reklama
mandziula
Mikołajowa i Zosiowa mama
kochane moje proszę o cierpliwość, wczoraj odcieli nas od internetu (znowu), wieczorem ju z niby był ale zanim uspałam Kolę to znowu nie było a w pracy nie mam zabardzo czasu bo przepis mam w głowie bo robiłam "po swojemu"
mandziula
Mikołajowa i Zosiowa mama
BUŁECZKI Z SOCZEWICĄ
ciasto:
70 dag mąki,
5 dag drożdży,
3 jajka,
1/2 szkl. oleju,
łyżka cukru,
1 1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki mleka i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać jajka roztrzepane z resztą mleka i szczyptą soli. Wlać rozczyn,dodać olej i wymieszać. wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
nadzienie:
szklanka soczewicy
2 cebule
kilka pieczarek
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, curry
łyżka majeranku
soczewicę ugotować (je dodałam do wody kostkę rosołową) cebulę poddusić, dodać pokrojone pieczarki, smażyć aż odparują. soczewicę i usmazone pieczarki zemleć. dodać czosnek, majeranek i przyprawić solą, pieprzem i curry do smaku, ja na koniec dodałam jeszcze odrobinkę maggi.
z ciasta odrywać małe kawałeczki, robić placuszki, na to łyżka soczewicy i zalepić żeby powstała kulka, ja robiłam z naprawdę małej ilości ciasta, tak żeby było dużo nadzienia. Ukłądać na blaszce wyłożonej papierem, pomalować rozmąconym jajkiem i piec i 200 stopniaxcch tak ok 30 min (jak zrobią sie ładnie rumiane i spody bedą miały już brązowe
ciasto:
70 dag mąki,
5 dag drożdży,
3 jajka,
1/2 szkl. oleju,
łyżka cukru,
1 1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki mleka i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać jajka roztrzepane z resztą mleka i szczyptą soli. Wlać rozczyn,dodać olej i wymieszać. wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
nadzienie:
szklanka soczewicy
2 cebule
kilka pieczarek
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, curry
łyżka majeranku
soczewicę ugotować (je dodałam do wody kostkę rosołową) cebulę poddusić, dodać pokrojone pieczarki, smażyć aż odparują. soczewicę i usmazone pieczarki zemleć. dodać czosnek, majeranek i przyprawić solą, pieprzem i curry do smaku, ja na koniec dodałam jeszcze odrobinkę maggi.
z ciasta odrywać małe kawałeczki, robić placuszki, na to łyżka soczewicy i zalepić żeby powstała kulka, ja robiłam z naprawdę małej ilości ciasta, tak żeby było dużo nadzienia. Ukłądać na blaszce wyłożonej papierem, pomalować rozmąconym jajkiem i piec i 200 stopniaxcch tak ok 30 min (jak zrobią sie ładnie rumiane i spody bedą miały już brązowe
Przepis na cienkie (przynajmniej mi takie wyszło) ciasto do pizzy
Składniki:
*400g mąki
*25g drożdży
*3/4 szklanki ciepłej wody
*3 łyżki oleju
*szczypta cukru
*sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Drożdże rozetrzyj ze szczyptą cukru i 3 łyżkami wody.
2. Mąkę przesiej do miski i połącz z przygotowanym zaczynem.Dodaj olej, sól i pozostałą wodę.Składniki dokładnie wymieszaj i przełóż na stolnicę.Wyrabiaj ciasto aż uzyskasz gładką masę.Przełóż wyrobione ciasto do miski, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 30minut.
3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek (lub dwa - ja zrobiłam dwa), przełóż na blaszkę do pieczenia i ponakładaj widelcem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200st.C (ok.5minut)Następnie posmaruj zapieczony blat koncentratem pomidorowym, rozłóż starty ser i resztę składników (w/g uznania).
4.Wstaw do piekarnika na mniej więcej 40minut (w przepisie było 20min ale to jest stosunkowo za mało) Podawaj zaraz po upieczeniu:-)
Składniki:
*400g mąki
*25g drożdży
*3/4 szklanki ciepłej wody
*3 łyżki oleju
*szczypta cukru
*sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Drożdże rozetrzyj ze szczyptą cukru i 3 łyżkami wody.
2. Mąkę przesiej do miski i połącz z przygotowanym zaczynem.Dodaj olej, sól i pozostałą wodę.Składniki dokładnie wymieszaj i przełóż na stolnicę.Wyrabiaj ciasto aż uzyskasz gładką masę.Przełóż wyrobione ciasto do miski, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 30minut.
3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek (lub dwa - ja zrobiłam dwa), przełóż na blaszkę do pieczenia i ponakładaj widelcem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200st.C (ok.5minut)Następnie posmaruj zapieczony blat koncentratem pomidorowym, rozłóż starty ser i resztę składników (w/g uznania).
