reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2016

Magmich to juz w ogole musicie miec w domu wesolo i glosno, ale to ten z przyjemniejszych halasow raczej ;) Starsza corka chyba juz łaskawsza dla malej? ;)

Aschlee to pewnie kwestia przyzwyczajenia by byla i gdybys musiala wrocic, to na pewno bys dala rade. Wazne, ze Ci tam dobrze, gdzie teraz mieszkasz :)

Mkvet wspolczuje...mam nadzieje, ze to nic powaznego i ze kaszel minie. Dla mnie to najgorsze co moze byc podawac antybiotyk takiemu malemu dziecku...

Zazdroszcze Wam tego, ze Wasze dzieciaczki tak wczesnie chodza spac. Antek "na dobre' zasypia dopiero okolo 22.mimo, ze kapiel ma +/- 19. Ale za to wstaje dopiero o 9-10 rano (nie mowie o pobudkach na jedzenie). W ogole nasze wieczory polegaja na tym, ze Antek je... pociagnie z cyca, niby sie naje, to ja sciagam laktatorem z drugiej piersi i za chwile mu daje to z butli, znowu niby najedzony, mija jakis czas to znowu cyca itd.Oszalec mozna.

Widzialam w rossmanie takie soczki od 4.miesiaca. Podajecie je swoim dzieciaczkom?

reklama
Mkvet zdrówka dla małej.

Ola o tak jest już duża poprawa w zachowaniu starszej chociaż nie powiem trzeba jeszcze na nią uważać ale z zachowaniem się poprawiło. Może dlatego że młoda jest coraz bardziej kontaktowa. Malutka jest tak w siostre zapatrzona że dzisiaj jak siedziała w bujaczku a Laura bawiła sie na dywanie to jak tylko gdzieś pobiegła i jej nie widziała to był taki płacz a jak wracała to znowu uśmiech.:):) ehh...oby było już tylko lepiej.
Co do soczków to ja ich nie podawałam i teraz też nie zamierzam uważam że dla dzieci najlepsza do picia jest woda. Możecie się ze mną nie zgadzać ale córka jak chce pić to najpierw prosi o wodę soki teraz też pija ale woda to podstawa. Chciałam młodszą też tego nauczyć.
Jeśli chodzi o zasypianie to u nas bez zmian zasypia między 21-22 pobudka między 6-7 butla i spanie do 10-10.30.

Ja tez nie podaje nic poza woda i zdarzyło sie raz czy dwa,ze dostał rumianek.

Diete rozszerzamy od 6 mc. Korci mnie,zeby szybciej ale on i tak duzy i prawidlowo przybiera. Wazy juz prawie 8 kilo, co rownomiernie sie w nim rozklada. Bardzo sie boje,zeby nie byl grubaskiem:( dlatego nigdy mu nie wmuszam mleka, jak chce zje mniej a innym razem nadrobi.

Znalazlam na instagramie dziecko z PL starsze o 5 dni od mojegp o identycznych parametrach urodzeniowych i on jest jeszcze wiekszy dzis niz moj xD

Uf dzis noc przespana. Ostatnia butla o 18.oo. Potem 19.3o kapiel, piers i lulu od 2o do 5.oo. I od 5 do 7.oo. Tak to mi sie podoba xD

Oj marzy mi się tak wstać o 10! U mnie 6-7 i Mała nie zamierza później wstawać, coraz głośniej mnie woła i nie ma zmiłuj się bo po 15min jest ostry bunt że jak to się nie będzie z nią nikt bawić!, fakt że koło 8-9 idzie jeszcze na baaardzo długa drzemkę bo ok godzinki, ale ja już jestem rozbudzona zabawą z nią i ciężko mi zasnać.

Magmich na pewno będzie lepiej zanim się obejrzysz zostaną najlepszymi przyjaciółkami:)

Ja soczków nie podaję, pediatra nawet doradziła żeby przez pierwsze dwa tyg tylko warzywka dawać bojak posmakuje owoców to się dziecko może buntować na warzywa, więc marchewka, ziemniaczki, zupka warzywna poszły, dzisiaj będzie brokuł! śmiesznie wygląda jak takie małe stworzonko jak ptaszek otwiera dziobka na łyżeczkę hehe

Mkvet ja to jak tylko mała zakaszlnie to już panika w oczach, jakoś chorowanie maluszka mnie przeraża ale wiem ze to nieuniknione. zdrówka!

Ola moze Antoś po prostu lubi się poprzytulać!Moja Ala jak nieraz wieczorem nie moze sama zasnąć jęczy stęka i patrzy na mnie takimi oczkami ze serce boli, wystarczy ją przytulić a ona w 2min zasypia. Tak jak masz to rzeczywiście męczący wieczór ja tak przeważnie od 20 mam już czas dla siebie a wygląda on tak że przeważnie latam ze ścierką i ogarniam chatę hehe

Magmich az niewiarygodne, ze tak malutkie dziecko moze byc wpatrzone w kogos jeszcze, a nie tylko w mame ;) Przynajmniej masz chwile dla siebie, jak dziewczynki sie doba zajmuja ;)

PaniAg ja tam specjalista ani dietetykiem nie jestem, ale chyba wlasnie wazne jest, aby nie wpychac dziecku na sile jedzenia. Wtedy otylosc jest "o krok" dalej ;)

Demolka no Antos uwielbia sie przytulac. Czyli myslisz, ze jakbym go sprobowala juz wziac obroty okolo 20 to by zasnal? Jak Twoja Ala zasypia o 20 to rzeczywiscie masz duzo czasu dla siebie, mi wlasnie tego brakuje, takiej godzinki albo nawet pol "nicnierobienia" w ciagu dnia. Posiedzenia przy komputerze i takiego odmozdzenia sie...

