reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Ja niestety muszę jeszcze te 3 lata się przemeczyć i jeździć, potem będę szukać czegoś bliżej domu. Dojazdy są tak upierdliwe...pół biedy jeśli z 1pensji opłacisz rachunki, to z drugiej można żyć...
No ale jako sens ma praca, gdy wszystko wydajesz na dojazd, żłobek i jakiś ciuch do pracy, bo ja aktualnie to tylko w dresach chodzę 🤣🤣

Dzisiaj pierwszy dzień w zlobku, posprzątałam całą chatę 😁😁

reklama
Mnie chyva najgorzej przeraża jak służba zdrowia da radę. Już jest niewydolna.. Więcej ludzi =większe kolejki... Moja mama niechodząca czekać na biodro 2 lata.. Oczywiście poszla prywatnie... Kardiolog ojca szkoda gadać... Prywatnie umówiłam się na usg piersi termin miesiąc.
Z moich informacji wynika, że jest duży napływ lekarzy z Ukrainy oni nie pójdą do pracy fizycznej tylko będą wtloczeni w system. Tam specjalizacja wygląda inaczej u nas jedna robisz 5-6 lat tam robisz w tym czasie 3 i jakoś kształcenia jest inna. Już wcześniej przy strajkach rząd straszyl że sprowadzi lekarzy i zmniejszy wymogi przy nostryfikacji. No, ale zobaczymy.

e
Hmmm ale akurat w PL najwięcej jest takiej "gownopracy", do której Polacy się nie garną i tam pozatrudniaja Ukraińców, poszerzając szarą strefę. 90% uchodźców nie mówi po PL ani po ANG, więc ciężko im będzie znaleźć spoko pracę. Chyba, że na przełomie kilku lat jak już się zaadaptuja.
No i dla Polski jest to też duża szansa bo więcej ludzi = na pewno powstaną nowe miejsca pracy, placówki oświatowe, handel etc, dostaniemy na to potężne pieniądze z unii, będą nowe dotacje na rozpoczęcie działalności, ogólnie są też jakieś dobre perspektywy. Nie mówię, że będzie super, bo nasz rząd potrafi wszystko ostro spie**olic, ale na pewno są jakieś perspektywy jak już sytuacja się ustabilizuje
Wiesz co ukraincy mowia bardziej dobrze po polsku, na osiedlu dla nich caly blok oddali już jakiś czas temu i serio nie maja problemu z komunikacją, bardzo szybko się uczą.

Rozwój osobisty, lata pracy lecą, dziecko dobrze się bawi w żłobku 😀
Ja już mówiłam, że praca to dla mnie kara, żaden rozwój 🤣🤣

Wiesz co ukraincy mowia bardziej dobrze po polsku, na osiedlu dla nich caly blok oddali już jakiś czas temu i serio nie maja problemu z komunikacją, bardzo szybko się uczą.

No stara ja to wiem, ale to też nie jest tak, że języka uczą się miesiąc. Oni są przerażeni, w większości mega zdezorientowani, postaw się w takiej sytuacji - trafiasz np do Niemiec z zerowa znajomością ang i niemieckiego i jedna walizka. Myślisz że szybko złapiesz flow, pracę, stabilizację? To nie tak wygląda... Nie znają prawa, miast, w których mieszkają, języka, nie mają zwykle żadnych znajomosci... Znam mnóstwo Ukraińców i Ukrainek -- pracowałam długo w gastro w KRK, połowa moich pracowników to byli ludzie z UA :p ale adaptacja w nowym miejscu w normalnych warunkach, a podczas ucieczki przed wojna i to jeszcze do kraju niestabilnego ekonomicznie przez pandemię i kulminację gównianych decyzji rządu to zupełnie różne rzeczy

Ale taka prawda jest nie ma co ukrywać pomoc pomocą ale teraz oni mają wszędzie pierwszeństwo a państwa nie będzie obchodzić że zaraz stracisz dom bo raty kredytu nie będą do splacenia 😱pomagać będą ale nam się zaraz to odbije po dupie taka prawda niestety...
Gdzie mają pierwszeństwo? To nie jest prawda, na razie chodzą różne plotki, ale wątpię, aby obywatele UA mieli gdziekolwiek pierwszeństwo, przecież nasze lizodupy z rządu na to nie pozwolą bo ich zje własny elektorat ;)
Jak dla mnie wina należy obarczać chu*owe zarządzanie gospodarką państwa przez LATA zanim w ogóle przyszedł covid i wojna. Nasz rząd doprowadził gospodarkę tego Państwa do ruiny i dlatego teraz jesteśmy w takim miejscu. Wojna daje po dupie, wiadomo, ale dla naszego kraju to obecnie jak kopanie leżącego ;)

Gdzie mają pierwszeństwo? To nie jest prawda, na razie chodzą różne plotki, ale wątpię, aby obywatele UA mieli gdziekolwiek pierwszeństwo, przecież nasze lizodupy z rządu na to nie pozwolą bo ich zje własny elektorat ;)
Jak dla mnie wina należy obarczać chu*owe zarządzanie gospodarką państwa przez LATA zanim w ogóle przyszedł covid i wojna. Nasz rząd doprowadził gospodarkę tego Państwa do ruiny i dlatego teraz jesteśmy w takim miejscu. Wojna daje po dupie, wiadomo, ale dla naszego kraju to obecnie jak kopanie leżącego ;)
Czas pokaże jak to wszystko się potoczy. Trzeba pomoc wiadomo. Tylko jak zwykle nasi milionerzy z rządu szastają wszystkim przesadnie 😀

Nie uważam żebyśmy mogli mieć jakiekolwiek pretensje do kogokolwiek z UA. Zupełnie nie o to mi chodziło. I

No stara ja to wiem, ale to też nie jest tak, że języka uczą się miesiąc. Oni są przerażeni, w większości mega zdezorientowani, postaw się w takiej sytuacji - trafiasz np do Niemiec z zerowa znajomością ang i niemieckiego i jedna walizka. Myślisz że szybko złapiesz flow, pracę, stabilizację? To nie tak wygląda... Nie znają prawa, miast, w których mieszkają, języka, nie mają zwykle żadnych znajomosci... Znam mnóstwo Ukraińców i Ukrainek -- pracowałam długo w gastro w KRK, połowa moich pracowników to byli ludzie z UA :p ale adaptacja w nowym miejscu w normalnych warunkach, a podczas ucieczki przed wojna i to jeszcze do kraju niestabilnego ekonomicznie przez pandemię i kulminację gównianych decyzji rządu to zupełnie różne rzeczy
Pewnie, że to nie jest łatwe, ale te kobiety co przyjechały do swoich facetów do pl będą juz chciały pewnie zostać, skoro w ich miastach domy zostały gruzem.

Też myślę, że to plotki o pierwszeństwie ukraincow, nie wierzę, że mieliby być lepiej traktowani od nas..

reklama
Pewnie, że to nie jest łatwe, ale te kobiety co przyjechały do swoich facetów do pl będą juz chciały pewnie zostać, skoro w ich miastach domy zostały gruzem.

Też myślę, że to plotki o pierwszeństwie ukraincow, nie wierzę, że mieliby być lepiej traktowani od nas..
A ja wierzę 😂

Do góry