reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

A jak ustalacie dzieciom rytm dnia? Dajecie im spac tak jak chcą czy przetrzymujecie do danej godziny j budzicie o tych samych porach ?:)

reklama
Mój skończył dziś 4 tygodnie i jak go położna dziś ważyła to było 4020g, ale w ubranku i pieluszce, więc można przyjąć, że 4kg już ma a Twój? 😊
Mój dziś skończył 4 tygodnie a w środę był wazony i miał już 4700g 😅 1kg przybrał w dwa tygodnie 😅 on nawet po mm ledwo 1,5 godziny wytrzyma bez jedzenia a jeszcze pierś dostaje. Staram się teraz przeciągać mu trochę te posiłki ale nie chcę znowu dziecka głodzić jak się domaga jedzenia.

TAKZE Dziewczyny, nie zaczne w tym roku sezonu bikini 😂😂😂😂

Załączniki

• Screenshot_20210319_092909_com.android.gallery3d.jpg
    Screenshot_20210319_092909_com.android.gallery3d.jpg
    252,7 KB · Wyświetleń: 87
Możesz spróbować dac mu dicopeg junior. Połowę saszetki rozpuścić w 30 ml wody i mu podać. Ma za zadanie rozrzedzić stolec w jelitkach. Jest od 6 m-ca ale mi to polecił pediatra w razie zaparć. U nas robi kupkę co 2 dni i raz mu dałam bo chciałam zobaczyć czy zrobi częściej, i był lekki efekt przeczyszczający i mniejszy ból brzuszka.
Wg ulotki nie jest wchłaniany do jelit i nie ulega też fermentacji w jelitkach [emoji846]
Póki co nie chcę mu nic podawać na własną rękę, szczególnie, że jednak codziennie kupa jest kilka razy nawet, ale wczoraj było mniej, a pod koniec dnia tylko kleksy, płacz i gazy, ale na wieczór zrobił już normalnie :)

Mój dziś skończył 4 tygodnie a w środę był wazony i miał już 4700g 😅 1kg przybrał w dwa tygodnie 😅 on nawet po mm ledwo 1,5 godziny wytrzyma bez jedzenia a jeszcze pierś dostaje. Staram się teraz przeciągać mu trochę te posiłki ale nie chcę znowu dziecka głodzić jak się domaga jedzenia.
U mnie podobnie, ale często te niby znaki głodowe to zwykła ściema 😂 wczoraj przy położnej ryk i piąstki w buzi to położna zaraz, że głodny, a ja mówię, że dopiero jadł, zważyła go i mówi "niee no dziecko nie jest głodne" 😂 po czym stwierdziła, że chce sobie possać i potrzebuje bliskości i faktycznie przy cycu się uspokoił, a za wiele mleka nie wyssał, ale wieczorem np. już objawy "głodowe" były raczej od problemów z brzuszkiem, bo jak mu wsadziłam termoforek na brzuszek to ładnie zasnął na chwilę, zresztą jak jest głodny to ryczy bez przerwy, a wczoraj tylko co jakiś czas, przy gazach, ale w sumie to nigdy nie wiadomo o co małemu chodzi 🤷 Czytałam, że niby znakiem, że dziecko jest głodne jest jak mu wsadzisz palec do buzi i zaczyna ssać, ale jak na moje to się nie sprawdza, bo rzadko kiedy nie ssie, nawet po jedzeniu dalej ssie, bo to taki odruch pewnie.

Ostatnia edycja:
Ja tylko czekam, aż zaśnie i nie budzę, niech śpi jak najdłużej 🤣 i tak mniej więcej je, budzi się, śpi, myjemy o tej samej porze :)
Haha a my myjemy różnie jak się obudzi (między 20, a 23 nawet), ale trzeba to usystematyzować, bo potem będzie masakra. Generalnie ostatnio w dzień mało śpi, więc ciężko mówić, że budzi się o tej samej porze, bo w dzień to robi sobie tylko krótkie drzemki, a karmienie staram się, żeby było co minimum 3h, ale nie zawsze się da, zwłaszcza jak daję cyca i nawet po tym zaśnie to nie liczę jako porcję i jak dalej chce, to daję modyfikowane, ale jak dostał modyfikowane 90ml albo 120ml to wcześniej niż za 3h nie dostanie, jedynie cyca do possania, ale wtedy co wyssał to uleje 😅

Powiem Wam ze kiedyś od Was przeczytałam że do odciagania mleka jest metoda 775533 i tak też robiłam. Odciagalam około 120/140 ml i przy tym zawsze się uchlapalam tym mlekiem zmieniając pierś 😅 dzisiaj stwierdziłam że odciagne najpierw 15 minut jedna, a potem drugą i ledwo mleko zmieściło sie do butelki. Wyszło jak nic 180ml. I co najbardziej mnie zdziwiło że młoda zjadła wszystko ze smakiem 😯😀

reklama
No właśnie nie wiem, nie chcę go zmuszać do spania na pleckach i sama chciałabym w nocy spać, no ale mam obawy, a nie mam monitora oddechu i jak tylko leży na brzuszku, to ja nie zasnę, co chwilę sprawdzam, czy ma nosek drożny :( Główki jeszcze jakoś zbytnio nie podnosi, bardziej nóżki podnosi jak jest na brzuszku jak akrobata, ale z boku na bok czasem zmieni, gorzej jak podczas zmiany zatrzyma się na środku. Dziwne jest to, że wcześniej normalnie spał na plecach, ale też nie charczał, a teraz zwłaszcza w nocy i po modyfikowanym jest masakra, więc coś musi być na rzeczy.
W dzien malego klade na brzuszku i spal tak fajnie❤

Do góry