Sylwia99
Fanka BB :)
Hej ja nie robiłam, będę miała listę od siostry, bo przede mną ma terminHey dziewczyny
Robiliście już listę rzeczy które trzeba kupić maluszkowi ?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Hej ja nie robiłam, będę miała listę od siostry, bo przede mną ma terminHey dziewczyny
ja połówkowe mam 6 pazdziernika na nfz i badanie te trwa u mnie pol godzinne usgDołączam do was! Termin mam na 19.02.2021, na ostatnim USG pani doktor powiedziała, że prawdopodobnie chłopiec (i też tego się spodziewałam: przeczucie+zdecydowanie słone i kwaśne smaki), ale pewnie dopiero na kolejnym USG (14.10) dowiem się na pewno powiedzcie mi dziewczyny, czy USG połówkowe jest robione w ramach NFZ? Kolejną wizytę mam w 21+4tc., a z tego co mówiła lekarka prowadząca moją ciążę, ona nie ma czasu na tak szczegółowe badanie, więc musiałabym ogarnąć jakiegoś lekarza prywatnie, ale jeśli jest to w ramach NFZ, to chyba powinna zrobić na ten następnej wizycie?
Kolejną rzecz, która mnie zastanawia, jak duże było wasze dziecko w okolicy 18tc.? Moje się okazało dużo większe niż podają w internecie, co dziwne, bo brzucha póki co za dużego nie mam. A jak tam wasze brzuszki?
Ps. To moje pierwsze dziecko.
Myślę że nie masz się czym martwić, masz jeszcze czas. Chociaż wiem ze na ten moment się czeka z niecierpliwością u mnie też mały brzuszek, przytyłam na chwilę obecną tylko kilogram. Na początku przez wymioty schudłam 3 kiloDzisiaj dokładnie zaczęłam 19 tydzień i nic nie czuję brzucha nie mam za dużego, w ogóle nie czuję się jakbym była w ciąży
Jeżeli chodzi o listę to gdzieś wrzucałam niedawno na forum. Oczywiście lista znaleziona w internecie i lekko przeprawiona ale najpotrzebniejsze rzeczy były podaneHey dziewczyny
No właśnie nie wiem jak to jest, ta moja lekarka na NFZ nic nie mówiła o skierowaniu, że może wystawić albo, żeby iść prywatnie (o prenatalnych wspominała kilka razy), a pytałam kiedyś jak to jest z tym USG połówkowym. Pierwszych prenatalnych nie miałam, bo nie są refundowane dla kobiet poniżej 35 roku życia/z genetycznym obciążeniem. Chciałam zrobić prywatnie, ale siostra przekonała mnie, że ona w pierwszej ciąży miała tylko to USG połówkowe, więc nie ma większego sensu wydawać tyle kasy na to badanie no i niestety teraz żałuję, że jej posłuchałam, zamiast robić, co sama uważam za słuszne.No chyba, że poczytaj, który lekarz współpracuje z NFZ to może się uda wcisnąć na NFZ, tylko nie wiem czy trzeba mieć skierowanie czy nie a czemu nie miałaś pierwszych prenatalnych?
No tak, ale robi je Twój lekarz prowadzący, czy dostałaś skierowanie od swojego lekarza? Boję się, że kolejne ważne badanie przegapięJa polow
ja połówkowe mam 6 pazdziernika na nfz i badanie te trwa u mnie pol godzinne usg
Ja to akurat sporo przytyłam, z 4kg już będzie, ale też nie wymiotowałam dużo i czasem zdarza mi się nadprogramowo jeść, no ale po brzuchu tak na pierwszy rzut oka nie widać, zależy od ubioruMyślę że nie masz się czym martwić, masz jeszcze czas. Chociaż wiem ze na ten moment się czeka z niecierpliwością u mnie też mały brzuszek, przytyłam na chwilę obecną tylko kilogram. Na początku przez wymioty schudłam 3 kilo
Ja na szczęście nie mam skurczów, ani bólu nóg, za to chyba dopadła mnie rwa kulszowa, bo czasem nie mogę nawet chodzić, w sumie najbardziej przeszywający ból mam w pośladku, zwłaszcza jak długo chodzę, czy siedzę, no i w nocy czasem nie jest za wesoło, czekam na wizytę u neurologa, ostatecznie jakaś fizjoterapia. Podobno to normalne i zależne od ułożenia dziecka, jak naciska na nerw to boli. Ostatnie 2 dni jest ciut lepiej, ale na wszelki wypadek ograniczyłam moją aktywność :/Dziewczyny pomocy. Czy was też męczą skurcze i ból nóg pod koniec dnia? U nas 21tc i od tygodnia okropne bóle nóg pod koniec dnia i skurcze. Sumplementuje magnez i witaminy z grupy B ale nie wiele to daje. Jak sobie radzić?
Moj lekarz mi wykonujeNo tak, ale robi je Twój lekarz prowadzący, czy dostałaś skierowanie od swojego lekarza? Boję się, że kolejne ważne badanie przegapię