reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamusie 2022

Co do prenatalnych to tygodnie tygodniami ale wazna jest tez wielkosc dziecka. Moze byc i tak ze beda w 15tc i bedzie to calkiem normalne. Test pappa powinien byc wykonany w dniu usg.
Mlody u dziadków, ja ostatnio mam straszna fazę na zanartwianie co jesli... Ciezko mi z tym. Ciężko ze siedzę w domy, nie pracuje... Najpierw pandemia, teraz to. Nie znaczy ze jestem nie szczesliwa bo jestem, to nasz maly cud. Synek ciagle dopytuje o dzidzue i to mnie syrasznie rozczula, jest taki uczuciowy. No nic trzeba myśleć pozytywnie.

reklama
najczęściej tak mam właśnie, do czasu wymiotów mam okropne nudności, po wymiotowaniu przechodzą i mogę w miarę jeść
Dziewczyny jak wymiotujecie to dłuższy czas utrzymują wam się mdłości ? Mi od rana było niedoborze, potem raz zwymiotowałam i potem czułam się już ok. Normalnie zjadłam, bez mdłości. Czy też tak macie czy może się czymś zatrułam?

Dziewczyny kiedy powoli zaczynacie kompletować po trochu wyprawkę ? Jestem chyba jakaś nienormalna ale znalazłam upatrzony wózek w super cenie i zastanawiam się czy właśnie teraz go już nie kupić 🙆
Jeny na spokojnie 😂
Ja to myśle gdzieś dopiero ok 5 miesiąca coś pomału kupować . Wiesz różne sytuacje się jeszcze mogą wydarzyć na które nie mamy wpływu 🤷🏼‍♀️. Oglądać sobie rzeczy na internecie oglądam ale na zakupy jakiekolwiek jak dla mnie za wczesnie 🤪

Co do prenatalnych to tygodnie tygodniami ale wazna jest tez wielkosc dziecka. Moze byc i tak ze beda w 15tc i bedzie to calkiem normalne. Test pappa powinien byc wykonany w dniu usg.
Mlody u dziadków, ja ostatnio mam straszna fazę na zanartwianie co jesli... Ciezko mi z tym. Ciężko ze siedzę w domy, nie pracuje... Najpierw pandemia, teraz to. Nie znaczy ze jestem nie szczesliwa bo jestem, to nasz maly cud. Synek ciagle dopytuje o dzidzue i to mnie syrasznie rozczula, jest taki uczuciowy. No nic trzeba myśleć pozytywnie.
Urzęduje z dziewczynami na styczniowkach prywatnych mój termin z om jest na styczeń z usg na 2.02 i tam większość dziewczyn tez właśnie szła na usg już z wynikami także różnie to jest i zależy pewnie od lekarza 💪

Dziewczyny kiedy powoli zaczynacie kompletować po trochu wyprawkę ? Jestem chyba jakaś nienormalna ale znalazłam upatrzony wózek w super cenie i zastanawiam się czy właśnie teraz go już nie kupić 🙆
W pierwszej ciąży zaczęłam powolutku kupować dopiero po połówkowym USG. Większość rzeczy mam po córce. Jak będę musiała coś dokupić to też dopiero po połowie ciąży

Urzęduje z dziewczynami na styczniowkach prywatnych mój termin z om jest na styczeń z usg na 2.02 i tam większość dziewczyn tez właśnie szła na usg już z wynikami także różnie to jest i zależy pewnie od lekarza 💪
Pewnie, choć tak na chłopski rozum by miec spójny obraz lepiej zrobić to w jak najbardziej zblizonym czasie.

Ja będę miała wszystko w jednym dniu ale ja idę na NFZ w szpitalu. Po tygodniu wyniki i rozmowa z genetykiem w celu omówienia i skorelowania USG z krwią

Pewnie, choć tak na chłopski rozum by miec spójny obraz lepiej zrobić to w jak najbardziej zblizonym czasie.
Właśnie ja soe zdziwiłam bo mama ginekolog na artykuł na ten temat i napisane jest tam, że pappa można wykonać już od 8tc i nie ma żadnego znaczenia czy zostanie wykonane wcześniej czy w ten sam dzień 🤷🤷🤷

