reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Super! Razem z Toba ciesze sie z tej wiadomosci :)
Też mam problemy ze snem ostatnio, ale u mnie to przez częste wizyty w nocy w toalecie i jak czasem się rozbudzę to od 4 nie śpię.
W takim razie ciesz się weekendem :) odpoczywaj :)
U nas też strasznie gorąco, a zapowiadają coraz większe upały w przyszły tygodniu.
My może jutro skoczymy gdzieś nad wodę. :) Dzisiaj niestety siedzę w pracy a potem jedziemy wybierać kuchnie... Ciesz mnie to, że na szczęście mamy taki sam gust więc nie będzie nieporozumień w tym zakresie, bo co jak co, ale remonty i wykończenie mieszkania może napsuć nerwów ;)

@Darsi, cytologia w ciąży nie jest groźna, to normalne standardowe badanie.
Ja jestem i na luteinie 2x1 i na duphastonie 3x1 i też mam zamiar spytać mojego lekarza we wtorek czy dalej muszę to brać i jeśli tak do dlaczego. Dam znać co mi powie, bo gdzieś czytałam, że po wykształceniu się łożyska, jeśli wszystko jest ok to można te leki odstawić bo to łożysko właśnie przejmuje rolę progesteronu

reklama
Odnośnie Twojej wypowiedzi @Megi86 to właśnie mam iść 2.08 do lekarza na NFZ bo chciałam zrobić cytologia (nie mam kasy żeby za wszystko płacić prywatnie) i opinie o tym lekarzu też nie są dobre stąd moje pytanie czy robiąc cytologie można zrobić coś co zagrozi mojemu dziecku? Bo przyznam się że trochę się boje a drugie pytanie do kiedy brać luteine? Ja zaczęłam bo w pierwszej ciazy krwawilam i wolę dmuchać na zimne, teraz lekarz powiedział że odstawiamy bo nie ma potrzeby ale boję się czy jak odstąpię czy coś się nie stanie [emoji852]️
Trzeba sprawdzić czym lekarz pobiera cytologie. Powinna to być szczoteczka.. Jak pobiera czym innym to niech się ugryzie. Czy może się coś stać no raczej nie. Co najwyżej badanie może być mało przyjemne i mogą być plamienia. Chociaż uważałabym z oceną wyniku u takiego doktora. U nas był taki co to wmawiał pacjentkom nowotwory przy II grupie [emoji58]. Co do luteiny przyjmuje się, że bierze się ją do wykształcenia łożyska. I powinno odstawiać się ją stopniowo. Ja narazie nadal biorę duphaston chociaż raczej nie ma już takiej potrzeby. Ale lekarka powiedziała, że dopiero zaczniemy schodzić z leków przy kolejnej wizycie, a będzie to już w 15tc

Trzeba sprawdzić czym lekarz pobiera cytologie. Powinna to być szczoteczka.. Jak pobiera czym innym to niech się ugryzie. Czy może się coś stać no raczej nie. Co najwyżej badanie może być mało przyjemne i mogą być plamienia. Chociaż uważałabym z oceną wyniku u takiego doktora. U nas był taki co to wmawiał pacjentkom nowotwory przy II grupie [emoji58]. Co do luteiny przyjmuje się, że bierze się ją do wykształcenia łożyska. I powinno odstawiać się ją stopniowo. Ja narazie nadal biorę duphaston chociaż raczej nie ma już takiej potrzeby. Ale lekarka powiedziała, że dopiero zaczniemy schodzić z leków przy kolejnej wizycie, a będzie to już w 15tc
Dokładnie tak, chodzi o tą szczoteczkę.
Nowotwotry przy II grupie? ja w swoim życiu nigdy I nie miałam i jakoś żyję i mam się całkiem dobrze póki co :) Udusiłabym chyba tekiego jakby mnie na tak olbrzymi stres naraził

Też mam problemy ze snem ostatnio, ale u mnie to przez częste wizyty w nocy w toalecie i jak czasem się rozbudzę to od 4 nie śpię.
W takim razie ciesz się weekendem :) odpoczywaj :)
U nas też strasznie gorąco, a zapowiadają coraz większe upały w przyszły tygodniu.
My może jutro skoczymy gdzieś nad wodę. :) Dzisiaj niestety siedzę w pracy a potem jedziemy wybierać kuchnie... Ciesz mnie to, że na szczęście mamy taki sam gust więc nie będzie nieporozumień w tym zakresie, bo co jak co, ale remonty i wykończenie mieszkania może napsuć nerwów ;)

Ja dzis tak mialam - pewnie przez zacmienie :p Ps. Bylo u Ciebie/u Was widac? U mnie nic..
Teraz tez wstaje w nocy do toalety hmm od jakiegos tygodnia.

Oo super :) U nas tez przydalyby sie jakies zmiany - ale bardziej mam tu na mysli aranzacje pokoju dla Bobo:) Nie przemeczaj sie tylko i uwazaj na ew. malowanie, choc dzisiejsze farby juz sa/powinny byc z reguly bezpieczne :) Milego dzionka!

