reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowa mama u lekarza

hej :-D angel przynajmniej porządnie ciebie i jasia zbadaja trzymam kciuki za was :-)
Ja kupilam sobie cisnieniomierz i pierwszy pomiar po pol godzinnym odpoczynku 144/84 na wieczor tez zmierze az do poniedzialkowej wizyty bede zapisywac i na wizycie omowie z ginem moje obrzeki cisnienie i wyniki plus ktg i zobaczę co wyjdzie czy to normalny stan czy oznaki zatrucia ciazowego :-\

reklama
Angel, nie martw się na zapas. Sprawdzą czy wszystko ok, dokładnie pomierzą dzidzię i będziesz spokojniejsza. Z tego co mi położna mówiła, to jakoś sztucznie można te wody uzupełnić, ale o szczegóły nie pytałam.
Vani no to lekko podwyższone masz to ciśnienie, mierz przynajmniej 3-4 razy dziennie.
Dorex - może być tak, że po zdjęciu szwu będziesz jeszcze dwa tyg hasać. A pamiętasz jak jeszcze niedawno mówiłaś - byle do 32tc, byle do 34tc,a tu już proszę 36tc:)
Monika moja lekarka też jakoś nie szasta badaniami - to co wymagane do szpitala (choć hbs i hiv miałam robione w 2mc ciąży, więc może powtórzy) +morfologia i mocz co drugą wizytę. Ona jest zdania, że jak jest dobrze, to po co non stop się badać i stresować;)

Angel daj znac co u Was! Trzymamy kciuki! :*
Vani mierz czesto cisnienie, jak bedzie powyzej 140 to jedz na pogotowie. Moja ciotka stracila Malenstwo w 39tc przez zatrucie, cisnienie zazwyczaj 140\80 lub 140\90 i zlekcewazyla to...
Prosze jak cos Cie zaniepokoi, to skonsultuj to z lekarzem :*

Angelstw, może w szpitalu lepszy sprzęt i dokładniejsze pomiary zrobią. Trzymam kciuki.

Ewka, ja wszystkie badania też drukuję z Internetu.

Odnośnie badań, to u mnie różnie. Tylko, że w przychodni (prywatnej, może to ma znaczenie) do której chodzę jest udostępniony plan badań per tydzień/tygodnie ciąży (podobno na podstawie wytycznych) Lekarz na tej podstawie wypisuje skierowanie. Także mogę sobie podejrzeć co mnie czeka. Ale mocz i morfologię też w pewnym czasie miałam co dwa miesiące a nie na każdej wizycie.

Ja coś ostatnio mało piję wody, muszę się poprawić. Dostałam tylko wytyczne, żeby nie zwlekać z sikaniem, bo mi maluch na pęcherzu się opiera i może przyblokować pęcherz. A wtedy ostry dyżur urologicznymi....

Monika, polecasz to głaskanie główki? Bo ja zainteresowana nie byłam a mojemu M kategorycznie zabroniłam zaglądania w te rejony.

Kasia, nie przesadzaj z herbatą, bo tam też kofeina czy coś podobnego Gdzieś czytałam ile można kawy/herbaty wypić.

Vanilijka, mam nadzieję, że zatrucie Ci się nie przypałęta. Mierz to ciśnienie i pilnuj się.

pozdrawiam

Vani!!! Do szpitala! Tu babeczki z takim cisnieniem na oddziale zatrzymuja i po krótkiej obserwacji jeśli sie normuje do domu wysylaja

Ostatnia edycja:
reklama
Ja na wizytach też miałam bardzo wysokie ciśnienie (przez stres nawet 155) i lekarka kazała mi mierzyć 3 razy dziennie, a jakby było powyżej 140 to natychmiast jechać do szpitala. Także Vani ja też uważam, że powinnaś biegusiem jechać na IP. Chociażby dla własnego spokoju.

Do góry