reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

No to niezle u mnie bylo 1275gram w 28tyg
Ale nie stresuję się tym, bo to są tylko szacunki. Mam często echo dziecka robione i wszystkie przepływy, serce itp są ok., więc uznałam, że wystarczy mi zmartwień o szyjkę i skurcze...😁😊😀.
No chyba, że lekarze zaczną mi sygnalizować, że z dzidzią jest coś nie tak, ale na razie mówią, że jest w porządku🤷‍♀️

reklama
No u mnie jest 29+0 i waga 1230 gram. Sama waga az tak mnie nie martwi, bo wiem jak licza, ale bardziej to, ze brzuszek o 2 tygodnie za maly a reszta jest o 1 tydzien wieksza-wiec tak ta waga wychodzi. A to az 3 tygodnie roznicy w wymiarach i brzuszek w 10 percentylu raptem po 3 tygodniach od poprzedniej wizyty.
Mój Kubuś w 29+4dni miał 1280g. U mnie wszystko jest w normie oprócz kości ramiennej i udowej one są za krótkie o 3 tyg. Ale to tak na prawdę nie są bardzo duże różnice. Ale ze względu na to i inne rzeczy mam robione co miesiąc przeplywy żeby sprawdzić czy do dziecka wszystko dociera. Więc warto żeby tobie też je ktoś sprawdził na usg. Bo niektóre dzieci po prostu mało ważą a u innych to jest wina przepływów i łożyska co jest groźne.

Mój Kubuś w 29+4dni miał 1280g. U mnie wszystko jest w normie oprócz kości ramiennej i udowej one są za krótkie o 3 tyg. Ale to tak na prawdę nie są bardzo duże różnice. Ale ze względu na to i inne rzeczy mam robione co miesiąc przeplywy żeby sprawdzić czy do dziecka wszystko dociera. Więc warto żeby tobie też je ktoś sprawdził na usg. Bo niektóre dzieci po prostu mało ważą a u innych to jest wina przepływów i łożyska co jest groźne.
No to moze Kubusie tak maja, bo u nas tez Kubus😍
Chociaz u nas kosc ramienna i udowa sa o ponad tydzien dluzsze, a brzuch o 2 tygodnie za maly-to dziecko bedzie dlugie a bardzo chude.
Wlasnie przeplywy i lozysko koniecznie do sprawdzenia za tydzien.

No u mnie jest 29+0 i waga 1230 gram. Sama waga az tak mnie nie martwi, bo wiem jak licza, ale bardziej to, ze brzuszek o 2 tygodnie za maly a reszta jest o 1 tydzien wieksza-wiec tak ta waga wychodzi. A to az 3 tygodnie roznicy w wymiarach i brzuszek w 10 percentylu raptem po 3 tygodniach od poprzedniej wizyty.
Kurcze nie znam sie dokladnie na tych percentyleach... ja to mam na osiach zaznaczone i w ten sposob wiem o co chodzi. Masz zaufanie do tego swojego lekarza? Bo powiem Ci tak... ja bylam na usg u swojej gin ktorej bardzo ufam, a niecaly tydzien pozniej u tej babki od echo serca. Ponoc bardzo dobra specjalistka od kardiografii wiec dlatego moja mnie do niej wyslala. Ona przy tym echo zrobila wszystkie wymiary i uwaga, wiele jej wyszlo mniejszych niz mialam tydzien wczesniej u mojej gin :) np. HC na 28+2 bylo 277 i pozniej magicznie na 29+0 274. OFD mniejsze o 6mm... wiec sama widzisz, wychodziloby na to ze niektore organy mojego dziecka sie kurcza ;) druga rzecz.. ta babka wymierzyla nam ventrikulomegalie na 13mm (!!!) i pewnie nawet by mi nie wspomniala o tym gdybym nie zapytala co tak duzo 😜 powiedziala ze ciagle w normie. Nie - 13 mm nie jest w normie. Dobrze wiem jak sie to mierzy - bo moja gin specjalizuje sie wlasnie w mozgach i mi pokazywala to kilkakrotnie - i widzialam jak jej zjechala reka do pomiarów... a na 28+2 bylo 7,5mm, wiec roznica ogromna. Nawet sie tym nie przejmuje, zaufalam tej kobiecie jesli chodzi o pomiary serca, reszte olewam.
Jesli masz dobrego lekarza to spokojnie czekaj do nastepnego usg, ale jesli nie masz zaufania to dla swietego spokoju ktory jest wazny dla Ciebie i dla dziecka umowilabym jednorazowa wizyte u jakiegos pewniaka i sprawdzila czy wszystko ok. Nooo moze po tej wizycie za tydzien. Mysle ze te pomiary sa naprawde bardzo czesto niemiarodajne. Tak wiec spokojnie...

No to moze Kubusie tak maja, bo u nas tez Kubus😍
Chociaz u nas kosc ramienna i udowa sa o ponad tydzien dluzsze, a brzuch o 2 tygodnie za maly-to dziecko bedzie dlugie a bardzo chude.
Wlasnie przeplywy i lozysko koniecznie do sprawdzenia za tydzien.
Tooo spokojnie, bedzie przystojny szczuply chlopak , dopakuje jak przyjdzie na to odpowiedni wiek i laski beda za nim ganialy 🥰

Dziewczyny czy Wy kupujecie na wszelki wypadek do szpitala takie małe buteleczki z gotowym mlekiem dla malucha? Dzisiaj właśnie domawiałam żeby z apteki itp ale wypadło mi to z głowy. I zastanawiam się czy warto nad tym pomyśleć

Dziewczyny czy Wy kupujecie na wszelki wypadek do szpitala takie małe buteleczki z gotowym mlekiem dla malucha? Dzisiaj właśnie domawiałam żeby z apteki itp ale wypadło mi to z głowy. I zastanawiam się czy warto nad tym pomyśleć
Ja kupilam sobie 8. W razie co. Bo polozne w szpitalu potrafia byc wredne i proszenie o porcje mleka jest okropne. I wolalabym w razie co karmic w domu tym samym mlekiem co w szpitalu. Ja kupiłam bebilon. Z reszta w domu wygodniej mi tez bedzos z takkej jednorazowej szybko dac jak nie bede miala jeszcze pokarmu. Chociaz wiem ze w szpitalu niby nie mozns miec swojego ale trudno.

Ja kupilam sobie 8. W razie co. Bo polozne w szpitalu potrafia byc wredne i proszenie o porcje mleka jest okropne. I wolalabym w razie co karmic w domu tym samym mlekiem co w szpitalu. Ja kupiłam bebilon. Z reszta w domu wygodniej mi tez bedzos z takkej jednorazowej szybko dac jak nie bede miala jeszcze pokarmu. Chociaz wiem ze w szpitalu niby nie mozns miec swojego ale trudno.
No właśnie ja się zastanawiam czy warto kupić. Wiem że u mnie w szpitala w razie potrzeby dają bebiko do dokarmiania. Ale wiadomo że zanim człowiek się doprosi itp to różnie bywa. I zależy też od pielęgniarki na którą się trafi

reklama
No właśnie ja się zastanawiam czy warto kupić. Wiem że u mnie w szpitala w razie potrzeby dają bebiko do dokarmiania. Ale wiadomo że zanim człowiek się doprosi itp to różnie bywa. I zależy też od pielęgniarki na którą się trafi
Nie kosztuje to fortuny, także kupilam. Najwyżej komus oddam 😀oby sie nie przydały 😀 ale nawet w domu jak wrócimy to takiw male mleczko dam wrazie co 😀

Do góry