reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
U mnie dzisiaj 9t7d... No i właśnie. To już 10tydzień się zaczął, czy skończył, czy jak :D nie ogarniam tego. Różne aplikacje,różnie pokazują. Ostatnią miesiączkę zaczynałam w środę i wiem,że w każdą środę zaczynam nowy tydzień.
10 tydzien jest w trakcie, dokladnie ostatni dzien 10 tygodnia masz . jak bedzie 10t 1d to już bedziesz w 11 tygodniu [emoji6]
Ja sobie to wytlumaczylam miesiacami - jak np masz 2 lipca, to i tak jest to juz lipiec, a nie czerwiec i 2 dzien [emoji13]

reklama
Dziewczyny wy już macie takie zaawansowane ciąże [emoji2] a ja dopiero 10t2d [emoji57] a czas się tak wlecze....
Do wizyty daleko. Będę ją w sumie miała już w 15tc i to bez usg pewnie [emoji12]
Do badań prenatalnych też daleko bo jeszcze dwa tygodnie [emoji19][emoji43]
Hehe a co ja mogę powiedzieć jak mam termin na 3marca?hehe dopiero w czwartek wizyta 8tc a lekarz i tak mówi że może być młodsze.dzis zaczęliśmy tak myśleć bo może jednak jest szansa na dziewczynkę.jak to z tymi planowanymi płciami jest pamiętacie?

Emilia S. - tak srednio, dlatego zasnelam po 1, choc juz wczesniej przysypialam po 21 hehe :) Dzieeekuje :* Nie stresuj sie USG - na 100 % wszystko bedzie OK :)

Dziekuje za dobre slowo Kobitki :)

Moje drogie Raz_dwa ( :) ) i Katrina, juz tlumacze:

BADANIA PRENATALNE
:
A) NIEINWAZYJNE:
- USG (3 w trakcie ciazy)
- Test podwojny (czyli pappa + fb-hcg)
- Test potrojny (robi sie go po 14 tyg., obecnie juz sie od niego troche odchodzi (mniejsza czulosc), glownie robia go mamy ktore z roznych przyczyn nie zrobily testu podwojnego)
- Testy: Nifty, Harmony, Panorama itd. z krwi (inaczej: wolne płodowe DNA; u nas na razie robily Emilia i Karolina :) )

B) INWAZYJNE:
- amniopunkcja
- biopsja trofoblastu
- kordocenteza

KOLEJNOŚĆ BADAŃ: Dopiero gdy wyjda nieprawidlowe wyniki badan nienwazyjnych robi sie badania inwazyjne.

USG PRENATALNE:
1. Genetyczne (inna nazwa: NT) - 11.0 - 13.6 (najlepiej wykonac miedzy 12-13 t.c.)
2. Połówkowe - 18.0-23.0
3. Przed rozwiazaniem (ostatnie) - 30.0 - 32.0

, czyli w trakcie ciazy mozemy miec kilka zwyklych USG ale USG prenatalne sa tylko 3 (ww.). Kiedys omawialam roznice miedzy USG prenatalnym a USG zwyklym :)

Dodatkowo:
USG NT - bada sie przeziernosc karkowa, kosc nosowa, dokladne CRL, bicie serca itd. i min. dzieki tym parametrom spr. sie ewentualne wady plodu - trwa ok. 20-30 min. Wykrycie wad podczas samego badania USG wynosi ok. 75%
a razem z testem podwojnym to juz: ok. 95% :)

Stad tez jesli wybieracie sie na USG genetyczne to idziecie na pierwsze USG prenatalne (czy inaczej NT) :)

