reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Ja nie miałam hospitalizacji, z tymi cukrami na czczo to miałam na początku jaja miałam przez tydzień rano poniżej 90 i nagle mi wywalało np. 97...teraz te ranne mam ok, ale np. wiem, że nie mogę jeść moich ukochanych brzoskwini, po jednej mam cukier ponad 140 🙈
Ale jestes tylko na diecie bez insuliny bo nie pamiętam?
No to wszystko zależy co naszemu organizmowi podpasuje, a czasami podobno nawet na to samo jedzonko różnie może zareagowac...ale takie jedzenie jak w zegarku i kontrolowanie wszystkiego mnie chyba wykończy 🙈

reklama
Hej dziewczyny witam Was przy porannej kawie 😘
Co do detektora to napisz kochana w którym Ty miejscu szukasz tej dzidzi i w którym tyg ciąży jesteś blisko kości bioder są żyły główne musisz je znaleźć i to będzie Twój puls i wtedy między nimi po środku szukaj na wysokości włosów łonowych bardzo nisko mam nadzieję że znajdziesz te ponad 200 to ani dziecka ani Twoje to błąd ale może wynikać że złego szukania powodzenia 😘
Miłej i spokojnej niedzieli dziewczynki 😘😘😘

Ale jestes tylko na diecie bez insuliny bo nie pamiętam?
No to wszystko zależy co naszemu organizmowi podpasuje, a czasami podobno nawet na to samo jedzonko różnie może zareagowac...ale takie jedzenie jak w zegarku i kontrolowanie wszystkiego mnie chyba wykończy 🙈
U mnie niestety nie obyło się bez insuliny na noc mam 12jednostek i w dzień przed obiadem 2, no ta kontrola jest najgorsza, ja już dwa razy zapomniałam wziąć insuliny przed obiadem😑

U mnie niestety nie obyło się bez insuliny na noc mam 12jednostek i w dzień przed obiadem 2, no ta kontrola jest najgorsza, ja już dwa razy zapomniałam wziąć insuliny przed obiadem😑
Rozumiem,
Ciekawe co będzie ze mną, ale już się tego obawiam. Jedzenie to dla mnie teraz męka a nie przyjemnosc i tak do końca ciąży miałoby to wyglądać? O losie

Witam mamuśki z samego rana <3
Ze względu na to że jest parę dni wolnego od pracy - moja głowa zaczyna pracować i wybiegać ciut za mocno w przyszłość :D Wczoraj trochę myślałam o wyprawce dla naszego bąbelka a ze względu że to pierwsza ciąża niestety jest to dla mnie trochę czarna magia. W internecie jest mnóstwo list z potrzebnymi rzeczami dla tych naszych małych pociech. <3 Znalazłam coś takiego i nie powiem że rozjaśniło to trochę ile rzeczy jest potrzebne dla takiego malucha. I teraz pytanie do mamusiek, które już są w kolejnej ciąży - co potrzebne jest jeszcze dla takiego bąbelka ? Jakieś gadżety, które mocno ułatwiają życie?:D Co z tego okazuje się dosyć zbędne przy takim maluchu ? Myślę, że w przyszłym czasie będzie to pomocne dla nas wszystkich <3

Ubranka do wyprawki dla noworodka:
6 - 9 sztuk body z krótkim i długim rękawem w zależności od pory roku
4 kaftaniki z krótkim i długim rękawem
2-3 ciepłe bluzy lub sweterki
4 - 6 pajacyków
4 - 6 par śpioszków
3 pary spodenek dresowych lub półśpiochów
2 cienkie czapeczki
4 pary bawełnianych skarpetek
kombinezon, czapka, rękawiczki (w zależności od pory roku)
niedrapki (głównie do szpitala - można zastąpić skarpetkami)

Kosmetyki dla noworodka:
płyn do mycia ciała (emolient )
krem do pupy na odparzenia
krem nawilżający lub oliwka do suchej skóry
szczotka do włosów miękka
nożyczki do paznokci z zaokrąglonymi końcami
nawilżone chusteczki (ewentualnie)
proszek lub płyn do prania ubranek niemowlęcych
coś do pielęgnacji kikuta pępowinowego
patyczki do uszu (takie z grubszą końcówką), duże płatki kosmetyczne, gaziki jałowe
sól fizjologiczna
2-3 ręczniki kąpielowe (najlepiej kapturkiem)
pieluchy tetrowe
pieluchy flanelowe

Akcesoria:
wanienka najlepiej ze stelażem
termometr
przewijak
wózek i/lub chusta
poduszka do karmienia
smoczek
2-3 butelki ze smoczkami
szczotka do mycia butelek
podgrzewacz do butelek - nie jest niezbędny nawet jeśli karmisz butelką
laktator - nie jest konieczny nawet jeśli karmisz piersią
aspirator do noska lub gruszka
inhalator
niania elektroniczna
leżaczek

2-3 kocyki
2-3 prześcieradła
2 - 3 poszewki pościelowe i 1 kołderka (można nie kupować i zastąpić kocykiem lub śpiworkiem)
Rożek do otulenia dziecka
śpiworek - niekoniecznie

Dla mamy:
wkładki laktacyjne, biustonosz do karmienia,krem i osłonki na brodawki,podkłady poporodowe,delikatny płyn do higieny intymnej,koszule nocne do karmienia,majtki poporodowe,szlafrok, ręcznik

Rozumiem,
Ciekawe co będzie ze mną, ale już się tego obawiam. Jedzenie to dla mnie teraz męka a nie przyjemnosc i tak do końca ciąży miałoby to wyglądać? O losie
Rozumiem Cie, ja też się męczę, chociaż już się trochę przyzwyczaiłam, załamałam się ta dodatkowa insulina na dzień, ale też już powoli przywykłam... Stosuj dietę to moze się obejdzie u Ciebie bez insuliny! Trzymam kciuki!

reklama
Do góry