reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lublin od kuchni

reklama
kochane moje proszę o cierpliwość, wczoraj odcieli nas od internetu (znowu), wieczorem ju z niby był ale zanim uspałam Kolę to znowu nie było a w pracy nie mam zabardzo czasu:no::no: bo przepis mam w głowie bo robiłam "po swojemu"
 
BUŁECZKI Z SOCZEWICĄ


ciasto:
70 dag mąki,
5 dag drożdży,
3 jajka,
1/2 szkl. oleju,
łyżka cukru,
1 1/2 szklanki mleka
szczypta soli

Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki mleka i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać jajka roztrzepane z resztą mleka i szczyptą soli. Wlać rozczyn,dodać olej i wymieszać. wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

nadzienie:
szklanka soczewicy
2 cebule
kilka pieczarek
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, curry
łyżka majeranku

soczewicę ugotować (je dodałam do wody kostkę rosołową) cebulę poddusić, dodać pokrojone pieczarki, smażyć aż odparują. soczewicę i usmazone pieczarki zemleć. dodać czosnek, majeranek i przyprawić solą, pieprzem i curry do smaku, ja na koniec dodałam jeszcze odrobinkę maggi.

z ciasta odrywać małe kawałeczki, robić placuszki, na to łyżka soczewicy i zalepić żeby powstała kulka, ja robiłam z naprawdę małej ilości ciasta, tak żeby było dużo nadzienia. Ukłądać na blaszce wyłożonej papierem, pomalować rozmąconym jajkiem i piec i 200 stopniaxcch tak ok 30 min (jak zrobią sie ładnie rumiane i spody bedą miały już brązowe:tak::tak::tak:
 
Przepis na cienkie (przynajmniej mi takie wyszło:-p) ciasto do pizzy
Składniki:
*400g mąki
*25g drożdży
*3/4 szklanki ciepłej wody
*3 łyżki oleju
*szczypta cukru
*sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Drożdże rozetrzyj ze szczyptą cukru i 3 łyżkami wody.
2. Mąkę przesiej do miski i połącz z przygotowanym zaczynem.Dodaj olej, sól i pozostałą wodę.Składniki dokładnie wymieszaj i przełóż na stolnicę.Wyrabiaj ciasto aż uzyskasz gładką masę.Przełóż wyrobione ciasto do miski, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 30minut.
3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek (lub dwa - ja zrobiłam dwa:rofl2:), przełóż na blaszkę do pieczenia i ponakładaj widelcem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200st.C (ok.5minut)Następnie posmaruj zapieczony blat koncentratem pomidorowym, rozłóż starty ser i resztę składników (w/g uznania).
4.Wstaw do piekarnika na mniej więcej 40minut (w przepisie było 20min ale to jest stosunkowo za mało:eek:) Podawaj zaraz po upieczeniu:-)
Smacznego :cool:
 
przepis na fajną rybę

składniki:
filety z ryby (jaką lubicie, ja robiłam dziś z mintaja)
2-3 cebule
1/2puszki ananasa (na większą porcję cała)
sok z tegoż ananasa (połowa lub cały w zalezności od wielkości dania)
ketchup pikantny (ok 1/2 opakowania)


filety posolić i usmazyć w panierce z mąki i jajka ( ja robię tak że najpierw w mące potem w jajku i jeszcze raz w mace), ułozyc w naczyniu żaroodpornym.
cebulke pokroic w kostkę i podsmazyć, gdy bedzie szklista dodac pokrojony w kostkę ananas a po chwili sok z amanasa. poddusic chwilkę i dodać ketchup, jeśi chodzi o ilośc to kierowałam się smakiem;-)
tak przygotowany sos wyłozyć na rybe i zapiec w piekarniku ok 15 minut

ja się zakochałam w tym daniu

życzę wiec smacznego
 
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I SZPINAKIEM

Składniki:

  • 500 g makaronu świderki lub rurki
  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • 500 g mięsa mielonego - można dać więcej ;-)
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
  • czosnek 2 ząbki

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • ok 100 -150g sera żółtego jak kto lubi
  • 1 średnia cebula



Makaron ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do obcieknięcia.

Szpinak przysmażyć na maśle doprawić do smaku zgniecionym czosnkiem, pieprzem i solą. Cebulę posiekać w drobną kostkę, przysmażyć na oleju, dodać mielone mięso wymieszane z przyprawą do mięsa mielonego, wszystko podsmażyć.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wykładać kolejno warstwami: makaron, szpinak z mięsem, czynność powtórzyć (ostatnią warstwą powinien być makaron). Jajka rozbełtać z mlekiem i pozostałymi przyprawami. Mieszanką zalać zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni, zapiekać 20minut, wyjąć, posypać wierzch startym żółtym serem i zapiekać dalsze 10 minut.



najlepiej zapiekankę zrobić wcześniej by po zapieczeniu całkiem wystygła i wtedy przed podaniem ją podgrzewamy wtedy jest taka zwarta

zaraz po zapieczeniu trochę się rozłazi dlatego NAJlepIEJ dac jej wystygnąć ;-)

a tu zdjęcie ;-)
zapiekanka.jpg
 
reklama
Do góry