reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2016

Ola w szpitalu położna mi mówiła że reakcja dziecka na głód i ból brzuszka są bardzo podobne i łatwo je pomylić. Moja wczoraj zasnęła o 23 i wstała o 5 więc nocka spoko. Też mam wrażenie że mniej je w ciągu dnia dlatego postanowiła policzyć ile mleka wypija w ciągu doby.
Starsza nadal robi cyrki i pyskuje. Czekam cierpliwie z wielką nadzieją że to minie.
Dziewczyny czy wasze maluszki śpią jeszcze w rożku czy już poszły w ruch kołderki? Moja się już w rożek nie mieści więc owijam w kocyk ale coraz poważniej rozważam kołderkę. Boję się tylko żeby tymi małymi łapkami nie zaciągnęła jej sobie na główkę.

reklama
Magmich, u nas juz kolderka od ponad tygodnia, bo w rozku na boczku sie przekrecal buzka na brzuch lekko. Rozek poszedl do wozka jako wysciolka;)

PaniAg mi Pni od laktacji tez tak powiedziala o mleku mod.
Moj Antos tez wlasnie mial krostki na buzce, myslalam, ze to potowki, ale lekarz wczoraj powiedzial, ze to sa zmiany od skazy bialkowej...wiec na dwa tygodnie ograniczam bialko i obserwuje.

Magmich czyli moje dziecko moze mylic głód z bólem? bo na to mi wyglada momentami...a jak policzyc ile dziecko zjadlo, jak karmi sie piersia?
My juz dawno bez rozka z kolderka, bo kocyk wlasnie raz Antos sobie zarzucil na buzke...niby nic mu sie nie stalo, ale az sie poryczalam przez swoja glupote!!!

Ola przy karmieniu piersią niestety tego nie sprawdzisz. A z tym myleniem głodu z bólem to pewnie coś jest na rzeczy bo u swojej też to zaobserwowałam niby głodna a wypija tyle co kot napłakał a bączki puszcza więc raczej coś boli.
To muszę też kołderkę sięgnąć.

Witajcie :blink:
Przy dziecku czas biegnie jak szalony :surprised: Tym bardziej, że u nas ostatnio dłuższa drzemka to wypada na spacerze a w domu w dzień mało śpi. Czy wasze maluszki też tak długo chcą dokazywać, po 2-3 godziny?

My okrywamy jeszcze kocykami ale zawijam jak w rożek. Kołderki nawet nie posiadam jeszcze szczerze mówiąc.

A powiedzcie czy kąpiecie swoje maluszki codziennie? My kąpiemy co drugi dzień. Tylko każda kąpiel to jest wrzask na ile płuca pozwolą. :unsure:
A co do karmienia to ja nadal kp + mm. Mm wypija ok 120 ml. U nas problem jest z bekaniem po jedzeniu.
Czy któraś z was używa poduszki klin? Jakie macie opinie?
Z tym myleniem głodu z bólem i mi dałyście do myślenia :surprised:

Bettina Antos kąpie się tez co drugi dzień i bardzo to uwielbia, na poczatku w tle chodziła suszara i to na pewno miało wpływ na jego spokój przy kąpieli, ale teraz już bez suszary mu się podoba :) Poza tym, trzeba zadbac zeby maluszkowi bylo cieplo podczas kąpieli no i zaraz po wyjeciu z wanny ;)
Antosiowi szybko się odbija jak go pobuja kilika a nawet kilkanascie razy metodą "winda" czyli z góry na dól, to najszybszy sposob u nas.
Kilna nie mamy, wiec nie wiem ;p

Magmich wlasnie u nas jest podobnie, jak mu wloze palca to ciagnie jak opetany mimo, ze wczesniej wypil z butli sciegniete mleko (zwykle120ml), a jak go przystawie do piersi to ja szarpie i sie prezy...

U nas na długotrwały płacz najlepiej działa noszenie "w samolocie" tak jak na obrazku po lewej, wtedy też lepiej puszcza bączki. Tylko już się wycwaniła i stanie w miejscu jej nie pasuje, trzeba chodzić :-p
brzuszku_t.jpg

Jak danego dnia jest kąpiel to mamy 24 stopnie w mieszkaniu, po wyjęciu z wanienki od razu zawijamy w ręcznik. Jak przestanie krzyczeć to zaczyna na nowo jak ją smaruję balsamem mimo, ze staram się go rozgrzać w dłoniach trochę.

U nas ostatnio przy kp też były wrzaski i prężenie i to z dnia na dzień, darła się jak opętana. :baffled: Już myślałam, że skończymy z kp. Nie wiem czy faktycznie to miało wpływ ale ostatnio zmieniłam poduszki na których Hanię kładę przy karmieniu i tak powiązałam jedno z drugim. Zaczęłam ją znowu kłaść na tej poduszce co wcześniej i znowu zaczęła ładnie jeść. Zbieg okoliczności czy było jej po prostu niewygodnie na nowych poduszkach :confused:

Bettina u nas kąpiel codziennie (raz się darzyło że był dzień przerwy). Mam nadzieję że mała powiąże kąpiel i tym że czas spać:):). Co do odbijania to mówiąc obrazowo odbija jak chłop po piwie:):) chwilę po podniesieniu.

reklama
Do góry