wiola0904
Fanka BB :)
Ja miałam w tamtym roku.Czy któraś z Was będąc na zwolnieniu miała kontrolę z ZUSu?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ja miałam w tamtym roku.Czy któraś z Was będąc na zwolnieniu miała kontrolę z ZUSu?
Jesteś w szóstym dniu dwunastego tygodnia. Ja mam 11+3. Jak byłam w szpitalu miałam 10+6 i położns mówi, że to szósty dzień jedenastego tygodnia. A 2 trym tak jak dziewvzyny pisały od 14 tygodnia.Dziewczyny a jak to jest z tygodniami i miesiącami ciąży? Dziś jestem w 11+6 i mówię że jestem w 11 tygodniu. Za tydzień w niedzielę wypada 13+0, czy to będzie już 4 miesiąc?
Nie ma znaczenia czy L4 jest leżące czy nie.Moja przyjaciółka miała, ale to juz rok temu. Chyba tez zalezy czy lekarz wypisze L4 leżące czy nie
Lekarze ginekolodzy liczą tylko pełne skończone tygodnie czyli jak będziesz 11+6 to dla nich wciąż jesteś w 11 tygodniu. Czwarty miesiąc zaczyna się od 14tygidnia chyba więc 14+0. Od tej daty wchodzimy w 2 trymestr.Dziewczyny a jak to jest z tygodniami i miesiącami ciąży? Dziś jestem w 11+6 i mówię że jestem w 11 tygodniu. Za tydzień w niedzielę wypada 13+0, czy to będzie już 4 miesiąc?
Właśnie też mi się tak wydaje... Czyli ustalone, od 14+0 drugi trymestr. Już myślałam że będzie to u mnie za tydzień, a jednak jeszcze dwaLekarze ginekolodzy liczą tylko pełne skończone tygodnie czyli jak będziesz 11+6 to dla nich wciąż jesteś w 11 tygodniu. Czwarty miesiąc zaczyna się od 14tygidnia chyba więc 14+0. Od tej daty wchodzimy w 2 trymestr.
Mamaginekolog
Ile trwa ciąża? Czy ciąża trwa 9 miesięcy? Dlaczego ciążę liczymy w tygodniach?mamaginekolog.pl
Mama ginekolog to fajnie wyjaśnia, że my po prostu czujemy się pewniej ja jestem 10+4 i wszystkim mówię, że jestem w 11tc. Ale u lekarza jka pyta to mówię , że w 10Właśnie też mi się tak wydaje... Czyli ustalone, od 14+0 drugi trymestr. Już myślałam że będzie to u mnie za tydzień, a jednak jeszcze dwa
Miesiące w ciąży się jakoś inaczej liczy. Mi apka pokazuje takjakdla mnie 4 miesac zaczyna się od 16 tygodnia [emoji848] ale może zle myślę
Czwarty miesiąc to 14 tydzień a 14 tydzień to 14+0Miesiące w ciąży się jakoś inaczej liczy. Mi apka pokazuje tak
Ja dokładnie tak samo- mówię rozpoczęty tydzień jak ktoś pyta. A moja gin mówi i zapisuje w karcie oba tygodnie np. 12/13tcLekarze ginekolodzy liczą tylko pełne skończone tygodnie czyli jak będziesz 11+6 to dla nich wciąż jesteś w 11 tygodniu. Czwarty miesiąc zaczyna się od 14tygidnia chyba więc 14+0. Od tej daty wchodzimy w 2 trymestr.
Mamaginekolog
Ile trwa ciąża? Czy ciąża trwa 9 miesięcy? Dlaczego ciążę liczymy w tygodniach?mamaginekolog.pl
Zgadzam się z Tobą że to dużo napewno zależy od kontrolera. I że l4 powinno byc wystawione z jakiegoś powodu a nie tylko ponieważ ktoś jest w ciąży znaczy to w teorii. Nawet nie przyszło mi na myśl spytać ginekologa z jakiego powodu wypisuje l4 miNie ma znaczenia czy L4 jest leżące czy nie.
L4 to okres, kiedy człowiek ma zdrowieć i dążyć do powrotu do pracy. Nie można pójść na zakupy (chyba, że mieszka się zupełnie samemu), nie można opeikowac się dzieckiem, nie można pójść i np wyrywać sobie marchewki na obiad z działki. Oczywiście to wszystko teoretycznie... W praktyce bardzo wiele zależy od kontrolera, jak on podejdoze do tematu. W razie nieobecności, zostawia coś w stylu awizo, z określoną liczba dni, w czasie których mamy obowiązek wyjaśnić w zusie powód nieobecności. Wtedy zaświadczenie od gina potrzebne, ewentualnie paragon z apteki. Niestety przyznanie się np do zakupów albo spacery, w 90% będzie skutkować wstrzymaniem świadczenia.