Dziewczyny jestem po pierwszej wizycie lekarz kazał mi wziąść większą dawkę letroxu z 50 na 75 , widziałam 3mm szczęścia i już widziałam bijące serduszko ❤ nie sądziłam że będzie to tak szybko, lekarz dla mojego spokoju przepisał mi duphaston 2x1 , już się uspokoiłam ale od rana nic nie dałam rady przełknąć 🙈 wg @ 6+5 a USG 5+6 jakim terminem bardziej sie sugerować? 😊 jestem dobrej myśli 🥰

Załączniki

• 1a638f6e-3820-4bb5-ae51-2c2c643bc3a7.jpg
    1a638f6e-3820-4bb5-ae51-2c2c643bc3a7.jpg
    39,6 KB · Wyświetleń: 69
  • b6620a2b-4d49-4a11-9706-98f1ce53c256.jpg
    b6620a2b-4d49-4a11-9706-98f1ce53c256.jpg
    47,3 KB · Wyświetleń: 65
reklama
Fitmum, ja nie musiałam tak mówić, już miałam jedno usg, było widać pęcherzyk ale jeszcze nic w środku, był w macicy. Miałam mieć drugie usg dwa dni temu ale że miałam gorączkę i kaszel musiałam odwołać i zrobić test na covid. Mam negatywny więc muszę znów umówić usg. Dzwonilam do nich, ale tej babki co mi robiła usg nie ma jeszcze i oddzwoni jak przyjdzie. No niestety tutaj pierwsze usg w 12 tyg. I to jest ok, w pierwszej ciazy tak miałam i ok, tutaj i tak nic nie zrobią jak coś się dzieje źle do 12 tyg. Trzeba czekać _-_ aha widziałam pytania o szczepionki, ja i maz mieliśmy już po dwie dawki. Ja mam 32 lata, mąż 45. Mieszkamy blisko Brighton
Aha no to tym bardziej nie powinno byc problemu. W sumie mogłoby byc to Dodatkowe usg w ramach NHS darmowe ale w 7/8 tyg. No cóż jest jak jest ze jak sie nic doslownie nie dzieje, Nie ma sie przykrych historii, problemow zdrowotnych to pierwsze usg w 12tyg. Tez czekalam w dwoch ciazach tutaj do tego pierwszego usg. I mi to że ciaze prowadzi położna na kase akurat sie podoba. Jak byla potrzeba to mialam konsultacje z lekarzem. A w ostatniej ciazy 7usg ale lepiej jak jest wszystko ok. Teraz mysle bo kolo mnie moge isc na usg placac 70f i mowilam mężowi i sie zastanawiam . Długość szyjki za ta cene tez moge sobie sprawdzic ale to juz jest np osobne usg w tej sprawie i nie robiłam tego ani razu w sumie . Jest też prywatny szpital. Sa prywatne wizyty tylko ze ceny adekwatne w stosunku do naszych zarobków😄. Jak sie zarabia tu i jedzie do pl to fakt. Drogo nie wychodzi 😄 ale jak sie zarabia w zlotkowkach i placi za wizyte od 200 do 500zl to chyba na to samo wychodzi😳 rozbój 😄
Co do tej sluzby zdrowia na Szczęście nie mialam przykrych doświadczeń. Uwielbiam ze wchodze na czas i nie musze brac calego dnia wolnego jako ten najmniejszy plus ale fakt wiem ze wiele osob zadowolonych z tutejszego Nhs nie jest. Ile ludzi i przypadkow tyle opinii w sumie. Nhs tez zapewne obciążony jak to wszędzie😪

Dla mnie zdecydowanie za wcześnie. Zaczynalam ok 20tyg. W miedzyczasie tez rozgladajac sie za wózkiem bo fakt.. Na olazje czasem trzeba czekać
ja myślę żeby w 5 miesiącu zacząć tak pomalutku coś kupować [emoji4]

.

powiem wam, że przez dwa dni zero wymiotów (nudności miałam, ale nie jakieś mocne), a dziś już znowu od rana wymioty [emoji28]
potrzebuję świeżego powietrza, ale mieszkam w środku miasta i po otwarciu okna 8 tak tego powietrza nie ma [emoji19]
rozglądam się za mieszkaniem z dala od centrum, żeby więcej zieleni było, bo nie dam rady z dzieckiem tu gdzie mieszkamy mieszkać

Powodzenia w szukanku nowego mieszkania:)

Co do mdlosci.. Tez takie dziwne. Łapią mnie odruchy wymiotne a za chwile juz lepiejn.. Jade autem i zle mi jak cholera.. Potem mdli na widok czekolady.. Jakos ochota na slodkie mi odchodzi 😄

Do góry