reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Dziewczyny, ja po wizycie i troche sie zestresowalam. Moj synek w 29.0 wazy 1230 gram i rosnie nierownomiernie. Wszystko jest tydzien wieksze, a brzuszek jest o 2 tygodnie za maly. Czy ktoras z Was tak miala?

reklama
Gratulacje :)
Ja termin mam na początek lutego i jeszcze się nie spinam z pakowanien walizki itd. Zresztą większości rzeczy jeszcze nie mam ;) początkiem roku będę zamawiać resztę rzeczy, a w tym tyg zamówię wózek i nosidło, które też będę chciała odebrać w styczniu bo nie mam nawet gdzie teraz tego przechowywać :)
No ja tylko rzeczy na szpital muszę kupić i do domu, takie kosmetyczne typowo :) resztę mam :)

Dziewczyny, ja po wizycie i troche sie zestresowalam. Moj synek w 29.0 wazy 1230 gram i rosnie nierownomiernie. Wszystko jest tydzien wieksze, a brzuszek jest o 2 tygodnie za maly. Czy ktoras z Was tak miala?
A lekarz co ci mówił?? Ostatnio bylo wszystko okej?? Moze błędny pomiar zrobil?? Hipotrofia może to jest. Kiedy masz następna wizyte??

No lekarz 3 razy mierzyl i nie chce wyjsc inaczej. Do obserwacji-za tydzien kolejne usg i ewnentualnie ktg. A 3 tygodnie temu bylo wszystko w normie.
Hipotrofia najczesciej objawia sie pod koniec ciazy, zwiazana jest z niewydolnoscia lozyska i wlasnie jak maluch ma najintensywniejszy rozwoj to daje sie we znaki (bo łożysko nie wysala z dostarczaniem mu tak duzo skaldnikow). Przedewszystkim sie nie stresuj. Ja nie mam wymiarow podawanych w tygodniach tylko w cm/g i pokazane odchylenia od sredniej. I tez mam tak ze niektore pomiary sa w gornej granicy a inne w dolnej i wg mojej gin wszystko jest ok. Jesli chodzi o wage: pamietaj ze jest tylko szacunkowa. Oni to mierza na podstawie dlugosci kosci udowej, chyba obwodu brzuszka i jakis tam innych parametrow, ale bardzo czesto zdarza sie ze waga urodzonego dziecka odbiega od pomiarow usg. Ktory dokladnie masz czas ciazy? 29+ile? Ja np mialam pomiar podczas echo serca na 29+1 i mala wazyla 1400g i mi tamta babka powiedziala ze to duza dziewczynka bedzie jak ja zapytalam o wage (dodam ze to nie moja ginekolog), a jak sobie czytalam o wadze dzieci to pieknie w norme sie wpasowuje, wrecz w te nizsze widelki. Tak wiec nie stresuj sie bardzo waga. Ale na pewno bym obserwowala. Dobrze ze masz usg za tydzien.

Dodam jeszcze ze jest troche zamieszania z tymi tygodniami i jak je ludzie wyliczaja, dla jednych 29 tydzien to 29+0 do 29+6 a inni jak mowia ze maja 29tydzien to maja na mysli ukonczony 29ty czyli tak naprawde 30+0 do 30+6. Tydzien roznicy w tym okresie ciazy to spora zmiana w wadze wiec nie sugeruj sie tez wagami podawanymi bez dokladnej ilosci ukonczonych tygodni i dni ;)

reklama
No u mnie jest 29+0 i waga 1230 gram. Sama waga az tak mnie nie martwi, bo wiem jak licza, ale bardziej to, ze brzuszek o 2 tygodnie za maly a reszta jest o 1 tydzien wieksza-wiec tak ta waga wychodzi. A to az 3 tygodnie roznicy w wymiarach i brzuszek w 10 percentylu raptem po 3 tygodniach od poprzedniej wizyty.

Do góry