W ogole on ostatnio ma jakis skok rozwojowy czy cos, bo juz nie wiem na co to zwalic. Jak zasnie o tej 22. to budzi sie na jedzenie o 1:30 potem za godzine, potem o 4 i zwykle o tej 4. placze nie wiedziec czemu...Zasnie po 5 i znowu pobudka o 6:30 i zasypia po 7 do 9-10. a ja chodze jak zombi, bo zanim ja zasne, to za chwile on znowu sie budzi :(

Ola, a jestes pewna, ze nic mu nie przeszkadza w spokojnym spaniu? Moja dokladnie tak samo sie zachowywala jak miala problemy ze skora. Pobudka co 1,5-2h. I placz. I tak w kolko. No myslalam ze zwariuje. Zakladam ze ja ta skora swedziala. Odkad kondycja skora jest lepsza to spi elegancko. Moze zabki u antosia? Albo brzuszek?

Napisane na GT-I9195 w aplikacji Forum BabyBoom

Co do soczków ja zamierzam je wprowadzić jak najpóźniej. Moja położna mówiła, żeby dziecko jak najpóźniej poznało smak słodkich napojów, woda ma być podstawowym piciem i ja się z tym zgadzam. :tak: My dietę będziemy rozszerzać po 6 miesiącach więc wiadomo, że oznaczenia producenta co do wieku raczej nas nie będą dotyczyć. ;-) ;)

Moja jak tak wcześnie zaśnie to też latam ze szmatą i ogarniam :baffled: Jak ogarnę chatę wieczorem to rano spokojnie zaczynamy dzień. Nie lubię jak od świtu wita mnie stos naczyń i bałagan. :confused2:

Ola może Antoś za późno ma ostatnią drzemkę w dzień i po prostu nie chce mu się spać o 20? Na przykład jak ostatnio jechaliśmy samochodem i zasnęła Hania o 19 to potem zasnęła ok 21.30 dopiero :confused2:
Próbuj codziennie troszeczkę wcześniej go brać do spania i w końcu się przyzwyczai. Ja daję najpóźniej o 20 ostatnią butlę i czy jej się chce spać czy nie to kładę do łóżeczka, czasem zaśnie po kilku minutach a czasem kręci się i godzinę. A ja siedzę z nią w pokoju, podaję smoczka, okrywam jak się rozkopie itp. ale absolutnie nie gadam nic do niej;-) ;) Wiadomo, że przy kp tak dokładnie nie zaplanujesz ale warto próbować bo przecież to my mamy stwarzamy plan dnia naszym maluszkom :tak:

Ola a może mu za gorąco albo za zimno ? moja wtedy też sie budzi z płaczem, odkryje ją i chwile później zasypia. A z tym wieczornym spaniem myślę( a przynajmniej w to wierzę), że mi się udało to wypracować. Przez kilka tyg jak Alicja nie przysnęła do 17-17.30 to już jej nie pozwoliłam zasnąć, bawiłyśmy się ile się dało aż czasami przed 19 poszła spać bez kąpieli bo była tak padnięta hehe A po kilku tyg zauważyłam ze złapała taki rytm, ze jakkolwiek dzien jej minął 19 to dla niej godzina "0":))

Ale Wam zazdroszczę szybkiego zasypiania maluszków. U mnie jest podobnie jak piszecie - kąpiel ok 19:30, potem cyc i dziecię usypia ok 21. I po 20-30 minutach się budzi po czym urzęduje do 24 :D Przetrzymywanie nic (poza rykiem) nie daje. Rano się budzi koło 5, potem jeszcze z godzinę odsypia. Dopiero od 8-9 robi sobie porządną 2 godzinną drzemkę (a w chuście to potrafi nawet 4 godziny przespać :) ). Taki model :)

Ola - stawiałam, że to przerywane spanie to przez zęby. Oby szybko mu przeszło.

PaniAg - nie martw się wagą. Moja też klocuszek - ma ponad 7 kg, a długości tylko 61cm :) ale syn był podobny, a teraz chudzielec ;)
Magmich - moja tez wiatrowa w rodzeństwo :) najlepsza opcja na chwilę spokoju to położyć ją obok nich. Tylko M miewa różne pomysły więc trzeba uważać ;)

reklama
My kisimy się w domu bo pogoda się popsuła. Małej zasmakowała dynia wciągała dzisiaj aż jej się uszy trzęsły chociaż dla mnie w smaku była okropna;)

Do góry