reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Ja dziś mam wizytę i okropne nerwy od rana. Proszę uspokujcie mnie, zawsze tak panikuje przed wizytą a nie mam czemu...

Wiedz, ze i tak Twoj stres nic nie da dobrego, a moze jedynie szkodzic (ale tez z tym bez przesady). To co jest w brzuszku to juz jest i nic tego - dzis czy teraz - nie zmieni, a badanie tylko to uwidoczni. Nic nie zalezy juz od Ciebie Carmelku - to nie egzamin, ktory bedzie zalezal od Twojej wiedzy. Ja mam przeczucie, ze bedzie wszystko dobrze :) a przewaznie nigdy sie nie myle! :)

W koncu raz_dwa_trzy wrocila! :p Gdzie sie podziewalas wczoraj? :) Z Twoja srodowa wizyta bedzie podobnie. To juz pisze na zas 'paniki' :p

Justyna - 3mam kciuki. Pewnie dostaniesz progesteron :)

Witajcie Forget i inne Kobitki :)

Co do testu PAPPA to w PL jest przewaznie zalecany kobietom po 35 r. zycia i tym, ktore wczesniej rodzily dzieci z wadami genet. lub takowe dzieci sa w rodzinie. Hmm co prawda wyparl on troche test potrojny (bo ma wieksza czulosc jesli chodzi o zespol downa ok. 90%, potrojny 60%), ale sa rozne poglady na jego temat, gdyz czasem wychodza zaklamane wyniki. Pappa robi sie prawie jak USG prenatalne czyli od 10-14 (13+6) tyg. ciazy (usg 11-14 tydz.). Test potrojny po 14 tyg. ciazy i wtedy te 2 razem - pappa i potrojny - tworza tzw. test zintegrowany. Najczesciej jednak jest Pappa + USG prenatalne.

Oczywiscie najdokladniejszy jest NIFTY (jego czulosc to 99%) ale i koszt wyzszy bo od 2000 do 2500 zl.

Koszt PAPPA to ok 200-250 zl.

Niektore kobiety polecaja, inne zaluja ze robily, bo wyszly dane nieprawdziwe a one sie niepotrzebnie stresowaly i musialy zrobic dodadkowe bad.- tym razem inwazyjne - np. amniopunkcje, ktora np. wykluczala wyniki Pappa.

Hmm mysle ze to spr indywidualna. Mozna wybrac sie np. w okolicy 11-12 tyg na USG prenatalne i zobaczyc czy wszystko OK, czy nic nie niepokoi ginekologa; jesli cos zauwazy to moze wtedy warto pokusic sie o test Pappa? W takim ukladzie ma sie jeszcze prawie dwa tyg na jego zrobienie. Warto zatem nie czekac do 13t i 6d, bo pozniej juz sie nie zrobi. Sadze tez ze nie od razu nalezy biec w 11 tyg na usg. - mozna pojsc np. w 12 - wtedy wiecej widac.

reklama
@Megi86 jestem jestem [emoji14] wczoraj Was podczytywalam,ale pracowałam od 6 (home office na szczęście,ale jednak w pracy) i zazdrościłam Wam wylegiwania się w łóżku.
Już mnie wcześniej uspokoiłas:) co ma być to będzie. Zrobiłam i robię wszystko co w mojej mocy. Reszta w rękach Boga. Ja zrobię wszystko,co zaleci lekarz.
Ale skoro Twoje przeczucie (prawie) nigdy nie zawodzi to pozostaje mi być dobrej myśli ;)

Co do objawów,to cały poprzedni tydzień wieczorami bolały mnie pachwiny i nogi, czasem nawet mocno ciągnący ból. Od weekendu jak ręką odjął, nie czuje już brzucha, piersi w końcu są (wcześniej 65B, więc tyle co nic ) i tkliwe. Mdłości na czczo, lekko mnie zaciąga na wymioty,ale wiadomo,nie ma czym. I też mam megaaa ochotę na fast food, dzisiaj np za mną pizza chodzi. :)

