reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe 2020

@Kasiektorek ehh no to szkoda :D ja chodzę na nfz a lekarz sam z siebie mi dal takie skierowanie mimo ze wszystko bylo oczywiście w porządku :D no i prenatalne mialam robione w miejscu gdzie sie wlasnie tym zajmują [emoji14] ale wlasnie w szoku jestem ze az tak dużo za to będziesz płacić bo u nas tez pierwsze kosztuje jakoś 250 zl

to cena łącznie z testem podwójnym z krwi ? czy samo usg ?

reklama
Dziewczyny, ważne żeby przed wyborem lekarza który będzie robił badania prenatalne sprawdzić czy ma do tego kwalifikacje. Nie każdy lekarz ma wiedzę i uprawnienia do tych badań.

W tym linku można sprawdzić nazwiska :)

Niestety często lekarze robią choć nie mają tego certyfikatu.

Badania prenatalne w pierwszym trymestrze ciąży różni się od takiego "zwykłego" tym:
  • badanie ultrasonograficzne płodu zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego oraz FMF
  • test podwójny (z surowicy krwi): ocena stężenia białka PAPP-A i wolnej podjednostki beta-hCG
    (Badania należy wykonać pomiędzy 11 a 13 tygodniem i 6 dniem ciąży)
  • ocena ryzyka wystąpienia aberracji chromosomowych
Czyli badanie w skrócie polega na porównaniu parametrów z usg z wynikami krwi i lekarz wylicza" statystyczne " prawdopodobieństwo wad genetycznych i na ich podstawie kieruje na dalszą diagnostykę.
Tyle wiem teorii, 14 lat temu jak byłam w ciąży nie było takich badań, przynajmniej ja nie miałam.

nie :(

Dziewczyny, na 100% kazda która skonczyla 35 lat ma prawo do bezpłatnych badań prenatalnych. Obowiązuje to w całej Polsce. Skierowanie wypisuje learz prowadzący :)

Dziewczyny, ważne żeby przed wyborem lekarza który będzie robił badania prenatalne sprawdzić czy ma do tego kwalifikacje. Nie każdy lekarz ma wiedzę i uprawnienia do tych badań.

W tym linku można sprawdzić nazwiska :)

Niestety często lekarze robią choć nie mają tego certyfikatu.
Super strona! Dzięki :) na całe szczęście mój lekarz na niej jest, więc nie muszę szukać kogoś innego.

OMG ale tu naskrobalyscie :p ciężko miałam to nadrobić a nie było mnie tylko pół dniao_O

Czyli jesteś 9+1,mi dziś wybiła 9+0 :D Mi na pierwszej wizycie w 6 tyg obliczył termin, ale potem następny -mój lekarz prowadzący wyliczył inaczej, wiec można sie pogubić o_O Najważniejsze żeby było ok, zazdroszczę wizyty juz w środę, ja następna mam dopiero 8/07, i będzie stres. Ostatnia ciąża mi obumarła. Wiec chciałabym baaardzo juz sprawdzić, czy maluszek ma sie dobrze <3 Masz jeszcze /juz dużo objawów?
Tak, dokładnie apka pokazuje mi 9+1 ;) ja już nie umiem się doczekać tej wizyty bo również mam aniołka w niebie któremu nagle przestało bić serduszko:( wiec to moja druga ciąża i modlę się żeby teraz było już Ok... z objawami mam bardzo różnie, cały czas bolą mnie piersi ale jednego dnia mocniej i są bardzo napięte, drugiego słabiej i są jakieś bardziej miękkie, to samo z apetytem i mdlosciami.. łapie mnie przeważnie na wieczor jak już się położę (np 15 min temu byłam pewna ze po raz pierwszy pójdę zwymiotować, ale jakoś przeszło) także z tym tez różnie ..
A jak u ciebie objawy?

Ja dziś byłam na wynikach i też sprawdzić chce progesteron przy okazji bo miałam ostatnio jakoś 19 a biorę teraz duphaston. Także warto w naszym przypadku kontrolować. A jeśli chodzi o mocz, to przed nasiusianiem do pojemnika podmylas się i osuszylas? Mi mówił żebym o tym pamiętała i jeszvze żeby rozchylic wargi sromowe przy siusianiu [emoji6][emoji6]
Kurde ja ostatnio prosiłam mojego gina o skierowanie na progesteron ale powiedział mi ze to jest bez sensu skoro biorę luteinę ...bo wynik mi nic nie powie. A widzisz, piszecie ze warto kontrolować... pójdę chyba prywatnie zrobić w poniedziałek...

Dziewczyny, na 100% kazda która skonczyla 35 lat ma prawo do bezpłatnych badań prenatalnych. Obowiązuje to w całej Polsce. Skierowanie wypisuje learz prowadzący :)
Tak, tylko koleżanka pisała ze niestety 35 lat kończy dopiero w styczniu :(
Ja jestem ze śląska i u nas jest program darmowych prenatalnych na które nawet skierowania nie trzeba mieć;)
A te 500 zł to może prenatalne w 3D/4D ? Dlatego taka cena ...:o

reklama
OMG ale tu naskrobalyscie [emoji14] ciężko miałam to nadrobić a nie było mnie tylko pół dniao_O

Tak, dokładnie apka pokazuje mi 9+1 ;) ja już nie umiem się doczekać tej wizyty bo również mam aniołka w niebie któremu nagle przestało bić serduszko:( wiec to moja druga ciąża i modlę się żeby teraz było już Ok... z objawami mam bardzo różnie, cały czas bolą mnie piersi ale jednego dnia mocniej i są bardzo napięte, drugiego słabiej i są jakieś bardziej miękkie, to samo z apetytem i mdlosciami.. łapie mnie przeważnie na wieczor jak już się położę (np 15 min temu byłam pewna ze po raz pierwszy pójdę zwymiotować, ale jakoś przeszło) także z tym tez różnie ..
A jak u ciebie objawy?

Kurde ja ostatnio prosiłam mojego gina o skierowanie na progesteron ale powiedział mi ze to jest bez sensu skoro biorę luteinę ...bo wynik mi nic nie powie. A widzisz, piszecie ze warto kontrolować... pójdę chyba prywatnie zrobić w poniedziałek...

Tak, tylko koleżanka pisała ze niestety 35 lat kończy dopiero w styczniu :(
Ja jestem ze śląska i u nas jest program darmowych prenatalnych na które nawet skierowania nie trzeba mieć;)
A te 500 zł to może prenatalne w 3D/4D ? Dlatego taka cena ...:o
Oo widzę też jesteś ze Śląska :D a skąd dokładnie jeśli można wiedzieć :p? Ja Katowice :)
Na pewno teraz wszystko będzie dobrze jeśli chodzi o dzidziusia :)

Do góry