reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Dzisiaj dokładnie zaczęłam 19 tydzień i nic nie czuję :( brzucha nie mam za dużego, w ogóle nie czuję się jakbym była w ciąży :(
Mój bąbel szaleje w brzuchu 😂 poczułam pierwszy raz pod koniec 19tyg, jak zaczęłam 20 to już czułam wyraźnie jak się położyłam na plecach plackiem wieczorem po jedzeniu. Teraz czuję jak leżę albo siedzę 😊 coraz częściej i coraz wyraźniej

reklama
Mam na myśli wagę dziecka - nie przejmuję się tym jakoś zbytnio, bo to jeszcze nadal maluszek, ale jestem ciekawa, czy te internetowe normy faktycznie są z czapy, czy jednak moje bobo tak szybko przybiera i z czym to jest związane (ostatecznie patrząc, wiadomo wolałbym, żeby nie było ponadprzeciętnie duże, szczególnie, że mam nadzieję, że PSN).

ja porownuje rozmiary z informacja z aplikacji preglife i w zasadzie mi sie zgadza.Wedlug tej aplikacji do 20tyg dzieci mniej wiecej rozwijaja sie tak samo a po 20 zaczynaja odgrywac role czynniki genetyczne - czyli czy dziecko bedzie wysokie czy niskie.Natomiast jak czytam o rozwoju dziecka w interneci lub ksiazkach to wszedzie sa inne normy wzrostu podane dot. danego tygodnia :) mysle ze internet to najmniej pewne zrodlo, zobacz sobie w tej aplikacji a najlepiej zapytac lekarza.

Dołączam do was! Termin mam na 19.02.2021, na ostatnim USG pani doktor powiedziała, że prawdopodobnie chłopiec (i też tego się spodziewałam: przeczucie+zdecydowanie słone i kwaśne smaki), ale pewnie dopiero na kolejnym USG (14.10) dowiem się na pewno :) powiedzcie mi dziewczyny, czy USG połówkowe jest robione w ramach NFZ? Kolejną wizytę mam w 21+4tc., a z tego co mówiła lekarka prowadząca moją ciążę, ona nie ma czasu na tak szczegółowe badanie, więc musiałabym ogarnąć jakiegoś lekarza prywatnie, ale jeśli jest to w ramach NFZ, to chyba powinna zrobić na ten następnej wizycie?
Kolejną rzecz, która mnie zastanawia, jak duże było wasze dziecko w okolicy 18tc.? Moje się okazało dużo większe niż podają w internecie, co dziwne, bo brzucha póki co za dużego nie mam. A jak tam wasze brzuszki? :)
Ps. To moje pierwsze dziecko.
Tu Ci podsylam wymiary, nigdy nie wiem czy 18ty tydzien to 17.0-17.6 czy 18.0-18.6 🤗

Załączniki

• 6A5048A8-C1DE-4A37-9622-B359CF3F3A27.png
    6A5048A8-C1DE-4A37-9622-B359CF3F3A27.png
    110,8 KB · Wyświetleń: 43
  • FCA5268F-FB1E-43B9-967C-32F29800E94B.png
    FCA5268F-FB1E-43B9-967C-32F29800E94B.png
    169,6 KB · Wyświetleń: 47
ja porownuje rozmiary z informacja z aplikacji preglife i w zasadzie mi sie zgadza.Wedlug tej aplikacji do 20tyg dzieci mniej wiecej rozwijaja sie tak samo a po 20 zaczynaja odgrywac role czynniki genetyczne - czyli czy dziecko bedzie wysokie czy niskie.Natomiast jak czytam o rozwoju dziecka w interneci lub ksiazkach to wszedzie sa inne normy wzrostu podane dot. danego tygodnia :) mysle ze internet to najmniej pewne zrodlo, zobacz sobie w tej aplikacji a najlepiej zapytac lekarza.
No to te pomiary internetowe są zbliżone do tych, które podesłałaś, a jak miałam robione badanie to był 17+4tc. i wg pomiarów z USG moja dzidzia ważyła 240g! Lekarka stwierdziła, że to czynniki genetyczne ale żadne z nas nie jest otyłe, nie mamy też nikogo otyłego w rodzinie, jedynie ja przed ciążą miałam z 5kg nadwagi, ale nie wydaje mi się, żeby to miało jakiś wpływ, bo genetycznie nie mam żadnych problemów, jak się urodziłam ważyłam 3300g, za to chłopak od zawsze wysoki i chudy, więc prędzej bym się spodziewała, że pójdzie we wzrost, a ten był normowany. Liczę, że albo aparat pomiarowy się pomylił, albo wszystko z czasem się wyrówna :)

Kurczę, myślałam, że to jednak w ramach NFZ robią... To muszę jakoś wcisnąć teraz wizytę prywatną gdzieś pomiędzy, żeby za często USG nie robić (już z 10 pewnie miałam, jak nie więcej), a z racji tego, że nie robiłam pierwszych badań prenatalnych, to połówkowe chciałabym już zrobić.
Ja chodzę prywatnie do lekarza i moja Pani Doktor dała mi skierowanie na badania prenatalne, które są bezpłatne 🙂 miałam w 13 tc robione i w październiku będę miała połówkowe. Dlatego może zapytaj swojej Doktor

reklama
Do góry