Ostatnia edycja:
Hehe a co ja mogę powiedzieć jak mam termin na 3marca?hehe dopiero w czwartek wizyta 8tc a lekarz i tak mówi że może być młodsze.dzis zaczęliśmy tak myśleć bo może jednak jest szansa na dziewczynkę.jak to z tymi planowanymi płciami jest pamiętacie?
Największą szansa na chłopca jest w owulacje. A na dziewczynkę przed owulacją wtedy plemniki czekają. A, racji tego, że żeńskie są bardziej wytrzymałe to i szansa na córkę rośnie [emoji6] u mnie powinien być synek w takim razie [emoji12]
Link do: Planujemy płeć dziecka - czy są skuteczne metody? - Dzidziusiowo.pl

Emilia S. - tak srednio, dlatego zasnelam po 1, choc juz wczesniej przysypialam po 21 hehe :) Dzieeekuje :* Nie stresuj sie USG - na 100 % wszystko bedzie OK :)

Dziekuje za dobre slowo Kobitki :)

Moje drogie Raz_dwa ( :) ) i Katrina, juz tlumacze:

BADANIA PRENATALNE
:
A) Nieinwazyjne:
- USG (3 w trakcie ciazy)
- Test podwojny (czyli pappa + fb-hcg)
- Test potrojny (robi sie go po 14 tyg., obecnie juz sie od niego troche odchodzi (mniejsza czulosc), glownie robia go mamy ktore z roznych przyczyn nie zrobily testu podwojnego)
- Testy: Nifty, Harmony, Panorama itd. z krwi (inaczej: wolne płodowe DNA; u nas na razie robily Emilia i Karolina :) )

B) INWAZYJNE:
- amniopunkcja
- biopsja trofoblastu
- kordocenteza

KOLEJNOŚĆ BADAŃ: Dopiero gdy wyjda nieprawidlowe wyniki badan nienwazyjnych robi sie badania inwazyjne.

USG PRENATALNE:
1. Genetyczne (inna nazwa: NT) - 11.0 - 13.6 (najlepiej wykonac miedzy 12-13 t.c.)
2. Połówkowe - 18.0-23.0
3. Przed rozwiazaniem (ostatnie) - 30.0 - 32.0

, czyli w trakcie ciazy mozemy miec kilka zwyklych USG ale USG prenatalne sa tylko 3 (ww.). Kiedys omawialam roznice miedzy USG prenatalnym a USG zwyklym :)

Dodatkowo:
USG NT - bada sie przeziernosc karkowa, kosc nosowa, dokladne CRL, bicie serca itd. i min. dzieki tym parametrom spr. sie ewentualne wady plodu - trwa ok. 20-30 min. Wykrycie wad podczas badania: ok. 75%
+ test podwojny: ok. 95% :)

Stad tez jesli wybieracie sie na USG genetyczne to idziecie na pierwsze USG prenatalne (czy inaczej NT) :)
Oo fajnie wyjaśnione !
Dziękujemy [emoji4] [emoji4]

Hej. No z tymi dniami, tygodniami to ja też ciągle liczę, dzięki dziewczyny za lekcję matematyki.;)
Płeć, włg. wszelakich przesądów u mnie wychodzi dziewczynka, patrząc na geny to przewaga chłopców w rodzinie, 13 sierp. mam prenat. i mam nadzieję,że już poznam kto tam się chowa u mnie. :D

@Emilia S :) tak, mam dokładnie tak samo :) z upływem dnia brzuszek się powiększa i wieczorami jest już baaaardzo widoczny :)
Trzymam kciuki za dzisiejsza wizytę, ale myślę, że to będzie już czysta przyjemność :) badania masz super :) daj znać koniecznie po :)
@karolina921 :) życzę samych cudownych dni w nowym domu :) ahhhh i zazdroszę tej kawy na tarasie :) :) w przyszłym roku będzie Ci przy niej towarzyszyło maleństwo :)
@ilona2701 uwielbiam takie wiadomości :) maluch pięknie rośnie :) na kolejnej wizycie masz prenatalne?
@Megi86 , aż się uśmiechnęłam :) cudowne wieści :) :) :) :)
@sumergosum :) witaj w naszym gronie i gratuluję pięknego, zdrowego dzidziola :)

