25+6To najważniejsze, że dzidzia zdrowa A w którym tygodniu jesteś?
reklama
To podobnie jak u mnie. Jak u Ciebie z ruchami? U mnie mala jest dosc aktywna od wczsnych tygodni.. a od pradu dni bardzo slabo ka czuje. Tzn czuje ja w ciagu dnia normalnie ale juz nie tak mocno jak do tej pory. Mam nadzieje ze sie rozrusza, bo tylko matke stresuje...
Ewq9
Fanka BB :)
Hej, ja podobnie, przez ostatnie dni mam wrażenie że słabiej czuję, ale myślę że to dlatego że u mnie mały się obrócił główką w górę
To podobnie jak u mnie. Jak u Ciebie z ruchami? U mnie mala jest dosc aktywna od wczsnych tygodni.. a od pradu dni bardzo slabo ka czuje. Tzn czuje ja w ciagu dnia normalnie ale juz nie tak mocno jak do tej pory. Mam nadzieje ze sie rozrusza, bo tylko matke stresuje...
Wlasnie tez mi sie zdaje ze moja zmienila pozycje. Wczesniej ruchy czulam w kierunku zewnetrznej czesci brzucha a teraz czuje bardziej wewnątrz moze tez zaczyna brakowac miejscaHej, ja podobnie, przez ostatnie dni mam wrażenie że słabiej czuję, ale myślę że to dlatego że u mnie mały się obrócił główką w górę
Tez przez ten tydzien czuje słabiej wcześniej czulan mocniej. Ale dzisiaj miala takie dziwne położenie boczne ze szok sam lekarz sie śmiał ze na plecy mi zaraz wejdzieTo podobnie jak u mnie. Jak u Ciebie z ruchami? U mnie mala jest dosc aktywna od wczsnych tygodni.. a od pradu dni bardzo slabo ka czuje. Tzn czuje ja w ciagu dnia normalnie ale juz nie tak mocno jak do tej pory. Mam nadzieje ze sie rozrusza, bo tylko matke stresuje...
No nie jest łatwo z tą położną jak na pierwszy raz, ja też byłam zielona we wszystkim, co dotyczy ciąży i macierzyństwa (w sumie nadal jestem, nawet jak coś zamawiam dla maluszka, najpierw przeglądam milion stron w temacie), a o położnych jakoś nikt konkretnie nie mówi (np. lekarz), pewnie też mamy ciężej ze względu na covida.Super, spróbuję podobnie zadziałać. Jestem sama z mężem w Krakowie, nie mam tutaj nikogo kto by nam pomógł a żadne z nas nie miało kontaktu z noworodkami jestem dobrej myśli, ale jakiś mały instruktaż by się przydał.
Dodatkowo muszę teraz chyba lekarza zmienić, moja Pani Doktor przyjmuje w covidowym, który sama w tym momencie odradza. A podobno dobrze mieć lekarza ze szpitala gdzie się będzie rodzić. Myślałam, że to tylko poród, a tu tylko zmieniło się w aż poród!
Miłego tygodnia dziewczyny!
Oj to kiepsko, ale u mnie wcale nie było lepiej z lekarzem. Mój ginekolog nie przyjmował jak się dowiedziałam, że jestem w ciąży (miał jakieś długie l4 i nikt nie wiedział, czy będzie jeszcze przyjmował), więc błąkałam się po różnych przypadkowych (na NFZ zwykle nawet nie znałam nazwisk lekarzy, dopóki nie dopytałam w danej poradni, a co tu dopiero znaleźć takiego z dobrymi opiniami!), w końcu się udało trafić na w miarę sensowną panią doktor na końcu miasta. Już nawet nie myślałam o tym, żeby szukać lekarza, który pracuje w szpitalu, gdzie chcę rodzić. Zresztą początkowo myślałam o innym szpitalu i tam też uderzyłam do poradni, ale po kilku niemiłych akcjach, skutecznie zniechęcili mnie do tej placówki.
Moja siostra też tak myślała i ja pewnie też bym tak pomyślała, a tu się okazało, że jak pytała w przychodni przy pierwszej ciąży, to zrobili na nią wielkie oczy i musiała kombinować inaczej.Hej ja też jestem Krk właśnie w uniwersyteckim będę rodzic, położnej nie mam, ja znowu słyszałam, że przydzielają z przychodni do której się chodzi, ale jeszcze się tym w ogóle nie interesowalam
Tak, tak teraz już wiem, że zalecane, ale w sumie mało się o tym mówi. Moja lekarka nic nie wspominała.Bo teraz jest zalecane te szczepienie
Bo teraz jest zalecane te szczepienie dla kobiet w ciąży, mi też je zaproponowała lekarka, ale nie skorzystałam.
To samo jest z podaniem immunoglobiny między 28 a 31 t.c. dla mam z minusowym RH Jak bylam w ciąży w 2014 roku to tego nie było, podawali tylko po porodzie a teraz są takie rekomendacje, z tym, że jezeli chodzimy prywatnie do lekarza to musimy sobie same kupić tą immunoglobine (300-700zł), ja nie wykupiłam tego i nie uważam się za wyrodną matkę, wszystkie badania na odczyn coombsa mam dobre i lekarz sam powiedział ze nie jest to konieczne.
O immunoglobulinę się nie muszę martwić, bo jestem rh+ na szczęście
U mnie się póki co nic nie dzieje (jak przyjmuję to z jedzeniem), ale od dziś biorę już po 1 tabletce, bo jednak nie ma co przesadzać, zobaczę jak wyjdzie morfologia za 2 tygodnie i jak będzie jakoś tragicznie, to wtedy ewentualnie znów wrócę do 2 tabletek. Ale tragicznie nie było nawet jak zaczynałam to brać, więc naprawdę nie rozumiem, czemu zapisała mi tak dużą dawkę.Powiem Ci ja bralam w 2ciazy i niestety dla mnie ta dawka za wysoka zelaza bo ja sie tak zle czulam ze mialam kolatanie serca jak bym miala zejsc zaraz z tego swiataodstawilam od razu
reklama
Ja w końcu zamówiłam 3 koszule, z czego 2 są tak typowo do porodu, totalnie luźne, ale zobaczymy jak przyjdą A poza tym myślę, że potem nadadzą się normalnie do noszeniaJa nie mialam koszul i musislam teraz zamówić L bo te co dostalam to ciasne sa do porodu do potem ciasny brzuch i w szpitalu lepiej luz miec bo ciezko sie chodzi w tskiej ciasnej koszulia potem bede w nich spala jako pizamka dobrze sie sprawdza wygodne i przewiewne mam 1 z 2ciazy i spie w niej