reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

To jak u nas. Raz mała ulewa dużo i po każdym karmieniu, a raz prawie wcale lub wcale... Ale to ulewanie to pół biedy, najgorsze właśnie jest to cofanie bez ulewania (wtedy mała często odkasłuje albo czkawki dostaje). A tego syropu dalej nie chce nam łykać :/
Też tak mamy! Tu już widział nas nawet gastrolog i nie widzi w tym nic niepokojącego dopóki są przyrosty i dziecko np nie płacze intensywnie po każdym karmieniu itp.

reklama
Pomaga coś to trzymanie w pionie? Jak długo trzymasz? Mój też ulewa, ale tak dziwnie, bo raz dużo, a raz wcale. Teraz mi ulał w pionie, chwilę po odbiciu i to dość solidnie, nie wiem od czego to zależy i co z tym robić 🤷 dawaliśmy ten syrop na ulewanie, ale średnio pomagał poza tym jak mi ulewa zaraz po karmieniu, a ten syrop daje się 5-10 minut po, to bez sensu, a czasem widać jak się męczy jak tą ślinę przełyka głośno i mu się cofa 😔
u nas tak samo, raz uleje jakby pół butli a raz prawie nic. W nocy przykładowo bardzo mało ulewa, chyba dlatego ze jest zaspany i spokojniej pije. 😉My nic nie dajemy na to, póki dobrze przybiera to powiedzieli nam, że tak może być. Ale ubrania jego i nasze ciagle brudne🙄

Dziewczyny 6 zl sztuka w biedronce 😁😁polecam

Załączniki

• IMG_20210407_123638.jpg
    IMG_20210407_123638.jpg
    964,1 KB · Wyświetleń: 68
U nas trwa od półtora tyg.. Od siostry dziecka się zaczęło. O matko, to się męczyłaś..
No strasznie, jeszcze synek non stop wisiał ma cycku. Jakby tego było mało parę dni później dostałam zapalenia pęcherza. To było sto razy gorsze. Może nie tak straszne jak poród, ale prawie. Także teraz te nieprzespane noce I inne rzeczy mnie tak nie przerażają. Cieszę się, że nic póki co mi nie dokucza xd

U nas też ten pierwszy sen najlepszy i zdarzy się że ponad 4 godzin śpi jak kamień. A potem dużo lżej 🙈
Bo dużo ulewa i ewidentnie czasami trochę go męczy refluks niemowlęcy :) żeby miał większy komfort i mu się nie wracało jedzenie to trzymam go w pionie. W sumie w nocy wychodzi może trochę krócej bo szybko głęboko zasypia 🙈
A jakie macie objawy refluksu? Lekarz Wam stwierdził? Bo ja się zastanawiam czy synek też nie ma. Zawsze jak go kładę na płasko to dostaje czkawki, ale nie takiej normalnej. Mam wrażenie, że mu się wszystko cofa :/ nie ulewa nam jakoś często, ale i tak się martwię

To u nas jest identiko! :) Pomaga na pewno. jest też dość odprężające dla niego bo jest na rękach i czuję bliskość więc jak tylko go tam zaczyna wracać to od razu go energicznie ale delikatnie bujam tak jakby podskakując kolanem i się uspakaja i ta treść pokarmowa wraca z powrotem do żołądka. Niestety tu w szpitalu każdy mówi też że fizjologia i jeśli przybiera to jest ok, trzeba tylko odbijać podczas karmienia i po (ja odbijam pomiędzy piersiami jeśli je z dwóch i zawsze po) i starać się potrzymać lekko pionowo po karmieniu. Ja po prostu opieram jego dupkę na swojej nodze i głowę na zgięciu ręki i tak sobie siedzę i czytam telefon 🙈😂
A ja właśnie po piersi rzadko go odbijam i pionizuję (też pewnie dlatego, że zasypia i nie chcę go rozbudzać) i pewnie źle robię, ale położna i ta pseudo doradczyni laktacyjna mówiły, że po piersi to nie trzeba odbijać i się tak nauczyłam 🙁

A jakie macie objawy refluksu? Lekarz Wam stwierdził? Bo ja się zastanawiam czy synek też nie ma. Zawsze jak go kładę na płasko to dostaje czkawki, ale nie takiej normalnej. Mam wrażenie, że mu się wszystko cofa :/ nie ulewa nam jakoś często, ale i tak się martwię
Praktycznie każde niemowlę ma refluks bo jest to fizjologiczne zjawisko. Jedne dzieci mniejszy, inne większy, ale wbrew pozorom to bardzo popularne zjawisko. W szpitalu mamy na sali babkę której pierwsze dziecko chlustalo, krztusilo się itp, jak zaczęło siadać to się poprawiła sytuacja. Gdyby nie poprawiało się z czasem to można by szukać w tym patologii. Albo gdyby dziecko nie przybierało :)

A ja właśnie po piersi rzadko go odbijam i pionizuję (też pewnie dlatego, że zasypia i nie chcę go rozbudzać) i pewnie źle robię, ale położna i ta pseudo doradczyni laktacyjna mówiły, że po piersi to nie trzeba odbijać i się tak nauczyłam 🙁
U nas na pewno rzadziej ulewa odkąd po każdym karmieniu (nawet w nocy jak karmię na leżąco) go biorę do odbicia i tak nosze z głową na moim ramieniu conajmniej 10 min. Karmię tylko piersią. Może też spróbujcie

reklama
No to jest nowa szkoła, ale że mam podobną sytuację to z doświadczenia powiem Ci, że jest lepiej gdy sobie odbije. Fajnie działa też położenie na brzuszku np moim albo na płasko gdzieś po karmieniu bo super odbija sam nawet bez poklepywania. Tylko zawsze przed odbiciem daje mu te 10min (nie liczę tego z zegarkiem więc to wartość orientacyjna) żeby troche treści już się przesunęło w dół, wtedy jakby mniej chlustania jest.

Do góry