reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Czy któraś z Was interesuje się mocniej pojeciem Gentle Parentingu? Lub w ten sposób wychowuje dziecko? NIE chodzi mi o rodzicielstwo bliskości tylko stricte GP, siedzę w temacie już długo i właśnie sobie uświadomiłam, że to pojęcie nie zostało nawet chyba przetłumaczone na polski... A szukam jakichś dobrych źródeł wiedzy po polsku dla mojego faceta. :( Nie znalazłam nawet odpowiednika tego pojęcia i definicji w języku polskim, więc zakładam, że nie mam co liczyć na literaturę... Ale może się mylę? :(
A o co w ogóle w tym chodzi ??

reklama
Czy któraś z Was interesuje się mocniej pojeciem Gentle Parentingu? Lub w ten sposób wychowuje dziecko? NIE chodzi mi o rodzicielstwo bliskości tylko stricte GP, siedzę w temacie już długo i właśnie sobie uświadomiłam, że to pojęcie nie zostało nawet chyba przetłumaczone na polski... A szukam jakichś dobrych źródeł wiedzy po polsku dla mojego faceta. :( Nie znalazłam nawet odpowiednika tego pojęcia i definicji w języku polskim, więc zakładam, że nie mam co liczyć na literaturę... Ale może się mylę? :(
tak, ja o tym czytalam, bo mi sie bardzo podoba-to jest podejscie bliskie filozofii Montessori. Po polsku tlumaczone jako rodzicielstwo bliskosci-ale to zupelnie inne podejscie. Mam taki poradnik o macierzynstwie i tam troche bylo o tym wspomniane, ale powierzchownie. Jesli po angielsku, to polecam wyjasnienie tutaj Link do: A Beginner's Guide to Gentle Parenting | Guidepost Montessori

tak, ja o tym czytalam, bo mi sie bardzo podoba-to jest podejscie bliskie filozofii Montessori. Po polsku tlumaczone jako rodzicielstwo bliskosci-ale to zupelnie inne podejscie. Mam taki poradnik o macierzynstwie i tam troche bylo o tym wspomniane, ale powierzchownie. Jesli po angielsku, to polecam wyjasnienie tutaj Link do: A Beginner's Guide to Gentle Parenting | Guidepost Montessori
Ja po angielsku nie chce, siedzę w temacie już długo, kiedyś studiowałam półtora roku pedagogikę i od tego czasu śledziłam ideę GP, więc nie szukam wyjaśnienia, raczej materialow po polsku bo mój facet miał cięższe dzieciństwo i chce żeby dojrzał do takiego podejścia jak moje. Rodzicielstwo bliskości to attachment parenting i niestety jest to zupełnie co innego :( jestem w kropce bo nie chce mi się tłumaczyc anglojęzycznych materiałów specjalnie dla mojego faceta... A chyba nie mam wyjścia.

A
Ja po angielsku nie chce, siedzę w temacie już długo, kiedyś studiowałam półtora roku pedagogikę i od tego czasu śledziłam ideę GP, więc nie szukam wyjaśnienia, raczej materialow po polsku bo mój facet miał cięższe dzieciństwo i chce żeby dojrzał do takiego podejścia jak moje. Rodzicielstwo bliskości to attachment parenting i niestety jest to zupełnie co innego :( jestem w kropce bo nie chce mi się tłumaczyc anglojęzycznych materiałów specjalnie dla mojego faceta... A chyba nie mam wyjścia.
A powiesz nam o co chodzi? 😂

Chodzi Ci o łagodne rodzicielstwo?

A powiesz mniej więcej o co chodzi.
A o co w ogóle w tym chodzi ??
Plus minus chodzi o to, żeby używać technik uczenia, a nie karania, podchodzić do dziecka empatycznie, postępować zgodnie z tym, na jakim etapie emocjonalnym, psychicznym jest dziecko, stawiać granice, ale z szacunkiem. Generalnie jest to strategia, która ma prowadzić do wychowania dziecka dojrzałego emocjonalnie i potrafiącego odpowiednio wyrażać swoje uczucia.
GP to dość świeża idea odchodząca od starych standardów, gdzie na porządku dziennym były klapsy, stawianie w kącie za karę, specyficzne odzywki do dzieci, brak szacunku prywatności czy upodobań, etc.
Wrzucam ładna grafikę, która w prosty sposób podsumowuje idee GP.
Niestety w j. Polskim nie znalazłam żadnych materiałów dotychczas... Jeśli jednak znacie angielski to na FB polecam grupę "Gentle Parenting" i stronę chyba o podobnej nazwie

