reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowa mama u lekarza

hej :-D angel przynajmniej porządnie ciebie i jasia zbadaja trzymam kciuki za was :-)
Ja kupilam sobie cisnieniomierz i pierwszy pomiar po pol godzinnym odpoczynku 144/84 na wieczor tez zmierze az do poniedzialkowej wizyty bede zapisywac i na wizycie omowie z ginem moje obrzeki cisnienie i wyniki plus ktg i zobaczę co wyjdzie czy to normalny stan czy oznaki zatrucia ciazowego :-\

reklama
Angel, nie martw się na zapas. Sprawdzą czy wszystko ok, dokładnie pomierzą dzidzię i będziesz spokojniejsza. Z tego co mi położna mówiła, to jakoś sztucznie można te wody uzupełnić, ale o szczegóły nie pytałam.
Vani no to lekko podwyższone masz to ciśnienie, mierz przynajmniej 3-4 razy dziennie.
Dorex - może być tak, że po zdjęciu szwu będziesz jeszcze dwa tyg hasać. A pamiętasz jak jeszcze niedawno mówiłaś - byle do 32tc, byle do 34tc,a tu już proszę 36tc:)
Monika moja lekarka też jakoś nie szasta badaniami - to co wymagane do szpitala (choć hbs i hiv miałam robione w 2mc ciąży, więc może powtórzy) +morfologia i mocz co drugą wizytę. Ona jest zdania, że jak jest dobrze, to po co non stop się badać i stresować;)

Angel daj znac co u Was! Trzymamy kciuki! :*
Vani mierz czesto cisnienie, jak bedzie powyzej 140 to jedz na pogotowie. Moja ciotka stracila Malenstwo w 39tc przez zatrucie, cisnienie zazwyczaj 140\80 lub 140\90 i zlekcewazyla to...
Prosze jak cos Cie zaniepokoi, to skonsultuj to z lekarzem :*

Angelstw, może w szpitalu lepszy sprzęt i dokładniejsze pomiary zrobią. Trzymam kciuki.

Ewka, ja wszystkie badania też drukuję z Internetu.

Odnośnie badań, to u mnie różnie. Tylko, że w przychodni (prywatnej, może to ma znaczenie) do której chodzę jest udostępniony plan badań per tydzień/tygodnie ciąży (podobno na podstawie wytycznych) Lekarz na tej podstawie wypisuje skierowanie. Także mogę sobie podejrzeć co mnie czeka. Ale mocz i morfologię też w pewnym czasie miałam co dwa miesiące a nie na każdej wizycie.

Ja coś ostatnio mało piję wody, muszę się poprawić. Dostałam tylko wytyczne, żeby nie zwlekać z sikaniem, bo mi maluch na pęcherzu się opiera i może przyblokować pęcherz. A wtedy ostry dyżur urologicznymi....

Monika, polecasz to głaskanie główki? Bo ja zainteresowana nie byłam a mojemu M kategorycznie zabroniłam zaglądania w te rejony.

Kasia, nie przesadzaj z herbatą, bo tam też kofeina czy coś podobnego Gdzieś czytałam ile można kawy/herbaty wypić.

Vanilijka, mam nadzieję, że zatrucie Ci się nie przypałęta. Mierz to ciśnienie i pilnuj się.

pozdrawiam

Vani!!! Do szpitala! Tu babeczki z takim cisnieniem na oddziale zatrzymuja i po krótkiej obserwacji jeśli sie normuje do domu wysylaja

Ostatnia edycja:
reklama
Ja na wizytach też miałam bardzo wysokie ciśnienie (przez stres nawet 155) i lekarka kazała mi mierzyć 3 razy dziennie, a jakby było powyżej 140 to natychmiast jechać do szpitala. Także Vani ja też uważam, że powinnaś biegusiem jechać na IP. Chociażby dla własnego spokoju.

Do góry