reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Wybaczcie, że wtrące się wam do wątku, ale ja też miałam prenatalne na NFZ ze skierowania od prywatnego lekarza.
Wystarczyło, że lekarz napisał że na usg są nieprawidłowości i wtedy to jest podstawą do prenatalnych za darmo.
miałam dokładnie tak samo, skierowanie na I i II prenatalne od lekarza do którego chodzę prywatnie, a jestem przed 35 roku życia i nie mam żadnych wskazań, pewnie wpisał coś i tyle :)

reklama
To bardzo dziwne. Jak to możliwe że wartości są tak wysokie i do tego taka rozbieżność ? Lekarz nie wie co może być przyczyną?
Ja mam tsh od zawsze w normie. Często badałam przed ciąża, ponieważ mojej mamie późno wykryto nadczynność, siostra tez miała. Przed ciążą (robiłam badanie ok miesiąca) miałam 1.85, a chyba w 9 tygodniu 0.95, lekarz stwierdził że jest dobrze, chociaż się zdziwiłam ze spadło mi aż tak nisko
Ja się zdecydowałam, ponieważ od poczatku mam problem z wynikiem TSH. W 8 tygodniu miałam 14,5 ... Za 3 dni jak powtórzyłam to wynik był już 19. Potem miałam przedawkowane leki, a teraz znowu za wysokie TSH. Co najlepsze ft3 ft4 dobre, antyTpo antyTg Trab oraz USG tarczycy również dobre...

To w takim razie zazdroszczę lekarza, ja się cieszę, że trafiłam w końcu do takiego co dał mi skierowanie na podstawowe badania krwi na początku ciąży. Serio, wielu lekarzy mnie w tej kwestii olało, albo żadnych badań albo wybiórcze, jeden konował nie pokazał mi nawet monitora z USG (nie mówiąc już o zdjęciu), może prywatnie bardziej by się przyłożyli, ale skoro nie chcieli dać skierowania na badania, które są obowiązkowe w ciąży i refundowane, to wątpię, żeby mi je dali, gdyby poszła do nich prywatnie. Widać mam pecha do lekarzy.

Ehh to jest wlasnie nfz... ten sam lekarz potrafi przyjac inaczej prywatnie a inaczej przez nfz. Tu juz brak komentarza ...

Jedna moja kolezanka tez prowadzila ciaze prywatnie a prenatalne jej robil lekarz w szpitalu na nfz.

To bardzo dziwne. Jak to możliwe że wartości są tak wysokie i do tego taka rozbieżność ? Lekarz nie wie co może być przyczyną?
Ja mam tsh od zawsze w normie. Często badałam przed ciąża, ponieważ mojej mamie późno wykryto nadczynność, siostra tez miała. Przed ciążą (robiłam badanie ok miesiąca) miałam 1.85, a chyba w 9 tygodniu 0.95, lekarz stwierdził że jest dobrze, chociaż się zdziwiłam ze spadło mi aż tak nisko
Podobno moja tarczyca nie wyrabia z produkcją hormonów dla dwójki. Ja niestety nigdy wcześniej nie badalam poziomu TSH, ale lekarz twierdzi że u mnie może to być zaburzone tylko na czas ciazy. Podobno już dawno nie spotkała kogoś komu tak ciężko jest dobrać leki. Im dzidziuś większy tym potrzebuje ich coraz więcej. Mam nadzieję że teraz już dawka jest dobrze dobrana, bo nie ukrywam że mnie to wszystko martwi.

Byłam dzisiaj na połówkowych. Niby wszystko dobrze, wszystko się dobrze rozwija, dzidziuś ładnie rośnie itd ale zaniepokoiła mnie informacja o niedomykalności zastawki trójdzielnej u maluszka. W karcie mam właśnie wpisane to i podejrzenie VSD. Kazała się nie stresować, bo to nic groźnego w razie czego, ale że możliwe że jest taki ubytek. Możliwe że sam zniknie za jakiś czas, ale zaleciła badanie echokardiograficzne za ok 4-6 tygodni. Czy miała któraś z Was do czynienia z taką wadą ? Serduszko pięknie bije i myślałam że wszystko będzie dobrze. Ponoć nawet gdybym nie wykonała tego badania w ciąży to nie jest to powód do jakiejś wzmożonej czujności przy porodzie, a można to badanie wykonać noworodkowi, ale mimo wszystko....
Moja corka ma niedomykalność zastawki trójdzielnej:)nie jest to groźne tylko zalezy jaka jest duza roznica w niedomykalnosci u nas byla dosc spora...co roku bedziesz musiala z dzieckiem do kontroli chodzic na te echo serca....druga corka zas dziurke miala i tez ze zablizni sie ono...tez bym musiala zapisac na badanie i sprawdzic jak tam to się rozwija... Kinga noramlnie biega cwiczy do przedszkola chodzi 3rok 5lat ma skonczone...

Dziewczyny pomocy. Czy was też męczą skurcze i ból nóg pod koniec dnia? U nas 21tc i od tygodnia okropne bóle nóg pod koniec dnia i skurcze. Sumplementuje magnez i witaminy z grupy B ale nie wiele to daje. Jak sobie radzić?
mkupionych....mnie wieczorem boli tez kręgosłup i nogi daja tez popalic...przy 2dzieci remoncie i caly czas cos😂

reklama
Do góry