Załączniki

• Gentle-Parenting-definition.png
    Gentle-Parenting-definition.png
    56,5 KB · Wyświetleń: 68
Plus minus chodzi o to, żeby używać technik uczenia, a nie karania, podchodzić do dziecka empatycznie, postępować zgodnie z tym, na jakim etapie emocjonalnym, psychicznym jest dziecko, stawiać granice, ale z szacunkiem. Generalnie jest to strategia, która ma prowadzić do wychowania dziecka dojrzałego emocjonalnie i potrafiącego odpowiednio wyrażać swoje uczucia.
GP to dość świeża idea odchodząca od starych standardów, gdzie na porządku dziennym były klapsy, stawianie w kącie za karę, specyficzne odzywki do dzieci, brak szacunku prywatności czy upodobań, etc.
Niestety w j. Polskim nie znalazłam żadnych materiałów dotychczas... Jeśli jednak znacie angielski to na FB polecam grupę "Gentle Parenting" i stronę chyba o podobnej nazwie
Dorzucam kilka grafik/infografik, które ładnie obrazują, kierują w stronę GP.
Ja bardzo kładę nacisk na takie wychowanie bo moja mama była bardzo specyficzna i mimo, że jestem jej wdzięczna za wszystko, co dla mnie zrobila to uważam, że popełniła wiele błędów. Zdaje sobie sprawę, że wtedy ludzie byli mniej świadomi, więc wiadomo, że nie mam do niej jakiegoś dużego żalu, ale jednak każdy ma jakiś wybór i ona też miała 🤷 chcialabym, żeby Filip czuł się inaczej, lepiej, gdy będzie dorastał :)

Załączniki

• 'aHR0cHM6Ly90c2UyLm1tLmJpbmcubmV0L3RoP2lkPU9JUC4xMFJXcG1LOHZHUFJqRzRvbzUxYTNnSGFPMCZwaWQ9QXBp'...jpg
    'aHR0cHM6Ly90c2UyLm1tLmJpbmcubmV0L3RoP2lkPU9JUC4xMFJXcG1LOHZHUFJqRzRvbzUxYTNnSGFPMCZwaWQ9QXBp'...jpg
    117,6 KB · Wyświetleń: 56
  • 00932c90e91aada540b1362e5c1be0e4.jpg
    00932c90e91aada540b1362e5c1be0e4.jpg
    88,9 KB · Wyświetleń: 51
  • Things-parents-say-EN-VOY (1).jpg
    Things-parents-say-EN-VOY (1).jpg
    244,9 KB · Wyświetleń: 54
  • 3ca0f2661a20e04582f6e96290aead77.jpg
    3ca0f2661a20e04582f6e96290aead77.jpg
    100,8 KB · Wyświetleń: 50
  • pobrane.jpeg.jpg
    pobrane.jpeg.jpg
    10,5 KB · Wyświetleń: 53
To ja powiedzmy, ze na 80 procent w tym jesten 😂. Daje Basi wybór traktujemy ją na rowno z nami. Ostatnio w sklepie dalam jej wybrać buty jakie chce. Byłam pewna, że wybierze te co ja. Niestety się pomyliłam 😂dalam jej wybór i wybrala a ja cichutko szlochałam pod nosem 😂 gdy placze nie krzyczę nie mówię żeby przestała. Tylko przytylamy się i mowie jej żeby głęboko oddychała i jak będzie gotowa to porozmawiamy. Jestem też człowiekiem i czasami nerwy mi puszcza. Klapsów nigdy nie stosowałam bo to nie metoda. Rozmawa rozmowa i tylko rozmowa. Musi nauczyć się panowania nad emocjami bo to tylko dziecko, nawet dorosły ma z tym problem.

Dorzucam kilka grafik/infografik, które ładnie obrazują, kierują w stronę GP.
Ja bardzo kładę nacisk na takie wychowanie bo moja mama była bardzo specyficzna i mimo, że jestem jej wdzięczna za wszystko, co dla mnie zrobila to uważam, że popełniła wiele błędów. Zdaje sobie sprawę, że wtedy ludzie byli mniej świadomi, więc wiadomo, że nie mam do niej jakiegoś dużego żalu, ale jednak każdy ma jakiś wybór i ona też miała 🤷 chcialabym, żeby Filip czuł się inaczej, lepiej, gdy będzie dorastał :)
Ja tak miałam w domu, dla mnie to normalka. Wychowuje młodego tak jak czuje nie wiem jakie to ma nazwy w sumie.

reklama
Chodzi Ci o łagodne rodzicielstwo?
Tak, właśnie doszłam do tego, że są jakieś przebłyski o łagodnym rodzicielstwie po polsku, ale nadal same artykuły na stronach w necie albo fb, a ja potrzebuję rzetelnej literatury :( bo ze starym to bardziej skomplikowana sprawa, on to w ogóle miał trochę przesrane w dzieciństwie i chciałabym go jakoś pokierować :(

Do góry