@Megi86 jestem jestem [emoji14] wczoraj Was podczytywalam,ale pracowałam od 6 (home office na szczęście,ale jednak w pracy) i zazdrościłam Wam wylegiwania się w łóżku.
Już mnie wcześniej uspokoiłas:) co ma być to będzie. Zrobiłam i robię wszystko co w mojej mocy. Reszta w rękach Boga. Ja zrobię wszystko,co zaleci lekarz.
Ale skoro Twoje przeczucie (prawie) nigdy nie zawodzi to pozostaje mi być dobrej myśli ;)

Co do objawów,to cały poprzedni tydzień wieczorami bolały mnie pachwiny i nogi, czasem nawet mocno ciągnący ból. Od weekendu jak ręką odjął, nie czuje już brzucha, piersi w końcu są (wcześniej 65B, więc tyle co nic ) i tkliwe. Mdłości na czczo, lekko mnie zaciąga na wymioty,ale wiadomo,nie ma czym. I też mam megaaa ochotę na fast food, dzisiaj np za mną pizza chodzi. :)

Aaa :) to db bo wieczorkiem zastanawialam sie czy wszystko OK. Wiesz ze w ubieglym tyg. tez mnie ciagnelo w pachwinie, ale tylko prawej, a bol nog mialam z 2 tyg temu. Teraz prawie nic :) Ja mam jutro prywatna wizyte na 17:10 i jak juz wczesniej pisalam jade na nia az 80 km. Jak bedzie wszystko OK - a mam taka nadzieje :) - to bede musiala wybrac - do tej prywatnie i tak bede jezdzic - u siebie w miescie jakiegos gina na NFZ. Prawda jest taka, ze na NFZ przyjmuja ci sami co prywatnie, ale marnie u nas z ginekologami.. wszyscy jacys malo rozgarnieci :/ ps. ja jeszcze w koszuli nocnej :p

hej ja już po wizycie niestety lekarz nie miał dla mnie dobrych wieści według niego serduszko się zatrzymalo ale .... no wlasnie jest ale dzidzi urosło i odpowiada teraz 8 tygodni i 6 dni a dwa tygodnie temu było 5 tygodni i 6 dni na usg co do mnie kazal czekam ze albo się samo zacznie poronienie a jak nie to za tydzień wizyta znowu hmmmm ciekawe po co?? co do mnie przytylam pol kilo mam dalej rano mdlosci nic się nie zmienilo nic mnie nie boli i nie mam krwawień zastanawiam się czy lekarz mogl się pomylić

Tak wiem, łatwo powiedzieć. W środę u mnie będzie to samo. Musimy mieć świadomość,że co ma być to będzie i i tak nic nie zmienimy. Trzeba się temu poddać,po prostu...

Ja Wam powiem,że o prenatalnych nawet nie potrafię myśleć. Nie mam pojęcia nawet jak to badanie wygląda,w poprzedniej ciąży do tego tygodnia nie dotrwałam...
A powiedzcie mi co to jest ten test PaPPA? Bo gdzieś już mi się obiło to o uszy

hej ja już po wizycie niestety lekarz nie miał dla mnie dobrych wieści według niego serduszko się zatrzymalo ale .... no wlasnie jest ale dzidzi urosło i odpowiada teraz 8 tygodni i 6 dni a dwa tygodnie temu było 5 tygodni i 6 dni na usg co do mnie kazal czekam ze albo się samo zacznie poronienie a jak nie to za tydzień wizyta znowu hmmmm ciekawe po co?? co do mnie przytylam pol kilo mam dalej rano mdlosci nic się nie zmienilo nic mnie nie boli i nie mam krwawień zastanawiam się czy lekarz mogl się pomylić
Ojeeej :( to okropne. Oczywiście,jest szansa,że lekarz się pomylił,ale właśnie po to się zgłasza do szpitala i w szpitalu powtórnie robią USG i potwierdzają lub wykluczają. U mnie dokładnie tak było... 8t2d i dwa dni później zabieg.
Ja bym nie czekała na krwawienie, zgłoś się może do innego ginekologa, zobacz co ktoś inny stwierdzi.

Trzymam kciuki,że to jednak tylko pomyłka

Ja wczoraj jadłam pizze, bo miałam smaka :-D

reklama
@Baffi26 tez mam nadzieje, ze lekarz się pomylił! W koncu to tez człowiek i ma prawo się mylić. 3mam kciuki by wszystko było dobrze!

Do góry