reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Niet :) Jak mialas robiony test zintegrowany (USG NT + test podwojny [pappa + beta]) to nie ma sensu go wykonywac. Swoja droga to powoli odchodzi sie od tego testu i w zasadzie wykonuja go tylko panie, ktore z roznych wzgledow nie zrobily testu podwojnego. Pozdrawiam :)

@ForgetMeeNot Jak samopoczucie? :) Ps. Zapomnialam napisac, ze awidnosc toxo wyszla mi 85%. Chyba podobnie bylo u Ciebie? :)

reklama
Dziewczyny wykonujecie dodatkowo test potrójny?
Nie, teraz czekam na połówkowe za 3 tyg. W usg + pappa + bhcg wyszly mi w sumie niskie ryzyka pomimo wieku +30 - 1:9700 i powyzej 20000.

W planach mam okulistę i laryngologa (zatoki). Zastanawiam sie czy jeszcze gdzieś się nie wybrac na badania, bo muszą nas teraz szybko przyjmowac na nfz. :) Hłe hłe... Przetestowałam na dentyście. :)

Dziewczyny kupilam maliny,bo miałam na nie ochotę ale są to jedyne owoce, których ja nie myje,bo robi się z nich ciapa pod wpływem wody. I tak się zastanawiam czy od takich malin można coś złapać?

Dziewczyny kupilam maliny,bo miałam na nie ochotę ale są to jedyne owoce, których ja nie myje,bo robi się z nich ciapa pod wpływem wody. I tak się zastanawiam czy od takich malin można coś złapać?

Myć, myć i jeszcze raz myć - chyba, że sama zbierałaś. Jeśli ktoś je zbierał to nie masz pojęcia o jego higienie (mozesz zarazic sie dosłownie wszystkim np. tasiemcem). Dodatkowo nie masz pewności czy maliny nie były pryskane i nie wiesz w jakich warunkach były pakowane :)

@raz_dwa_trzy Hmm pytasz o czyje toxo? Bo jesli chodzi o moje to IGM było (-) zaś IGG 336, stąd ta awidność. Teoretycznie IGG powinno byc do 300, bo gdy jest juz wyzsze to moze swiadczyc o niedawnym zakazeniu pomimo ujemnego IGM. W przypadku gdyby awidnosc wyszla srednia lub niska to do konca ciazy jest sie skazanym na antybiotyk (rovamycine).

Dziewczyny ja przechodziłam toxo, ale dokładnie myję warzywa i owoce niepoddawane obróbce cieplnej. Można myć wodą z ocetem (mie czuć).

Nawet jeśli producent dba o higienę, to niestety klienci w sklepach już nie zawsze, a wiadomo, że ludzie lubią sobie poprzebierać, pomacać. Nie wiemy co mają na rękach (pies, autobus, bakterie z koszyka).

Dziewczyny ja przechodziłam toxo, ale dokładnie myję warzywa i owoce niepoddawane obróbce cieplnej. Można myć wodą z ocetem (mie czuć).

Nawet jeśli producent dba o higienę, to niestety klienci w sklepach już nie zawsze, a wiadomo, że ludzie lubią sobie poprzebierać, pomacać. Nie wiemy co mają na rękach (pies, autobus, bakterie z koszyka).

No własnie koszyk... koszyk sklepowy - o zgrozo! To jest dopiero siedlisko bakterii. Z ostatnich badan wynika, ze ok 80% wózków w marketach - na rączce - jest zasiedlonych przez bakterie E.coli. Do tego salmonella, wirus grypy, owsiki, a nawet glista ludzka (!) Dlatego myć ręce i myć wszystko (!) hehe :) No ale ja mam lekkiego bzika w tej kwestii :p

No własnie koszyk... koszyk sklepowy - o zgrozo! To jest dopiero siedlisko bakterii. Z ostatnich badan wynika, ze ok 80% wózków w marketach - na rączce - jest zasiedlonych przez bakterie E.coli. Do tego salmonella, wirus grypy, owsiki, a nawet glista ludzka (!) Dlatego myć ręce i myć wszystko (!) hehe :) No ale ja mam lekkiego bzika w tej kwestii :p
Też mam bzika, już takie rzeczy widziałam w sklepach, że włos się jeży. :/ Ludzie naprawdę nie zachowują się higienicznie.

reklama
Też mam bzika, już takie rzeczy widziałam w sklepach, że włos się jeży. :/ Ludzie naprawdę nie zachowują się higienicznie.

Żeby tylko w sklepach.. nie mówiąc już o toaletach czy 'zaciszu' domowym hehe :p

Swoją drogą sądzę, że po tych wszystkich odpowiedziach @Fanka Kadry już nie ma ochoty na nieumyte maliny i inne owoce? :p heh :)

Ide robic obiad, gdzie dzis wystapia miedzy innymi ziemniaczki Hasselback - ogarnijcie temat - szczerze polcam :D

Ostatnia edycja:
Do góry