reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

No właśnie nie wiem jak to jest, ta moja lekarka na NFZ nic nie mówiła o skierowaniu, że może wystawić albo, żeby iść prywatnie (o prenatalnych wspominała kilka razy), a pytałam kiedyś jak to jest z tym USG połówkowym. Pierwszych prenatalnych nie miałam, bo nie są refundowane dla kobiet poniżej 35 roku życia/z genetycznym obciążeniem. Chciałam zrobić prywatnie, ale siostra przekonała mnie, że ona w pierwszej ciąży miała tylko to USG połówkowe, więc nie ma większego sensu wydawać tyle kasy na to badanie no i niestety teraz żałuję, że jej posłuchałam, zamiast robić, co sama uważam za słuszne.
To może lepiej idź prywatnie na połówkowe. Bo co jak co te 3 usg najważniejsze są. Szkoda, że nie byłaś na prenatalnych. Moja ginekolog nie robi usg i ja prywatnie idę do innego na usg.

reklama
To może lepiej idź prywatnie na połówkowe. Bo co jak co te 3 usg najważniejsze są. Szkoda, że nie byłaś na prenatalnych. Moja ginekolog nie robi usg i ja prywatnie idę do innego na usg.
No właśnie zabrałam się za poszukiwanie najlepszego lekarza od tego badania. Oczywiście u tych lepszych lekarzy terminy są odległe (a mam niewiele czasu, żeby zmieścić się między 18, a 22tc.) albo zbieżne z terminem u mojej prowadzącej, ostatecznie odwołam wizytę u niej, żeby nie powielać USG. Jeszcze w poniedziałek zadzwonię do poradni, gdzie prowadzę ciążę i się dowiem jak to dokładnie wygląda ;)

No właśnie zabrałam się za poszukiwanie najlepszego lekarza od tego badania. Oczywiście u tych lepszych lekarzy terminy są odległe (a mam niewiele czasu, żeby zmieścić się między 18, a 22tc.) albo zbieżne z terminem u mojej prowadzącej, ostatecznie odwołam wizytę u niej, żeby nie powielać USG. Jeszcze w poniedziałek zadzwonię do poradni, gdzie prowadzę ciążę i się dowiem jak to dokładnie wygląda ;)
Warto też powiedzieć jaka sytuacja jest. Ja na te pierwsze prenatalne poszłam do lekarza i on mi nie zrobił pomiarów, nie dał żadnej kartki, tylko wiedziałam, że jest wszystko dobrze i ile mierzy dziecko. I moja ginekolog kazała mi zrobić jeszcze raz i zadzwoniłam do innego i powiedziałam, że po prostu źle miałam źle zrobione, bo nie dostałam żadnego opisu. To moja pierwsza ciąża, nie wiedziałam jak ma to wyglądać.. I przyjął mnie ten drugi bez problemu i teraz będę szła ponownie do niego na połówkowe. 😊 Zadzwoń do przychodni lepiej będzie jak się dowiesz od nich co i jak :)

Hey dziewczyny :)
Robiliście już listę rzeczy które trzeba kupić maluszkowi ? :)
Ja jeszcze listy nie robiłam, ale powoli zaczynam się rozglądać za takimi większymi rzeczami jak łóżeczko, wózek... :) Jestem pełna podziwu dla siebie, bo nie kupiłam jeszcze ani jednej rzeczy dla dzidziusia :D A myślałam że w pierwszej ciąży od początku będę szaleć :D

Dziewczyny pomocy. Czy was też męczą skurcze i ból nóg pod koniec dnia? U nas 21tc i od tygodnia okropne bóle nóg pod koniec dnia i skurcze. Sumplementuje magnez i witaminy z grupy B ale nie wiele to daje. Jak sobie radzić?
A dużo chodzisz /stoisz? Może to tym jest spowodowane. Na skurcze dobre są masaże i leżenie z nogami wyżej ciała - można podłożyć poduszkę :)

A dużo chodzisz /stoisz? Może to tym jest spowodowane. Na skurcze dobre są masaże i leżenie z nogami wyżej ciała - można podłożyć poduszkę :)
Wczesniej bardzo dużo siedziałam bo wymagała tego praca. Teraz od 1.5 tygodnia jestem na zwolnieniu więc trochę lżej. Raczej takie normalne pracę domowe jedynie.

reklama
Dziewczyny pomocy. Czy was też męczą skurcze i ból nóg pod koniec dnia? U nas 21tc i od tygodnia okropne bóle nóg pod koniec dnia i skurcze. Sumplementuje magnez i witaminy z grupy B ale nie wiele to daje. Jak sobie radzić?
Miałam z tym chwilowy problem w okolicy 18/19tyg, ale długo wymiotowalam i mnie mdlilo, jedzenie było małym koszmarkiem, więc myślę że to jednak od słabej diety. Od niedawna wróciłam do dawnego sposobu odżywiania się i mi się poprawiło. Banany, orzechy, jogurty... Nic tak nie zapobiegnie skurczom i innym dolegliwościom jak pierwiastki z Produktow spożywczych, a nie z suplementów 😊 Trzeba szukać źródeł potasu przede wszystkim

Do góry