reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Dzisiaj dokładnie zaczęłam 19 tydzień i nic nie czuję :( brzucha nie mam za dużego, w ogóle nie czuję się jakbym była w ciąży :(
Mój bąbel szaleje w brzuchu 😂 poczułam pierwszy raz pod koniec 19tyg, jak zaczęłam 20 to już czułam wyraźnie jak się położyłam na plecach plackiem wieczorem po jedzeniu. Teraz czuję jak leżę albo siedzę 😊 coraz częściej i coraz wyraźniej

reklama
Mam na myśli wagę dziecka - nie przejmuję się tym jakoś zbytnio, bo to jeszcze nadal maluszek, ale jestem ciekawa, czy te internetowe normy faktycznie są z czapy, czy jednak moje bobo tak szybko przybiera i z czym to jest związane (ostatecznie patrząc, wiadomo wolałbym, żeby nie było ponadprzeciętnie duże, szczególnie, że mam nadzieję, że PSN).

ja porownuje rozmiary z informacja z aplikacji preglife i w zasadzie mi sie zgadza.Wedlug tej aplikacji do 20tyg dzieci mniej wiecej rozwijaja sie tak samo a po 20 zaczynaja odgrywac role czynniki genetyczne - czyli czy dziecko bedzie wysokie czy niskie.Natomiast jak czytam o rozwoju dziecka w interneci lub ksiazkach to wszedzie sa inne normy wzrostu podane dot. danego tygodnia :) mysle ze internet to najmniej pewne zrodlo, zobacz sobie w tej aplikacji a najlepiej zapytac lekarza.

Dołączam do was! Termin mam na 19.02.2021, na ostatnim USG pani doktor powiedziała, że prawdopodobnie chłopiec (i też tego się spodziewałam: przeczucie+zdecydowanie słone i kwaśne smaki), ale pewnie dopiero na kolejnym USG (14.10) dowiem się na pewno :) powiedzcie mi dziewczyny, czy USG połówkowe jest robione w ramach NFZ? Kolejną wizytę mam w 21+4tc., a z tego co mówiła lekarka prowadząca moją ciążę, ona nie ma czasu na tak szczegółowe badanie, więc musiałabym ogarnąć jakiegoś lekarza prywatnie, ale jeśli jest to w ramach NFZ, to chyba powinna zrobić na ten następnej wizycie?
Kolejną rzecz, która mnie zastanawia, jak duże było wasze dziecko w okolicy 18tc.? Moje się okazało dużo większe niż podają w internecie, co dziwne, bo brzucha póki co za dużego nie mam. A jak tam wasze brzuszki? :)
Ps. To moje pierwsze dziecko.
Tu Ci podsylam wymiary, nigdy nie wiem czy 18ty tydzien to 17.0-17.6 czy 18.0-18.6 🤗

Załączniki

• 6A5048A8-C1DE-4A37-9622-B359CF3F3A27.png
    6A5048A8-C1DE-4A37-9622-B359CF3F3A27.png
    110,8 KB · Wyświetleń: 45
  • FCA5268F-FB1E-43B9-967C-32F29800E94B.png
    FCA5268F-FB1E-43B9-967C-32F29800E94B.png
    169,6 KB · Wyświetleń: 49
ja porownuje rozmiary z informacja z aplikacji preglife i w zasadzie mi sie zgadza.Wedlug tej aplikacji do 20tyg dzieci mniej wiecej rozwijaja sie tak samo a po 20 zaczynaja odgrywac role czynniki genetyczne - czyli czy dziecko bedzie wysokie czy niskie.Natomiast jak czytam o rozwoju dziecka w interneci lub ksiazkach to wszedzie sa inne normy wzrostu podane dot. danego tygodnia :) mysle ze internet to najmniej pewne zrodlo, zobacz sobie w tej aplikacji a najlepiej zapytac lekarza.
No to te pomiary internetowe są zbliżone do tych, które podesłałaś, a jak miałam robione badanie to był 17+4tc. i wg pomiarów z USG moja dzidzia ważyła 240g! Lekarka stwierdziła, że to czynniki genetyczne ale żadne z nas nie jest otyłe, nie mamy też nikogo otyłego w rodzinie, jedynie ja przed ciążą miałam z 5kg nadwagi, ale nie wydaje mi się, żeby to miało jakiś wpływ, bo genetycznie nie mam żadnych problemów, jak się urodziłam ważyłam 3300g, za to chłopak od zawsze wysoki i chudy, więc prędzej bym się spodziewała, że pójdzie we wzrost, a ten był normowany. Liczę, że albo aparat pomiarowy się pomylił, albo wszystko z czasem się wyrówna :)

Kurczę, myślałam, że to jednak w ramach NFZ robią... To muszę jakoś wcisnąć teraz wizytę prywatną gdzieś pomiędzy, żeby za często USG nie robić (już z 10 pewnie miałam, jak nie więcej), a z racji tego, że nie robiłam pierwszych badań prenatalnych, to połówkowe chciałabym już zrobić.
Ja chodzę prywatnie do lekarza i moja Pani Doktor dała mi skierowanie na badania prenatalne, które są bezpłatne 🙂 miałam w 13 tc robione i w październiku będę miała połówkowe. Dlatego może zapytaj swojej Doktor

reklama
Do góry