Megi86
Fanka BB :)
Ja dziś mam wizytę i okropne nerwy od rana. Proszę uspokujcie mnie, zawsze tak panikuje przed wizytą a nie mam czemu...
Wiedz, ze i tak Twoj stres nic nie da dobrego, a moze jedynie szkodzic (ale tez z tym bez przesady). To co jest w brzuszku to juz jest i nic tego - dzis czy teraz - nie zmieni, a badanie tylko to uwidoczni. Nic nie zalezy juz od Ciebie Carmelku - to nie egzamin, ktory bedzie zalezal od Twojej wiedzy. Ja mam przeczucie, ze bedzie wszystko dobrze a przewaznie nigdy sie nie myle!
W koncu raz_dwa_trzy wrocila! Gdzie sie podziewalas wczoraj? Z Twoja srodowa wizyta bedzie podobnie. To juz pisze na zas 'paniki'
Justyna - 3mam kciuki. Pewnie dostaniesz progesteron
Witajcie Forget i inne Kobitki
Co do testu PAPPA to w PL jest przewaznie zalecany kobietom po 35 r. zycia i tym, ktore wczesniej rodzily dzieci z wadami genet. lub takowe dzieci sa w rodzinie. Hmm co prawda wyparl on troche test potrojny (bo ma wieksza czulosc jesli chodzi o zespol downa ok. 90%, potrojny 60%), ale sa rozne poglady na jego temat, gdyz czasem wychodza zaklamane wyniki. Pappa robi sie prawie jak USG prenatalne czyli od 10-14 (13+6) tyg. ciazy (usg 11-14 tydz.). Test potrojny po 14 tyg. ciazy i wtedy te 2 razem - pappa i potrojny - tworza tzw. test zintegrowany. Najczesciej jednak jest Pappa + USG prenatalne.
Oczywiscie najdokladniejszy jest NIFTY (jego czulosc to 99%) ale i koszt wyzszy bo od 2000 do 2500 zl.
Koszt PAPPA to ok 200-250 zl.
Niektore kobiety polecaja, inne zaluja ze robily, bo wyszly dane nieprawdziwe a one sie niepotrzebnie stresowaly i musialy zrobic dodadkowe bad.- tym razem inwazyjne - np. amniopunkcje, ktora np. wykluczala wyniki Pappa.
Hmm mysle ze to spr indywidualna. Mozna wybrac sie np. w okolicy 11-12 tyg na USG prenatalne i zobaczyc czy wszystko OK, czy nic nie niepokoi ginekologa; jesli cos zauwazy to moze wtedy warto pokusic sie o test Pappa? W takim ukladzie ma sie jeszcze prawie dwa tyg na jego zrobienie. Warto zatem nie czekac do 13t i 6d, bo pozniej juz sie nie zrobi. Sadze tez ze nie od razu nalezy biec w 11 tyg na usg. - mozna pojsc np. w 12 - wtedy wiecej widac.