reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2016

Ale Wy tutaj aktywne :-)

Ja dziś po wizycie na NFZ - wiem że nie każda z Was miała szansę trafić na normalnego lekarza, ale ja wolę poczekać 2 godz w kolejce, żeby zaoszczędzić 100 czy 200 zł na badaniach. Lekarz nie wnikający, zresztą jak ma przyjąć 10 pacjentek na godz. to nie da się inaczej, ale jak na wizytę uzupełniającą wystarczy.

Mamana - wynik jest (na moje oko) ok. Ogólnie dla wszystkich tych chorób można oznaczyć dwa rodzaje przeciwciał:
Dodatnie igM oznaczają toczącą się chorobę (i to jest niekorzystne)
Dodatnie igG oznaczają, że kiedyś chorowałaś. Przy czym jeśli nie masz starszych wyników, które można porównać (poziom przeciwciał powinien być stały lub się zmniejszać) to za kilka tygodni lekarz może badanie powtórzyć. Może też zajęcia zrobienie igM żeby sprawdzić czy infekcja nadal nie trwa.
Badania na HIV było sensacją jak robilam je w pierwszej ciąży, w małym miasteczku. Hehe... Ale jakoś się nie przyjęłam. A teraz wyniki są w kopercie i nikt nie dyskutuje o tym co jest w środku.

Co do tematów poważnych - mi pasują, tzn. lubię poznawać poglądy innych i weryfikować swoje. Akurat Kropek wybrała wyjątkowo złożoną i wielowątkową kwestię, w której nie potrafię opowiedzieć się tak po prostu na tak lub nie.

reklama
Mamana - jeśli dobrze zapamiętałam ujemną masz cytomegalię, toxoplazmozę i Hbs - czyli na to nie chorowałaś ani nie chorujesz. Dla różyczki masz tylko jedno oznaczenie - właśnie to dodatnie igG

Wiecie, taka myśl w mojej głowie mi się nasunęła ;) pamietam, jak przy pierwszej ciąży czytałam, martwiłam się, bałam i robiłam badania wszelakie :) Całe to przejecie wzięło górę nad błogostanem. Druga ciąża byłam bardziej ogarnięta, spokojna, wiedziałam już"że nie przegapi się że to już - że się rodzi" że to coś tak mocnego że ty po prostu wiesz, że to JUŻ :) Przy drugiej, już tak się nie stresowałam każdym bólem podbrzusza, każdym drobiazgiem, wiedziałam co mam kupić a co było totalnym błędem i co zabrać do szpitala :) A teraz tez niby wiem, niby ... bo wychodzi na to że każda ciąża, każde boleści, zmartwienia, troski są TYMI PIERWSZYMI ! Wiem jedynie co się dzieje z moim ciałem, wiem, że rosnę wiem jak będzie wyglądał poród :) ... ale moje drogie wcale mi nie jest z górki :) Też się boję, boję plamienia, boję się bóli brzucha i każdorazowo wyników badań i czekają mnie prenatalne i pomimo tego że 'niby" to czas najpiękniejszy, czas oczekiwania, i cała ta ekscytacja to i tak po prostu to "obawianie się i proza życia" odziera Cię momentami z tego co piszą jak powinnaś się czuć :) I wcale nie jest to okres ochronny dla kobiety :) Normalnie wszystko muszę robić, bo samo się nie zrobi i nie mam czasu na roztkliwianie się nad sobą, nie latają mi tu motylki, nie robię sesji - t u moja fobia że w razie czego, w razie czego gdyby coś się stało nie będę w stanie spojrzeć na te zdjęcia i nie chcę ich na początku ciąży ...

Wiem, że kobieta w ciąży podczas porodu ma prawo wymagać, żądać jeżeli czuje że jest coś nie tak natychmiastowej interwencji! Wiem że wcale nie muszę być miłą i podporządkowaną. Tej wiedzy nabyłam po drugim porodzie. I kiedy kłóciłam się o danie mojej małej inkubatora kiedy podsuwali mi papiery do wypisu ... Dałam radę broniąc siebie i dziecko i pogryzłabym każdego kto zechce działać przeciw nam :) Wiem,że lekarz, pielęgniarka nie ma prawa traktować Cię z góry, nie można tolerować impertynenckiego zachowania w szpitalu. Tyle wiem, przynajmniej tyle :) I nie z nami wszelakie numery :) ...

Czesc. Poczytalam... Madre tematy poruszacie. Ja sie jednak nir wypowiem. Nie mam zdania na temat przyjecia uxhodzcow do pl.
Dla mnie najwazbiejsze zeby czuc sie bezpecznie we wlasnym domu bez wzgledu gdzie on jest.

A do wynikow badan.. Oby byly dobre. To tez dziedzina w ktorej nie jestem mocna.

Wyplata wplynela... Jupi pojade kypic sandalki bo mamy bardzo goraco a ja tylko trampki i buty pracownicze. Ja z tych co nie umie kupowax butow i torebek. Wiec mojego zabiore. On lepiej buty kupuje niz ja.

Obiad.... Rosol bym zjadla. Ale mamy kurczaka w spagetti sosie i makaron. I to najpierw trzeba zjesc.
Wstawilam pranie i zaleglam na kanapie. Czas na sniadanie.

Milego dnia buzki panieneczki.

Aaaa moj dzis do mnie... A moze bedzie Maja?

reklama
Do góry