reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Aaa nie mozna mu jakos naturalnie dosuplementowac tego żelaza (szpinakiem, natką poetruszki, burakiem)? Bardzo mu odstawaly wyniki od normy? Ja bym dopytala lekarza. Nie sadze ze to skok, skoro go bąki nocą męczą 😔 pamieyam ze ja zawsze tez zle sie czulam na brzuchu po suplementacji żelaza. Wyobrazam sobie ze takie maluszki tez srednio to znoszą…
No ja już sama nie wiem co robić... Jutro robimy test i odsta iamy żelazo na jeden dzień, zobaczymy jak będzie z nocą. Tylko o dziwo w dzień na drzemki śpi.ok.i w ciągu dnia nie płacze ani nic, tak jakby dopiero w nocy coś go meczylo, a ma dawkę rano i wieczorem. W przyszłym tygodniu mamy szczepienie, skonsultuję się wtedy z pediatra. Daje mu produkty bogate w żelazo, ale nie zawsze zje, musiałby ładnie wsuwać wszystko :/ są dni, że zje cała porcje obiadu, a są też takie, że trzy łyżki.
Natomiast zauważyłam, że chodzi za mną wszedzie, dużo się tuli i ogólnie jest mega mamoza, a do tego zaczął CALY dzień gaworzyc, stąd moja myśl że to jakiś skok, a te bąki tylko po drodze 😂
Dzisiaj byliśmy w Ikei i młody całą drogę przez sklep ciągle gadał 🙈

reklama
Masz to zalecone od lekarza? Może popros o zmianę zelaza na inne ?
Zelazo jest ciezkie do przetrawienia dla dziecka. Może akurat to mu nie odpowiada. Po co ma się męczyć.

U nas młoda naprzyklad nie moze mieć witaminy d innej jak d vitum. Bo jak inna kupie to reaguje bólem brzucha.
My mamy vit D w formie metabolitu na recepte, więc nawet nie wiem czy normalna by tolerowal 😐 pewnie będziemy zmieniać to żelazo, ale czuję że na każde będzie tak reagował, więc jutro jadę po zapas wołowiny i mrożonego szpinaku 😂😂

Actiferol... I odkąd zaczęłam dawać to że spaniem dramat, wybudza się i od razu idą bąki. a nowego nic nie je, więc to ewidentnie dlatego. Zaparć nie ma bo zrobił już dzisiaj 2 kupki. Ale zasnąć nie może, mam wrażenie że go boli brzuszek. Chociaż licho wie... Może to jakiś skok albo inny szajs, a po prostu się nałożyło 😐😐😐
U nas byl innofer baby ale bardzo slabo sie wchlanial i duze problemy z brzuszkiem i kupkami. W szpitalu zmienili nam na Ferrum lek i wyniki sie szybko poprawily a do tego nie bylo problemow brzuszkowych.

No ja już sama nie wiem co robić... Jutro robimy test i odsta iamy żelazo na jeden dzień, zobaczymy jak będzie z nocą. Tylko o dziwo w dzień na drzemki śpi.ok.i w ciągu dnia nie płacze ani nic, tak jakby dopiero w nocy coś go meczylo, a ma dawkę rano i wieczorem. W przyszłym tygodniu mamy szczepienie, skonsultuję się wtedy z pediatra. Daje mu produkty bogate w żelazo, ale nie zawsze zje, musiałby ładnie wsuwać wszystko :/ są dni, że zje cała porcje obiadu, a są też takie, że trzy łyżki.
Natomiast zauważyłam, że chodzi za mną wszedzie, dużo się tuli i ogólnie jest mega mamoza, a do tego zaczął CALY dzień gaworzyc, stąd moja myśl że to jakiś skok, a te bąki tylko po drodze 😂
Dzisiaj byliśmy w Ikei i młody całą drogę przez sklep ciągle gadał 🙈
A nie masz możliwości dac jednej dawki tylko rano ? Zeby na wieczór nie obciążać brzuszka ?

A nie masz możliwości dac jednej dawki tylko rano ? Zeby na wieczór nie obciążać brzuszka ?
W sumie nie wiem, zapytam pediatry, na zaleceniach mam 2x dziennie jedna saszetkę i do tego dwie krople Wit c na każdą dawkę. Myślałam żeby dawkować saszetkę np w 3 turach bo w ogóle nie wiem jak mu to podać, i tak jak mu daje to wypluwa i tylko część połknie. Widzę że coś do brzuszka trafia bo kupy ciemne, ale na bank połowę dawki maksimum 🤷 nie wiem, nic nie wiem, pogadam z pediatra w przyszłym tygodniu, zobaczę jak weekend bo ostatnia noc była już lepsza.

Śmieszek 🥰

Załączniki

• IMG_20211117_193606929.jpg
    IMG_20211117_193606929.jpg
    970,4 KB · Wyświetleń: 80
  • IMG_20211112_194229152.jpg
    IMG_20211112_194229152.jpg
    1 000,9 KB · Wyświetleń: 78
reklama
Do góry