Ciężki temat ten film, może lepiej sobie oszczędź teraz takich widoków i emocji. Nie jest niestety bezpiecznie. Moze my tego jakos dotkliwie nie odczuwamy ale wokol niestety sytuacja jest tragiczna.Fajne uczucie na pewno jak mały taki w Ciebie wtulony. Zycze Ci aby dzis bylo dobrze i wesoło:-)Dzień był okropny, jeszcze na koniec obejrzeliśmy z me, em Wołyń. Synek zasnął wtulony we mnie.. Tak mocno go ściskałam. Straszny film. Bardzo go przeżywam. Teraz niby inne czasy, ale nigdy nie wiadomo kiedy się spieprzy. A ich u nas w powiecie jest tyle, że strach wieczorem wyjść na spacer. Eh... Ciężkie tematy przed snem.
Wiem dziś tylko jedno. Kocham Mojego synka.
reklama
Witam się czwartkowo wydaje mi się że u mnie powoli ustają mdłości i wymioty ale chyba wolę nie krakać [emoji86][emoji86]
Co do testu pappa u nas jest w ten sam dzień co usg wlasnie najpierw robią usg a od razu po idzie się pobrać krew
Milego dnia, w Katowicach pada, pierwszy raz tak leje od nie pamiętam kiedy [emoji16]
Co do testu pappa u nas jest w ten sam dzień co usg wlasnie najpierw robią usg a od razu po idzie się pobrać krew
Milego dnia, w Katowicach pada, pierwszy raz tak leje od nie pamiętam kiedy [emoji16]
MadalenaWedel
Fanka BB :)
A to dziwnie trochę, bo ja się właśnie umawiałam i babeczka mówiła żeby zrobić z krwi wcześniej i przyjść na prenatalne z wynikiem (test pappa kazała mi zrobić 10-11 tydzień) a umówiona na USG jestem w 12t+6, bo powiedziała że później już lepiej nie.
Z tego co gdzieś tam czytałam to oni od razu do programu wprowadzają wartości z USG i z wyników z krwi i na podstawie tego jest wyliczane prawdopodobieństwo
Z tego co gdzieś tam czytałam to oni od razu do programu wprowadzają wartości z USG i z wyników z krwi i na podstawie tego jest wyliczane prawdopodobieństwo
Ostensible
Dziewczyny, czy kóraś męczy sie z czymś takim jak szum w uchu? Może to głupie pytanie, ale strasznie mnie to wkurza od paru dni Ciśnienie mam albo ok, albo za niskie, nie wiem czy to może być od za niskiego. Nie wiem czy w ogóle to ciążowe, ale nigdy tak nie miałam.
@Ostensible czyli trzeba sie z tym pogodzić, jak z większością A objawy Ci zaczęły juz powoli ustępować ?
@MadalenaWedel Piękna Kruszynka
Nigdy nie słyszałam o szumach w uchu w ciąży, mi się z kolei zatykają jak jestem głodna - ale to pewnie wynika właśnie z niskiego ciśnienia.
Może zapytaj swojego gin?
Ustępują mi mdłości chociaż jeszcze nie w zupełności, sutki mnie nadal bolą, humory nadal też mam.
No i awersja do zapachów nadal ze mną. Mam nadzieję że niedługo to minie... chociaż niektóre dziewczyny straszą że miały tak całą ciążę
Colorado1989
Super, trzymam kciuki [emoji8]Jeszcze jestem z wami dziewczyny. Doktor powiedział ze jest jeszcze pęcherzyk i mamy dać tej ciąży walczyć. Za tydzień kontrola. Dodał nie wyglada to najlepiej ale mamy dać szanse
Mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto, endokrynolog zawsze chce w ciąży, żebym badała TSH i ft4 właśnie, i bardziej na ft4 patrzy. Teraz mi zwiększył dawkę euthyroxu, żeby podkręcić ft4 właśnie lekarze często błędnie patrzą na tsh, a to hormon przysadki mózgowej, nie tarczycy [emoji1]Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz [emoji813]️Sugerowalam sie normami ogolnymi przyjetymi w laboratorium ale w miedzyczasie doczytalam to o czym Ty rowniez napisalas, ze wyzszy poziom hcg obniza TSH i normy dla ciezarnych sa inne [emoji4] no nic, w piatek mam wizyte i spokojnie poczekam na to co mi powie lekarz [emoji4]
Przy 2 to i tak będziesz rekordzistka [emoji4][emoji4][emoji4]Ja mam 3 kg na plus wiec ide na rekord
No to jeszcze raz Tobie osobiście dziękuję [emoji8][emoji8] mój gin sam robi prenatalne w 1 trymestrze, ma certyfikat fmf, no ale kosztuje dużo ta przyjemność@Różamama kciuki żeby się jeszcze u Ciebie rozkrecilo w tą dobra stronę [emoji173]️
U mnie 3-4 kg na minusie także trochę w szoku byłam jak stanęłam wczoraj na wadze
@godzbal ty ty ty juz czekam na to zdjęcie z niecierpliwością [emoji23] u mnie wczoraj był dzień bez wymiotów, swietowalam wieczorem ze znajomymi i zjadlam ciacho i frytki z maka [emoji23]
@Colorado1989 nie ma za co ja sie dzisiaj też umowilam ale do kliniki Sodowskich bo tez mają ten darmowy program i mam 24 lipca prenatalne mój lekarz wczoraj powiedzial ze mam iść na wskazany przez niego adres, do wybranego lekarza.. Sprawdziłam na stronie i u nich musialabym płacić także mhmmm lecę [emoji23][emoji23]
Co do witamin to ja narazie biore tylko kwas foliowy a od 12 tyg będę brac witaminy z dha wczoraj dostałam tyle leków ze szkoda gadac.. Fitolizyne, urosept, acard, aspargin i tardyferon fol. Nie cierpię brać leków, nigdy wcześniej tyle nie przyjmowałam i wydawało mi się że moje wyniki są ok..
