reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Wyrabiacie malucha rytm dnia?? Ja postanowilam codziennie kąpać malutka
Też staramy się wyrobić rytm,ale bez kąpieli bo jednak szkoda naturalnej flory bakteryjnej 😿 ale wieczorne usypianie już od ponad tygodnia jest plus minus 20/21, przed usypianiem robimy masaż olejem, przebieranie w pizamke i codzienna toalete wieczorna 🙈 zmiany skórne przemywamy rumiankiem, wyczesujemy włosy, czyścimy uszy i oczka. I jakos leci 😇 oprocz tego, ze mamy chyba skok rozwojowy i chwilowe marudzenia to mój maluch jest bardzo chillowy👐

reklama
My kąpiemy co drugi dzień a tak to przemywam go wacikami. My już mamy prawie że uregulowane godziny karmienia z czego się cieszę :D jedynie w nocy raz budzi się o północy a raz o 1 lub 1:30 :D
I u mnie to samo, mycie co 2 dni. Budzi się w nocy o tych samych porach mniej więcej :)

Co do usg bioderek, byłam dzisiaj i dziewczyny idźcie wcześniej jeśli możecie. Moja ma dysplazję stawu biodrowego z prawej strony. Mamy pieluchę ortopedyczną i nosimy, do tego ćwiczenia, trzymanie na żabkę, nie może leżeć na boku, na brzuchu i na plecach tylko. Lekarz nawet nie zrobił jeszcze usg, a już wiedział, że z tej strony, bo przy pachwinach było mocniej zaczerwienione i niunia odchylała głowę w lewą stronę. U dziewczynek to występuje wcześniej. Lekarz powiedział również, żeby nie nosić dziecka przodem, w kierunku świata.

Załączniki

• IMG_20210318_210925.jpg
    IMG_20210318_210925.jpg
    435,3 KB · Wyświetleń: 94
A probowalas go moze odkladac na mate edukacyjna. Mnie dzisiaj zszokowalo ze mloda tak dlugo wykazywala zainteresowanie. Dlugo tzn pol godziny 🤣 dzis po poludniu duzo spala wiec szykuje sie na ciekawa noc 😪
Przynieśliśmy właśnie tą matę ze schowka tylko musimy pomyśleć gdzie ja rozłożyć, bo miejsca brak 😔 dzisiaj nie mamy do tego głowy, bo mały nie chce spać (od rana spał może jakieś 2-3h łącznie), chyba ma jakiś problem z brzuszkiem, bo dawno nie robił kupy a normalnie kilka razy dziennie, tylko jakieś małe kleksy i płacze strasznie przy pierdach 😢 już nie wiem co robić, a sama chyba przegięłam, bo nad raną brzuch mnie jakoś tak dziwnie boli, że ledwo chodzę 😭

Możesz spróbować dac mu dicopeg junior. Połowę saszetki rozpuścić w 30 ml wody i mu podać. Ma za zadanie rozrzedzić stolec w jelitkach. Jest od 6 m-ca ale mi to polecił pediatra w razie zaparć. U nas robi kupkę co 2 dni i raz mu dałam bo chciałam zobaczyć czy zrobi częściej, i był lekki efekt przeczyszczający i mniejszy ból brzuszka.
Wg ulotki nie jest wchłaniany do jelit i nie ulega też fermentacji w jelitkach [emoji846]
Przynieśliśmy właśnie tą matę ze schowka tylko musimy pomyśleć gdzie ja rozłożyć, bo miejsca brak [emoji17] dzisiaj nie mamy do tego głowy, bo mały nie chce spać (od rana spał może jakieś 2-3h łącznie), chyba ma jakiś problem z brzuszkiem, bo dawno nie robił kupy a normalnie kilka razy dziennie, tylko jakieś małe kleksy i płacze strasznie przy pierdach [emoji22] już nie wiem co robić, a sama chyba przegięłam, bo nad raną brzuch mnie jakoś tak dziwnie boli, że ledwo chodzę [emoji24]

Ostatnia edycja:
Co do usg bioderek, byłam dzisiaj i dziewczyny idźcie wcześniej jeśli możecie. Moja ma dysplazję stawu biodrowego z prawej strony. Mamy pieluchę ortopedyczną i nosimy, do tego ćwiczenia, trzymanie na żabkę, nie może leżeć na boku, na brzuchu i na plecach tylko. Lekarz nawet nie zrobił jeszcze usg, a już wiedział, że z tej strony, bo przy pachwinach było mocniej zaczerwienione i niunia odchylała głowę w lewą stronę. U dziewczynek to występuje wcześniej. Lekarz powiedział również, żeby nie nosić dziecka przodem, w kierunku świata.
O jaka bidulka

Dziewczuny czy u Was maluchy śpią w łóżeczku? Jak przyzwyczaić małą żeby tam spala? U nas po szpitalu jest dalej lęk i strach małej szczególnie wieczorami kiedy miala robione najwięcej krzywdy. Jedyne co się dala przekonać to narazie do wozka i tam spi bo jak ma ataki płaczu i lęku to trzeba ja troche pobujać i spi dalej... Ale nie ukrywam ze chciałabym ja przestawić na lozeczko. Co do placzu przy kupie to i U nas jest bo nie moze zrobic. Twarde kupy i silne prężenie to U nas norma. Przepajamy wodą żeby było łatwiej i czasem pomaga

reklama
Do góry