reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe 2020

O masakra! 500 zł? Ja w poprzedniej ciąży płaciłam 360 a w pierwszej 250... Niedługo do tysiąca dojdzie...
Poszukam jeszcze, może znajdę tańsze. Z drugiej strony znam już tego lekarza, a nie wiadomo na jakiego trafię jak zdecyduje się gdzieś indziej. Bo na nas najłatwiej zarobić....

reklama
Aha chyba że tak, myślałam że to wszędzie :(
A lekarza masz spoko? Nie może ci wypisać skierowania gdzie będzie ci przysługiwać darmowe prenatalne? :) mi wlasnie jedną chyba z czterech nieprawidłowości na skierowaniu za które przysluguje za darmo zaznaczył gin i nie musialam płacić za pierwsze i drugie :)

A z jakiego województwa jestes
Hej dziewczyny :) Jestem po dzisiejszej wizycie. Dzidzia rozwija się idealnie. Z usg 8t5d :) Serduszko okej.
Mnie tylko nonstop gnębią mdłości i wieczorne wymioty, mam nadzieję, że w końcu prędzej niż później znikną :). Na usg prenatalne muszę umówić się prywatnie u lekarza prowadzącego moją ciąże, w gabinecie do którego chodzę nie ma odpowiedniego sprzętu, no i tak nie łapię się na darmowe, bo 35 lat kończę dopiero w styczniu. koszt 5 stówek.

Aha chyba że tak, myślałam że to wszędzie :(
A lekarza masz spoko? Nie może ci wypisać skierowania gdzie będzie ci przysługiwać darmowe prenatalne? :) mi wlasnie jedną chyba z czterech nieprawidłowości na skierowaniu za które przysluguje za darmo zaznaczył gin i nie musialam płacić za pierwsze i drugie :)
Lekarz okej, szkoda, że nie idealny :D no właśnie wg niego nie ma podstaw do darmowych, nie odnajduje przesłanek. No i co by nie patrzeć to na mnie on właśnie zarobi, chociaż teoretycznie mogę wybrać innego, no ale też zapłacę.
A z jakiego województwa jestes
Z Wielkopolski

Szkoda że trafiliście na kiepską pogodę :-(
A mamy takie szczęście że jak jesteśmy nad morzem to albo deszcz albo ospa
Hej dziewczyny :) Jestem po dzisiejszej wizycie. Dzidzia rozwija się idealnie. Z usg 8t5d :) Serduszko okej.
Mnie tylko nonstop gnębią mdłości i wieczorne wymioty, mam nadzieję, że w końcu prędzej niż później znikną :). Na usg prenatalne muszę umówić się prywatnie u lekarza prowadzącego moją ciąże, w gabinecie do którego chodzę nie ma odpowiedniego sprzętu, no i tak nie łapię się na darmowe, bo 35 lat kończę dopiero w styczniu. koszt 5 stówek.
Super, że z dzidzia wszystko dobrze...

Kurde tote badania prenatalne to jakieś specjalne są że takie drogie?? Kurde mi ww ciąży pierwszej to robili takie normalne usg w 13tygpdniu i Placilam jak za zwykle... Teraz też mi wyznaczyła termin kiedy mam zrobić usg i na skierowaniu jest normalnie napisane usg 12tyg. I nic więcej...

A mamy takie szczęście że jak jesteśmy nad morzem to albo deszcz albo ospa

Super, że z dzidzia wszystko dobrze...

Kurde tote badania prenatalne to jakieś specjalne są że takie drogie?? Kurde mi ww ciąży pierwszej to robili takie normalne usg w 13tygpdniu i Placilam jak za zwykle... Teraz też mi wyznaczyła termin kiedy mam zrobić usg i na skierowaniu jest normalnie napisane usg 12tyg. I nic więcej...

Badania prenatalne w pierwszym trymestrze ciąży różni się od takiego "zwykłego" tym:
  • badanie ultrasonograficzne płodu zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego oraz FMF
  • test podwójny (z surowicy krwi): ocena stężenia białka PAPP-A i wolnej podjednostki beta-hCG
    (Badania należy wykonać pomiędzy 11 a 13 tygodniem i 6 dniem ciąży)
  • ocena ryzyka wystąpienia aberracji chromosomowych
Czyli badanie w skrócie polega na porównaniu parametrów z usg z wynikami krwi i lekarz wylicza" statystyczne " prawdopodobieństwo wad genetycznych i na ich podstawie kieruje na dalszą diagnostykę.
Tyle wiem teorii, 14 lat temu jak byłam w ciąży nie było takich badań, przynajmniej ja nie miałam.

Anie ma u was takiego programu z uni że do 35 lat są darmowe badania
nie :(

reklama
@Kasiektorek ehh no to szkoda :D ja chodzę na nfz a lekarz sam z siebie mi dal takie skierowanie mimo ze wszystko bylo oczywiście w porządku :D no i prenatalne mialam robione w miejscu gdzie sie wlasnie tym zajmują [emoji14] ale wlasnie w szoku jestem ze az tak dużo za to będziesz płacić bo u nas tez pierwsze kosztuje jakoś 250 zl

@paulina.blachut a może to cały wątek musi być zamknięty? W sensie ten co teraz piszemy, wizyty itp itd ehh nie znam sie ale anislu pewnie napisze co i jak :D ja jestem na dwóch wątkach zamkniętych i pamietam tyle ze chyba maila dostalam z linkiem do tego wątku [emoji86]tak mi sie cos kojarzy ale to bylo 2 lata temu :D

Do góry