87 i wczoraj byliśmy na grillu i trochę zjadłam, nawet ciacho.Cukier na czczo 88 mimo że nie najadałam sie specjalnie na noc...i tak codziennie w poprzednim tygodniu 85, 86 itd czemu na krzywej wyniósł 93, tego nie rozumiem...
A jak u Ciebie dzis La-Luna, mierzyłaś?
Chyba nie ma co rozumieć. Trzeba będzie nauczyć się z tym funkcjonować. Ja czekam na jutro do wizyty i niezależnie od wszystkiego spotkam się z moim dietetykiem, zawsze mi coś doradzi
Witam mamuśki z samego rana <3
Ze względu na to że jest parę dni wolnego od pracy - moja głowa zaczyna pracować i wybiegać ciut za mocno w przyszłość Wczoraj trochę myślałam o wyprawce dla naszego bąbelka a ze względu że to pierwsza ciąża niestety jest to dla mnie trochę czarna magia. W internecie jest mnóstwo list z potrzebnymi rzeczami dla tych naszych małych pociech. <3 Znalazłam coś takiego i nie powiem że rozjaśniło to trochę ile rzeczy jest potrzebne dla takiego malucha. I teraz pytanie do mamusiek, które już są w kolejnej ciąży - co potrzebne jest jeszcze dla takiego bąbelka ? Jakieś gadżety, które mocno ułatwiają życie? Co z tego okazuje się dosyć zbędne przy takim maluchu ? Myślę, że w przyszłym czasie będzie to pomocne dla nas wszystkich <3
Ubranka do wyprawki dla noworodka:
6 - 9 sztuk body z krótkim i długim rękawem w zależności od pory roku
4 kaftaniki z krótkim i długim rękawem
2-3 ciepłe bluzy lub sweterki
4 - 6 pajacyków
4 - 6 par śpioszków
3 pary spodenek dresowych lub półśpiochów
2 cienkie czapeczki
4 pary bawełnianych skarpetek
kombinezon, czapka, rękawiczki (w zależności od pory roku)
niedrapki (głównie do szpitala - można zastąpić skarpetkami)
Kosmetyki dla noworodka:
płyn do mycia ciała (emolient )
krem do pupy na odparzenia
krem nawilżający lub oliwka do suchej skóry
szczotka do włosów miękka
nożyczki do paznokci z zaokrąglonymi końcami
nawilżone chusteczki (ewentualnie)
proszek lub płyn do prania ubranek niemowlęcych
coś do pielęgnacji kikuta pępowinowego
patyczki do uszu (takie z grubszą końcówką), duże płatki kosmetyczne, gaziki jałowe
sól fizjologiczna
2-3 ręczniki kąpielowe (najlepiej kapturkiem)
pieluchy tetrowe
pieluchy flanelowe
Akcesoria:
wanienka najlepiej ze stelażem
termometr
przewijak
wózek i/lub chusta
poduszka do karmienia
smoczek
2-3 butelki ze smoczkami
szczotka do mycia butelek
podgrzewacz do butelek - nie jest niezbędny nawet jeśli karmisz butelką
laktator - nie jest konieczny nawet jeśli karmisz piersią
aspirator do noska lub gruszka
inhalator
niania elektroniczna
leżaczek
2-3 kocyki
2-3 prześcieradła
2 - 3 poszewki pościelowe i 1 kołderka (można nie kupować i zastąpić kocykiem lub śpiworkiem)
Rożek do otulenia dziecka
śpiworek - niekoniecznie
Dla mamy:
wkładki laktacyjne, biustonosz do karmienia,krem i osłonki na brodawki,podkłady poporodowe,delikatny płyn do higieny intymnej,koszule nocne do karmienia,majtki poporodowe,szlafrok, ręcznik
U nas nie sprawdziły się kaftaniki. Body długi,krótki i nie wychodzą ze spdenek, spódniczek itp. Wygodniej
Niedrapek nie uzywalismy wcale.
Pranie rzeczy dziecięcych w specjalnych poroszkach to takie dyskusyjne,bo w sumie maluch leży też w Waszym łóżku, przytulasz ubrana, więc to wszystko też niby powinno być prane w specjalnych środkach. Ja chyba ma początku tak pralam, później już wszystko razem, bo nie było uczulen ani nic takiego.
Wanienke miałam bez stelarza
Gruszke odradzam,bo w środku rośnie grzybol, ciężko ja wysuszyć porządnie
Niania w zależności jak wygląda Twój dzień i rozkład mieszkania, bo jak masz ciągle malucha na oku może Ci się nie przydać .
Przewijak u nas słabo się sprawdził
Leżaczek też nie bardzo ,ale to zależy od dziecka, niektóre lubią, moja akurat nie chciała.
Za to rożek był długo w użyciu bo lubiala być otulona.
Ja płynu do higieny nie uzywalam, zwykły biały jeleń w płynie, polecany jest też tantum rosa,ale to wszystko już indywidualnie trzeba pod siebie dobierać.