Ja dziś się lenię w domu to mam czas żeby nadrobić forumowe zaległości, a jutro idę na PAPPĘ, stresuję się wynikami kurcze. Ostatnio mam jakieś dziwne, koszmarne sny i złe przeczucia w związku z tym :( USG NT równo za tydzień

@Emilia S :) tak, mam dokładnie tak samo :) z upływem dnia brzuszek się powiększa i wieczorami jest już baaaardzo widoczny :)
Trzymam kciuki za dzisiejsza wizytę, ale myślę, że to będzie już czysta przyjemność :) badania masz super :) daj znać koniecznie po :)
@karolina921 :) życzę samych cudownych dni w nowym domu :) ahhhh i zazdroszę tej kawy na tarasie :) :) w przyszłym roku będzie Ci przy niej towarzyszyło maleństwo :)
@ilona2701 uwielbiam takie wiadomości :) maluch pięknie rośnie :) na kolejnej wizycie masz prenatalne?
@Megi86 , aż się uśmiechnęłam :) cudowne wieści :) :) :) :)
@sumergosum :) witaj w naszym gronie i gratuluję pięknego, zdrowego dzidziola :)

Ja dziś się lenię w domu to mam czas żeby nadrobić forumowe zaległości, a jutro idę na PAPPĘ, stresuję się wynikami kurcze. Ostatnio mam jakieś dziwne, koszmarne sny i złe przeczucia w związku z tym :( USG NT równo za tydzień
Ja nie wybieram się na prenatalne. Może na te połówkowe ale to też zobaczę jak będziemy stali finansowo. Z synem też byłam tylko na tych.

U mnie dzisiaj 9t7d... No i właśnie. To już 10tydzień się zaczął, czy skończył, czy jak :D nie ogarniam tego. Różne aplikacje,różnie pokazują. Ostatnią miesiączkę zaczynałam w środę i wiem,że w każdą środę zaczynam nowy tydzień.

Kochana nie mozesz byc w 9+7 bo 7 dnia bo prostu nie ma - tu jest '0' :)

9+0 9+1 9+2 9+3 9+4 9+5 9+6 - dla lekarza zawsze to oznacza, ze jestes w 9 tyg. (bo taki tydzien juz skonczylas, a jego interesuja tylko i wylacznie skonczone tygodnie), ale jestes juz w trakcie 10 tygodnia!

W dniu 9+0 zakonczylas pelny 9 tydzien i wszystkie +1 +2 itd sa juz czescia 10 tyg. (te dni skladaja sie na 10 tydz.) Czyli w 10+0 bedziesz W OSTATNIM DNIU 10 TYGODNIA i ten mozna uznac za ZAKOŃCZONY,

a w 10+1 bedziesz juz w pierwszym dniu 11 tygodnia (ale dla lekarza nadal bedzie to 10 tydz. min. dlatego, ze dziecko nigdy nie rozwinelo tak jak te w skonczonym 11 tyg.)

Jutro jak bedziesz na USG zapytaj lekarza, ktory to dzien wg USG (USG podaje wynik wg CRL - czyli dlugosci maluszka). Kiedys tez na priv podawalam Ci kalkulator - wpisz tam odpowiednie daty.

Ps. Na tym etapie ciazy - 1 trymestr szczegolnie - dzieci rosna rowno stad tez mozna ustalic ktory to tydzien ciazy po dlugosci ciemieniowo-siedzeniowej (CRL). I tak np. bobaski Eweli i Sumer sa troche wieksze od mojego dlatego lekarze uznali je za starsze i zmienili date porodu na wczesniejsza :) Pomimo, ze wg ich wyliczen z miesiaczki wychodzi co innego. Na tym etapie nie ma tak, ze jedno dziecko moze byc wieksze a drugie mniejsze i ten sam tydzien i dzien ciazy ;) Oczywiscie roznice moga byc, ale te sa bardzo male :)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry