskiego), wracasz do pracy, a facet zostaje z dzieckiem? Bo chodzi o to, że tacierzyński to inaczej macierzyński, tyle, że wykorzystywany przez ojca, a ojcowski to te 14 dni, które przysługują facetowi, któremu się urodziło dziecko.

Do góry