Ostatnia edycja:
Dokładnie tak, chodzi o tą szczoteczkę.
Nowotwotry przy II grupie? ja w swoim życiu nigdy I nie miałam i jakoś żyję i mam się całkiem dobrze póki co :) Udusiłabym chyba tekiego jakby mnie na tak olbrzymi stres naraził
No facet miał na tyle tupetu, że jeszcze wszystkie te pacjentki namawiał na leczenie u siebie prywatnie oczywiście. Kolposkopie, wypalania nieistniejących nadżerek. No gościu miał bujną wyobraźnię. A część pacjentek była zupełnie nieświadoma, przerażona i się na to godziły. Chodziły słuchy, że miał sprawę w sądzie o to. Ale z tego co wiem gabinet nadal istnieje i kobiety chodzą do niego [emoji41]

Ja dzis tak mialam - pewnie przez zacmienie :p Ps. Bylo u Ciebie/u Was widac? I mnie nic..
Teraz tez wstaje w nocy do toalety hmm od jakiegos tygodnia.

Oo super :) U nas tez przydalyby sie jakies zmiany - ale bardziej mam tu na mysli aranzacje pokoju dla Bobo:) Nie przemeczaj sie tylko i uwazaj na ew. malowanie, choc dzisiejsze farby juz sa/powinny byc z reguly bezpieczne :) Milego dzionka!

Dziękuję i wzajemnie miłego dnia życzę :)
Jeśli chodzi o pełnię, nie mam pojęcia bo wczoraj zasnęłam o 21 :) , byłam tak przeraźliwie zmęczona.
Ja lubię zmiany :) i w życiu i obok siebie :) a pojawienie się nowego członka rodziny to idealna okazja na małe przemeblowanie. U nas w tym roku to tych zmian aż, aż.... ciąża, za 2 miesiące ślub, i przeprowadzka przełom października/listopada jak nam się uda zgrać wszystko sprawnie i nikomu się terminy nie poprzesuwają :)

No facet miał na tyle tupetu, że jeszcze wszystkie te pacjentki namawiał na leczenie u siebie prywatnie oczywiście. Kolposkopie, wypalania nieistniejących nadżerek. No gościu miał bujną wyobraźnię. A część pacjentek była zupełnie nieświadoma, przerażona i się na to godziły. Chodziły słuchy, że miał sprawę w sądzie o to. Ale z tego co wiem gabinet nadal istnieje i kobiety chodzą do niego [emoji41]
O rany....czasami się zastanawiam jak tak można, a co z przysięgą lekarską i zasadą "Primum non nocere".. noż się w kieszeni otwiera na takich lekarzy...

@Darsi: tak jak napisaly Dziewczyny wyzej: tylko szczoteczka (!) Moze zapytaj sie przed badaniem czym bedzie pobieral (sorry za doslownosc: w twarz Ci przeciez nie da ;) ) Nie zgadzaj sie na pobranie wymazu wacikami umieszczonymi na patyczku, szpatułką ani tym bardziej palcem.
Wymaz pobrany szczoteczka i na tej podstawie pozniejszy wynik jest tylko wiarygodny (!)

Zapytaj sie zatem o metode pobierania i jak Ci powie, ze nie jest to szczoteczka to elegancko podziekuj i wyjdz drzwiami, ktorymi weszlas :) Taki lekarz nie jest wart funta klaczkow i szkoda badania i czasu. Bedziesz musiala znalezc innego.

Swoją drogą, jak często trzeba sprawdzać cukier w ciąży? Do tej pory robiłam tylko raz, ok 6 tygodnia

Ja miałam robione obciążenie glukozą 75g w 7 tc ze względu na to, że w poprzedniej ciąży wykryto cukrzycę.
Z tego co mi wiadomo test doustnego obciążenia 50 g glukozy wykonuje się w ciąży, między 24 a 28 tygodniem, jeśli wyjdzie podwyzszone to wtedy sie robi test obciążenia 75g. Nie wiem jak to teraz jest dokładnie. Poprzednią ciążę miałam 12 lat temu więc mogło coś się pozmieniać :)

Bardzo smutne jest to co piszesz, ale bardzo dobrze, że zwracasz na o uwagę. Też jestem daleka od bezgranicznego ufania lekarzowi, tym bardziej, że na własnej skórze doświadczyłam pomyłki lekarskiej.
I też uważam, że lepiej jest zadać o jedno, z pozoru głupie pytanie za dużo, niż o jedno za mało, szczególnie jeśli coś nas niepokoi.

P.S. Dosłownie przed sekundą dzwoniła do mnie babka z recepcji od mojego lekarza z informacją, że doktor kazał przekazać, że jeśli chodzi o wyniki hcg+PAPPA to wszystko jest w porządku. Teraz tylko USG NT we wtorek.
Ale fajnie reszta tez dobrze wyjdzie :) Tez bym chciała juz usłyszec takie wieści :)

reklama
Ale fajnie reszta tez dobrze wyjdzie :) Tez bym chciała juz usłyszec takie wieści :)
Ja to nigdy tego testu obciążenia glukozą nie miałam, słyszałam tylko, że to jest baaaardzo nieprzyjemne badanie, i że każda kobieta w ciąży musi je przejść ;)
A tego telefonu się w ogóle nie spodziewałam i w pierwszej chwili, szczególnie po tym okropnym śnie myślałam, że coś jest nie tak. Ulżyło mi trochę :) oby usg nt wyszło ok :) nam wszystkim :)

Do góry