reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Wiesz co, no wydaje mi się, że brak kontaktu wzrokowego, czy uśmiechu już może zaniepokoić w jakimś wieku, później wskazywanie palcem itp. Myślę, że to nie jest tak, że dziecko rozwija się idealnie i nagle ktoś w wieku 3 lat stwierdza autyzm
Póki co wszystko jest ok, uśmiechy, branie do rączek itp. przyszło mu szybko, więc mam nadzieję, że nic się nie zmieni. Strasznie panikuje jeżeli chodzi o jego zdrowie.

reklama
Ja u swojej sąsiadki juz dawno widzialam, że chlopak jest inny. Zupełnie inaczej się zachowuwal. Ona to wypierała. Niestety od początku było widać że coś jest nie tak. Oglądał tez ciagle telewizor. Od diagnozy mu wyłączyli telewizor, wynieśli z domu. I bam dzieciak zupełnie inaczej. Zaczął cos gadać, odblokował się. Wiadomo do końca życia będzie miał problem ale można trochę zminimalizować przez np terapie
U mojego chrześniaka tylko umieszczenie w specjalnym żłobku, terapia na miejscu i dodatkowo wizyty u neurologopedy dają efekty i dopiero teraz w wieku 5 lat zaczyna mówić. Odstawienie telewizora na pewno nie zaszkodzi, zdrowemu czy choremu dziecku, ale na pewno nie jest główną przyczyną autyzmu

U mojego chrześniaka tylko umieszczenie w specjalnym żłobku, terapia na miejscu i dodatkowo wizyty u neurologopedy dają efekty i dopiero teraz w wieku 5 lat zaczyna mówić. Odstawienie telewizora na pewno nie zaszkodzi, zdrowemu czy choremu dziecku, ale na pewno nie jest główną przyczyną autyzmu
Mysle, że w ogóle nie jest przyczyną autyzmu. Tylko blokuję dziecko. No sąsiad tez 5 latek i zaczyna mówić dopiero, ciezka droga przed nimi, tyle dobrego że agresywny nie jest.

A jak zdaignozowali u niego autyzm?

Prezent od gminy 😁

Załączniki

• IMG_20210601_160755.jpg
    IMG_20210601_160755.jpg
    2,3 MB · Wyświetleń: 89
A jak zdaignozowali u niego autyzm?
W sumie nie wiem jak dokładnie to wyglądało, bo wtedy mieliśmy słaby kontakt jak to się wszystko działo. Z tego co pamiętam to chyba najpierw wysłali go do normalnego żłobka i tam przekierowali do dalszej diagnozy. Ale nie jestem pewna, bo wtedy praktycznie nie rozmawiałyśmy z siostrą.

Dziewczyny, ja dzisiaj z bardzo mieszanymi uczuciami-zawsze bylam na tak na szczepienia i nawet sama siebie na Covid zaszczepilam najszybciej jak sie dalo. Bylam zla, ze maly ma odroczone szczepienia jak byly slabe wyniki krwi i szczesliwa jak go zaszczepilam. W piatek na wizycie u neurologa uslyszalam, ze przy takim wzmozonym napieciu miesniowym nie powinien byc jeszcze szczepiony a dzisiaj bylismy pierwszy raz na rehabilitacji i uslyszalam to samo. W ogole mowie do lekarza ze od ostatniego szczepienia mi sie dziecko bardziej napina, a ona mi mowi, ze to przez to szczepienie, bo niestety te szczepienia jakby porazaja nerwy i bardzo szkodza🙈 Strasznie sie zdenerwowalam, bo wlasnemu dziecku nie chce zaszkodzic, ale sluchalam sie pediatry. A rehabilitantka mi mowi, ze do niej glownie przychodza dzieci, ktore sie cofaja rozwojowo po szczepieniach, bo tego jest za duzo i za silne dla takich maluszkow. I teraz sama nie wiem co myslec. Chce mi sie plakac, bo nigdy bym nie dala zrobic krzywdy mojemu maluszkowi, a teraz sie czuje jakbym cos zle zrobila. Ale wierzcie mi, ze od szczepienia na pneumokoki i rotawirusy tak sie mij maly odgina do tylu, ze nie moge go utrzymac i nawet z karmieniem problem. Nie wiem czy to zbieg okolocznosci, ale rehabilitant twierdzi, ze to od szczepienia 😭😭😭

