reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Dziewczyny a bierzecie cos poza kwasem foliowym? Ja biore Inofolic w saszetkach. A nie wiem czy powinnam jakies witaminy dokupic jeszcze, tylko ze w kazdych jest tez kwas foliowy i nie wiem czy nie bedzie go za duzo

reklama
Ja biorę femibion natal 1 do śniadania a do kolacji folik . Kwasu foliowego nie da się raczej przedawkować a wiem,że niektóre dziewczyny biorą nawet 5g tyle,że na receptę. Wykorzystam folik do końca i zostanę przy samym femimbionie bo on ma kwas foliowy w gotowej już postaci aby organizm go tylko przyswoił. Mam słaba morfologię i lekarz telefonicznie kazał mi brać hella fer ale ograniczam jego przyjmowanie do minimum i staram się zdobywać żelazo w pożywieniu . U mnie po plamieniu również śladu nie ma,chyba też się trochę przeforsowałam a lekarz dopiero za tydzień..to będzie dla mnie najdłuższy tydzień ;-) Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli:-)

Ja biorę Femibion od wczoraj, wcześniej tylko sam kwas foliowy ale z tego co czytałam ten jest łatwiej przyswajalny i ma dużo witamin z grupy B i żelazo a do tego magnez wieczorem. 4-5 razy w tygodniu pije zielone smoothies wiec to tez dostarcza kwas foliowy w naturalnej formie. Gdyby nie lato to siplementowalabym D3 z K2 ale ze przebywam na słońcu wystarczająco to przez okres leni jest to zbędne. Staram sie zdrowo odżywiać, dużo pic wody i odstawiłam słodycze.

A ja oprocz tego Infolica kupila jeszcze cos takiego:)

Załączniki

• 1D8AB4B3-8A8A-4939-B364-DD32FD4680D3.jpeg
    1D8AB4B3-8A8A-4939-B364-DD32FD4680D3.jpeg
    1 MB · Wyświetleń: 108
Justyna a bierzesz k2 z D3? Bo to bardzo ważne dla przyswajalności. :)
Emilia nie trzeba brać witaminy d3 z k2. Zapytalam o to znajoma farmaceutke i cytuję ponizej:

"Wit d3 odpowiada za bardzo wiele rzeczy m.in. za wchlanianie wapnia a k2 odpowiada za transport tego wapnia w miejsca docelowe czyli kosci zeby itd [emoji4]
D3 jest wit rozpuszczalna w tluszczach wiec najlepiej ja podawac rozpuszczona w tluszczu albo z jakims tluszczem z pozywienia [emoji4]"

Emilia nie trzeba brać witaminy d3 z k2. Zapytalam o to znajoma farmaceutke i cytuję ponizej:

"Wit d3 odpowiada za bardzo wiele rzeczy m.in. za wchlanianie wapnia a k2 odpowiada za transport tego wapnia w miejsca docelowe czyli kosci zeby itd [emoji4]
D3 jest wit rozpuszczalna w tluszczach wiec najlepiej ja podawac rozpuszczona w tluszczu albo z jakims tluszczem z pozywienia [emoji4]"
Widzisz ja znam inną szkołę ;)
‚MJednak suplementy wapniowe należy przyjmować nie tylko z witaminą D3, ale także i z witaminą K2, bowiem ta pierwsza poprawia wchłanianie wapnia, a druga dba o to, aby trafił on w odpowiednie miejsce.
Witamina D3 i witamina K2 współpracują ze sobą w celu produkcji i aktywacji białka GLA Matrix (MGP).

Jest to ważna substancja, która odgrywa szczególną rolę w chrząstkach i ścianach naczyń krwionośnych, hamuje zwapnienia tętnicze oraz zapobiega sztywnieniu i pękaniu naczyń krwionośnych.

Lekarze uważają, że witamina D3 i K2 powinny stanowić nieodłączny duet w suplementacji, ponieważ razem spowalniają powyższe procesy, czego witamina D3 już sama w sobie nie potrafi zrobić.

Co więcej, działając w odosobnieniu witamina D3 i witamina K2 mogą zrobić więcej szkody niż pożytku.’’

I tu się z Tobą zgadzam jeśli chodzi o wapń, ale witamina d3 nie tylko za to odpowiada.

Każdy robi jak uważa. W poprzedniej ciąży ginekolog zalecala mi brać sama witaminę d3, dlatego teraz też tak robię. Skonsultuje to na najbliższej wizycie ;)

reklama
Do góry