Kochana, takie tragedie nie mogą się seryjnie zdarzać. Wydaje mi się, że może nie powinnaś wpadać w jakąś gigantyczną euforię, ale powinnaś też pocieszyć się z ciąży, żeby dzieciątko czuło masę miłości i pozytywnych bodźców, nie tylko strach [emoji8] wierzę z całej siły, że będzie dobrze [emoji4]To mnie najbardziej wkurza ze tsk mówią. Zbadałam się wzdłuż i wszerz. Córcia była zdrowa, robiliśmy badania genetyczne z naskórka. Była taka śliczna, nie mogłam się napatrzeć. Niestety szybko zabrali. Mam teraz duży lęk i boję się przywiązać jak w poprzedniej. Nie wiem czy zniosłabym to kolejny raz.. dzięki za wsparcie
Byłoby idealnie... Niestety mam wrażenie, że choć ciąża to cudowny stan, to jest to gigantyczny wysiłek dla ciała, mega obciążenie i stan zagrożenia, poród później tak samo, nawet cc jest dużym obciążeniem [emoji3525]Tak czytam dziewczyny o tych bardzo przykrych historiach ,Waszych stratach i przeżytych traumach. Bardzo współczuję, nie tak to powinno być wszystko urządzone. O ile lepiej by było gdyby kobieta po zajsciu w ciążę po prostu musiała nosić w brzuszku rozwijające się dziecko i po 9 msc urodzić. Bez komplikacji, stresu, badań, chorób. Cóż jest jak jest. Każda z nas musi przez to przejść i doświadczyć tego co przyniosą kolejne dni. Oby to były szczęśliwe i dobre miesiace dla nas wszystkich. Ja jestem wdzięczna Bogu za mój spokój. Mam ciążę wysokiego ryzyka z racji 4 dych i miesniaka ale nic mnie nie niepokoi ani nie stresuje. Nie boję się, pełen luz i pozytywne myślenie.
A idź Ty [emoji16][emoji16][emoji16][emoji16]@Różamama trzymam kciuki w takim razie! [emoji173]️
@Kasia654 który tydzień już masz? [emoji4]
@Megan22 specjalnie dla Ciebie wstawiam fotki [emoji16].
Zobacz załącznik 996624
Zobacz załącznik 996625
Zobacz załącznik 996626
Czytałam o tym [emoji4] moim zdaniem państwo powinno tak działać, nie chodzi mi o sam zakaz, tylko o regulowanie gospodarki śmieciami. Albo trzeba zmusić producentów do produkowania mniej syfiastych rzeczy, albo ich zakazywać... Nie wiem, czy któraś z was myślała może o wielopieluchowaniu, przy synku miałam nadzieję, że uda mi się używać wielorazowych pieluszek, ze względów bardziej zdrowotnych niż ekologicznych, ale niestety synek ekstremalny alergik na wszystkie środki do prania, a te wielorazowe pieluszki trzeba prac w proszku do prania, ja mogę stosować tylko płatki mydlane... Więc z planów mi nic nie wyszło [emoji16]Dziewczyny w jednym z państw Oceanii Vanuatu od 2020 zakaz używania pieluszek jednorazowych w związku ze zmianami klimatycznymi. Nieźle, na pewno środowisko będzie wdzięczne ale tym rodzicom to trochę współczuję. Za chwilę przeczytamy o masowych wyprowadzkach z wyspy;-) Temat poważny i taka decyzja pewnie zainspiruje inne państwa w dalszej perspektywie, tylko człowiek tak szybko się do wygody przyzwyczaja,że będzie trudno.
W zeszłym roku na porodówce leżałam z dziewczyną w tym wieku, pierwsze jej dziecko, mam bardzo dobry kontakt z nią do dziś, super sobie radzi, nie gorzej niż mamy w innym wieku [emoji4] wiek i ograniczenia często są w głowie. Ja mam w tym roku 30 lat, rodziłam pierwsze dziecko mając 29 lat, i dziś - w xxi wieku! - zdarza mi się słuchać o "dojrzałym" macierzyństwie w odniesieniu do mnie [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23] mam wtedy niekontrolowany napad śmiechu [emoji14][emoji14][emoji14]Piąteczka Little Star :-*
Może mamy po 4 dychy ale bedziemy młode mamuśki;-)
Szczerze to mi nawet 30 nikt nie daje, zdrowa dieta, dużo sportu, zero używek. Chyba mój dzieć się nie będzie wstydził, że z babcią idzie ;-)
Ja tam uważam,że wszystko przychodzi w swoim czasie. Trzymam mocno kciuki za Ciebie, młoda mamuniu :-*
Ostensible
Ja korzystam z opieki Medicover i wraz z usg 11-14 tydzień mam mieć od razu zrobiony test Pappa.Źle mi się dodał post ale chodziło mi o testy pappa, czy któraś z Was jest zdecydowana robić odrazu
Ostensible
A to moja fasoleczka na usg 10+2 , w poniedziałek byłam u gin
reklama
paulina.blachut
Dziś nikt nie wizytuje? [emoji85]