Dziewczyny, ja dzisiaj z bardzo mieszanymi uczuciami-zawsze bylam na tak na szczepienia i nawet sama siebie na Covid zaszczepilam najszybciej jak sie dalo. Bylam zla, ze maly ma odroczone szczepienia jak byly slabe wyniki krwi i szczesliwa jak go zaszczepilam. W piatek na wizycie u neurologa uslyszalam, ze przy takim wzmozonym napieciu miesniowym nie powinien byc jeszcze szczepiony a dzisiaj bylismy pierwszy raz na rehabilitacji i uslyszalam to samo. W ogole mowie do lekarza ze od ostatniego szczepienia mi sie dziecko bardziej napina, a ona mi mowi, ze to przez to szczepienie, bo niestety te szczepienia jakby porazaja nerwy i bardzo szkodza🙈 Strasznie sie zdenerwowalam, bo wlasnemu dziecku nie chce zaszkodzic, ale sluchalam sie pediatry. A rehabilitantka mi mowi, ze do niej glownie przychodza dzieci, ktore sie cofaja rozwojowo po szczepieniach, bo tego jest za duzo i za silne dla takich maluszkow. I teraz sama nie wiem co myslec. Chce mi sie plakac, bo nigdy bym nie dala zrobic krzywdy mojemu maluszkowi, a teraz sie czuje jakbym cos zle zrobila. Ale wierzcie mi, ze od szczepienia na pneumokoki i rotawirusy tak sie mij maly odgina do tylu, ze nie moge go utrzymac i nawet z karmieniem problem. Nie wiem czy to zbieg okolocznosci, ale rehabilitant twierdzi, ze to od szczepienia 😭😭😭
chyba aż tak bym się nie przejmowała rehabilitant nie zna się na szczepieniach nawet medycyny nie stosował więc chyba nie powinnien się wypowiadać 🤨
my mamy najlepszego neurologa poczytaj sobie dr. bilska warszawa i u nas wystawiala reko na szczepienia dla wcześniaka bo takie są zasady i zaznaczyła ze tylko przy szczepione na krztusiec są takie problemy jak mówisz.
my zaszczepiliśmy tak jak pisałam oprócz menigokokow te kazała nam odłożyć do uzyskania wagi 7-10 kg
ale wiesz co lekarz to opinia być może wasz neurolog ma inne zdanie więc nie powinnien wystawiać reko na szczepienia🤔

chyba aż tak bym się nie przejmowała rehabilitant nie zna się na szczepieniach nawet medycyny nie stosował więc chyba nie powinnien się wypowiadać 🤨
my mamy najlepszego neurologa poczytaj sobie dr. bilska warszawa i u nas wystawiala reko na szczepienia dla wcześniaka bo takie są zasady i zaznaczyła ze tylko przy szczepione na krztusiec są takie problemy jak mówisz.
my zaszczepiliśmy tak jak pisałam oprócz menigokokow te kazała nam odłożyć do uzyskania wagi 7-10 kg
ale wiesz co lekarz to opinia być może wasz neurolog ma inne zdanie więc nie powinnien wystawiać reko na szczepienia🤔
Rehabilitant jest po medycynie, fizjotarapeuta nie jest.

reklama
No wl
No właśnie. Można zgłupieć😯 Nam neurolog mówił, żeby szczepić jak pierwsza córka miała wzmożone napięcie mięśniowe, ale zalecał szczepionki skojarzone.

Do góry