reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2016

Dziewczyny a jakie terminy miałyście poprzednio ? Ja obydwa wiosenne bąbelki a teraz luty i nawet mnie to cieszy bo tak sobie wmawiam, że szybko minie, wakacje przelecą jak z bicza strzelił, zaraz wrzesień, październik, listopad i święta a potem to już z górki prawda że raz i dwa :)
I na porodówce nie będzie +40 :-D Tyle że sezon przeziębień, a moja Jula do szkoły a mała zaczyna przedszkole.

reklama
Mamana102, badania na toxo bezpłatne? A jak to uargumentować? Lekarz pierwszego kontaktu może wydać skierowanie? Zawsze 46 zł do przodu...

Właśnie kojarzę że też przez to przechodziłaś i mi sie tak przypomnialo,ta dziewczyna miała nawet jakis czas wczesniej i jej mówili że to podczas kolejnych okresów nawet sie może nie oczyścic tylko właśnie przy ciąży jak rozrastają się nowe tkanki.U niej też było wszystko oki, pamiętam ze jak ja przyszłam to ona już leżała kilka dni i co troche miala większe krwawienia.

Aschlee będzie dobrze, popatrz mamana również krwawila w poprzednich ciążach.Staraj sie nie stresowac. Dzidzius rozwija sie prawidlowo.Ja mam okropne ataki bólu. 2/3 razy w tygodniu.Nie jestem w stanie ustac wtedy na nogach, trwa to do godziny dopóki srodki przeciwbólowe nie zaczna dzialac.Za kazdym razem mysle ze je trace.Wiem, ze u Ciebie krwawienie I inna sytuacja ale rozumiem Twój stres.Lekarz zapewnia ze dzidziuś rozwija sie prawidlowo.Wiec ufam I staram sie nie stresowac dzieciątka.

Dziekuje za wsparcie pewnie macie racje poprostu po tych wszystkich stratach pewnie panikuje bez potrzeby...

Milenia, to prawda, że badanie na toxo jest na NFZ, jak pobierali mi krew to się dziwili, że nie dostałam skierowanie od gina, bo zawsze daje i pewnie na następnej wizycie bym dostała.

Milena ja nie wiedziałam że to mamy w ramach funduszu płaciłam ale chyba zapłaciłam za jedno 60 PLN potem mnie to zaciekawiło i na stronie NFZ jest że kobieta w ciąży ma te badania za free! Tyle, że niektóre przychodnie i lekarz prowadzący zdzierają jak tylko można i pobierają za to opłatę! A jak się kłóciłam z lekarze i wyszło na to że Dyrektor placówki tak kazał ... W innej przychodni już miałam to jak należy za free! Jak gin będzie furczał że nie da skierowania i na to badanie to powiedz, że idziesz do Dyrektora placówki. TO BADANIE JEST REFUNDOWANE! .

Zobacz:

Bezpłatne badania dla ciężarnych. Co gwarantuje NFZ? - Ciążowy.pl

Ostatnia edycja:
Rety,dobrze że u mnie każde badanie jest bezdyskusyjnie za darmo ;-)

Ja mam córkę z października, drugą z maja, synka ze stycznia i Kaya miała być z grudnia,ale cięcie było we wrześniu. Ogólnie jest mi wszystko jedno,choć fakt faktem że synuś złapał pierwszy katar w wieku 10 dni,jako ze dziewczyny ze szkoły zawsze coś przynoszą. Według mnie chyba każda pora ma lepsze i gorsze strony :happy:

reklama
Mamana, też dzisiaj sobie o tym czytałam, ale było też napisane, że nie można zmusić ginekologa, żeby Ci w danym momencie dał takie skierowanie, bo to jest jego sprawa kiedy Ci je zleci i nie ma na niego wpływu, cytat ze strony sosrodzice:
"Pakiet badań oraz sposób prowadzenia ciąży określony jest w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 23 września 2010 r. w sprawie standardów postępowania oraz procedur medycznych przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych z zakresu opieki okołoporodowej sprawowanej nad kobietą w okresie fizjologicznej ciąży, fizjologicznego porodu, połogu oraz opieki nad noworodkiem. Warto zwrócić uwagę, że ustawodawca mówi o Zalecanym zakresie świadczeń profilaktycznych i działań w zakresie promocji zdrowia oraz badań diagnostycznych i konsultacji medycznych, wykonywanych u kobiet w okresie ciąży, wraz z okresami ich przeprowadzania. Co to oznacza w praktyce? Mianowicie tyle, że lekarz może, ale nie musi zlecić opisanych poniżej badań. Co może zrobić Pacjentka, której nie zleca lekarz podstawowych badań? Nie może ich wymusić na lekarzu, który sam decyduje, jakie badania wykonuje, ale może poskarżyć się w NFZ na danego lekarza i…zmienić specjalistę.
Uwaga! W NFZ poinformowano nas, że skargi jak najbardziej odbierane są od pacjentek, ale pracownicy NFZ nie są w stanie na lekarzu cokolwiek wymóc. Lekarz sam decyduje, jakie badania i kiedy zleca swojej pacjentce."

Do góry