reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Mój Kubuś w 29+4dni miał 1280g. U mnie wszystko jest w normie oprócz kości ramiennej i udowej one są za krótkie o 3 tyg. Ale to tak na prawdę nie są bardzo duże różnice. Ale ze względu na to i inne rzeczy mam robione co miesiąc przeplywy żeby sprawdzić czy do dziecka wszystko dociera. Więc warto żeby tobie też je ktoś sprawdził na usg. Bo niektóre dzieci po prostu mało ważą a u innych to jest wina przepływów i łożyska co jest groźne.
To mój w 29+5 ważył prawie 1700g 😁 Ale o wymiarach nic nie mówiła, że coś nie tak, jak sobie porównuję kolejne pomiary z usg to mniej więcej wszystko rośnie proporcjonalnie - aż się boję jaki duży chłopiec będzie przy porodzie 🙈

reklama
Dziewczyny czy Wy kupujecie na wszelki wypadek do szpitala takie małe buteleczki z gotowym mlekiem dla malucha? Dzisiaj właśnie domawiałam żeby z apteki itp ale wypadło mi to z głowy. I zastanawiam się czy warto nad tym pomyśleć
Ja właśnie nie wiem, raczej nie będę kupować - w razie czego powinni chyba bez łaski dawać w szpitalu... A jak będą robić problemy, a mleko będzie potrzebne, to zawsze mogę wysłać chłopaka, żeby kupił i mi przywiózł :)

Kurcze nie znam sie dokladnie na tych percentyleach... ja to mam na osiach zaznaczone i w ten sposob wiem o co chodzi. Masz zaufanie do tego swojego lekarza? Bo powiem Ci tak... ja bylam na usg u swojej gin ktorej bardzo ufam, a niecaly tydzien pozniej u tej babki od echo serca. Ponoc bardzo dobra specjalistka od kardiografii wiec dlatego moja mnie do niej wyslala. Ona przy tym echo zrobila wszystkie wymiary i uwaga, wiele jej wyszlo mniejszych niz mialam tydzien wczesniej u mojej gin :) np. HC na 28+2 bylo 277 i pozniej magicznie na 29+0 274. OFD mniejsze o 6mm... wiec sama widzisz, wychodziloby na to ze niektore organy mojego dziecka sie kurcza ;) druga rzecz.. ta babka wymierzyla nam ventrikulomegalie na 13mm (!!!) i pewnie nawet by mi nie wspomniala o tym gdybym nie zapytala co tak duzo 😜 powiedziala ze ciagle w normie. Nie - 13 mm nie jest w normie. Dobrze wiem jak sie to mierzy - bo moja gin specjalizuje sie wlasnie w mozgach i mi pokazywala to kilkakrotnie - i widzialam jak jej zjechala reka do pomiarów... a na 28+2 bylo 7,5mm, wiec roznica ogromna. Nawet sie tym nie przejmuje, zaufalam tej kobiecie jesli chodzi o pomiary serca, reszte olewam.
Jesli masz dobrego lekarza to spokojnie czekaj do nastepnego usg, ale jesli nie masz zaufania to dla swietego spokoju ktory jest wazny dla Ciebie i dla dziecka umowilabym jednorazowa wizyte u jakiegos pewniaka i sprawdzila czy wszystko ok. Nooo moze po tej wizycie za tydzien. Mysle ze te pomiary sa naprawde bardzo czesto niemiarodajne. Tak wiec spokojnie...
Ja mam bardzo duze zaufanie do mojego lekarza. Usg za tydzien mam u innego lekarza, ale tak jak piszesz spokoj jest wazny, wiec sprawdze to jeszcze na prywatnej wizycie w srode, bo nie daje mi to spokoju.

Hej,
Dziewcyzny wiedziałyście że nie można głaskać brzuszka ? Wczoraj na zajęciach ze szkoły rodzenia kobieta nam mówiła, że glaskanie brzucha powoduje skurcze macicy, a one mogą prowadzić do przedwczesnego porodu. Że można położyć rękę na brzuchu i nie ruszać, ale nie gładzić. Szczerze mówiąc nigdy o tym nie słyszałam, nie spotkałam się z tym.

Hej,
Dziewcyzny wiedziałyście że nie można głaskać brzuszka ? Wczoraj na zajęciach ze szkoły rodzenia kobieta nam mówiła, że glaskanie brzucha powoduje skurcze macicy, a one mogą prowadzić do przedwczesnego porodu. Że można położyć rękę na brzuchu i nie ruszać, ale nie gładzić. Szczerze mówiąc nigdy o tym nie słyszałam, nie spotkałam się z tym.
To fajna szkola rodzenia jak strasza kobiety. Nie mozna glaskac brzucha gdy masz ciaze zagrazona, skracającą sie szyjkę. Jeżeli nic z tych rzeczy nie mass to możesz glaskac stukac bo nie wywola u ciebie to skurczy porodowych. Macica to mięsień i może się napinać ale w zdrowej ciąży to zjawisko normlane 😀

Hej,
Boze Swiety!!! Z czym na tych szkolach jeszcze wyskocza 😁😅 ja glaszcze caly czas :) kobieta albo bardzo przewrazliwiona albo niedoedukowana ;)

Ja też cały czas i nie zauważyłam w tym niczego złego [emoji28] nawet czasem to pomaga jak się mały długo nie rusza [emoji16]
Boze Swiety!!! Z czym na tych szkolach jeszcze wyskocza [emoji16][emoji28] ja glaszcze caly czas :) kobieta albo bardzo przewrazliwiona albo niedoedukowana ;)

Hej,
Ja już dawno o tym slyszalam bo akurat takie skurcze mam od dobrych 2 miesięcy i glaskac brzuszka nie mogę. :( a w zeszłym tygodniu na szkole rodzenia dowiedzialam się ze masowanie piersi też powoduje skurcze 🥺 ogólnie najlepiej się wcale nie dotykać hahaha 😂

Powiem z własnego doświadczenia - przy ciąży zagrożonej czy głaszczesz, dotykasz lub nie brzuch, to i tak masz skurcze lub masz ich więcej, niż inne kobiety w ciąży. Ja już to obserwuję od kilku dni. Być może, gdybym zaczęła głaskać, to byłoby tego jeszcze więcej..., ale ja już dawno czytałam i słyszałam od lekarza, że nie jest to wskazane.

reklama
Hej,
Hej,

Tak, lekarz mi nawet o tym mowil raz bo przy nim sobie głaskałam 😅

Do góry