4.Wstaw do piekarnika na mniej więcej 40minut (w przepisie było 20min ale to jest stosunkowo za mało) Podawaj zaraz po upieczeniu:-)
Smacznego
mandziula
Mikołajowa i Zosiowa mama
przepis na fajną rybę
składniki:
filety z ryby (jaką lubicie, ja robiłam dziś z mintaja)
2-3 cebule
1/2puszki ananasa (na większą porcję cała)
sok z tegoż ananasa (połowa lub cały w zalezności od wielkości dania)
ketchup pikantny (ok 1/2 opakowania)
filety posolić i usmazyć w panierce z mąki i jajka ( ja robię tak że najpierw w mące potem w jajku i jeszcze raz w mace), ułozyc w naczyniu żaroodpornym.
cebulke pokroic w kostkę i podsmazyć, gdy bedzie szklista dodac pokrojony w kostkę ananas a po chwili sok z amanasa. poddusic chwilkę i dodać ketchup, jeśi chodzi o ilośc to kierowałam się smakiem;-)
tak przygotowany sos wyłozyć na rybe i zapiec w piekarniku ok 15 minut
ja się zakochałam w tym daniu
życzę wiec smacznego
składniki:
filety z ryby (jaką lubicie, ja robiłam dziś z mintaja)
2-3 cebule
1/2puszki ananasa (na większą porcję cała)
sok z tegoż ananasa (połowa lub cały w zalezności od wielkości dania)
ketchup pikantny (ok 1/2 opakowania)
filety posolić i usmazyć w panierce z mąki i jajka ( ja robię tak że najpierw w mące potem w jajku i jeszcze raz w mace), ułozyc w naczyniu żaroodpornym.
cebulke pokroic w kostkę i podsmazyć, gdy bedzie szklista dodac pokrojony w kostkę ananas a po chwili sok z amanasa. poddusic chwilkę i dodać ketchup, jeśi chodzi o ilośc to kierowałam się smakiem;-)
tak przygotowany sos wyłozyć na rybe i zapiec w piekarniku ok 15 minut
ja się zakochałam w tym daniu
życzę wiec smacznego
gon1a
Fanka BB :)
brzmi smacznie chyba sie skusze:-)
izka-mummy-to-be
szczęśliwa
WOW, ja to zacofana jestem, utknęłam tylko na jednym wątku i jakoś nie szukałam innych a tu takie rzeczy się dzieją ale lepiej późno niż wcale
mandziula
Mikołajowa i Zosiowa mama
Wafelek z masą mleczno - nugatową wafelki robiłam z tego przepisu, tylko dodałam orzechy włoskie i trzymałam wlodówce to lepiej się kroiły
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I SZPINAKIEM
Składniki:
Makaron ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do obcieknięcia.
Szpinak przysmażyć na maśle doprawić do smaku zgniecionym czosnkiem, pieprzem i solą. Cebulę posiekać w drobną kostkę, przysmażyć na oleju, dodać mielone mięso wymieszane z przyprawą do mięsa mielonego, wszystko podsmażyć.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wykładać kolejno warstwami: makaron, szpinak z mięsem, czynność powtórzyć (ostatnią warstwą powinien być makaron). Jajka rozbełtać z mlekiem i pozostałymi przyprawami. Mieszanką zalać zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni, zapiekać 20minut, wyjąć, posypać wierzch startym żółtym serem i zapiekać dalsze 10 minut.
najlepiej zapiekankę zrobić wcześniej by po zapieczeniu całkiem wystygła i wtedy przed podaniem ją podgrzewamy wtedy jest taka zwarta
zaraz po zapieczeniu trochę się rozłazi dlatego NAJlepIEJ dac jej wystygnąć ;-)
a tu zdjęcie ;-)
Składniki:
- 500 g makaronu świderki lub rurki
- opakowanie szpinaku mrożonego
- 500 g mięsa mielonego - można dać więcej ;-)
- 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
- czosnek 2 ząbki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki masła
- 100 ml mleka
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- ok 100 -150g sera żółtego jak kto lubi
- 1 średnia cebula
Makaron ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do obcieknięcia.
Szpinak przysmażyć na maśle doprawić do smaku zgniecionym czosnkiem, pieprzem i solą. Cebulę posiekać w drobną kostkę, przysmażyć na oleju, dodać mielone mięso wymieszane z przyprawą do mięsa mielonego, wszystko podsmażyć.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wykładać kolejno warstwami: makaron, szpinak z mięsem, czynność powtórzyć (ostatnią warstwą powinien być makaron). Jajka rozbełtać z mlekiem i pozostałymi przyprawami. Mieszanką zalać zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni, zapiekać 20minut, wyjąć, posypać wierzch startym żółtym serem i zapiekać dalsze 10 minut.
najlepiej zapiekankę zrobić wcześniej by po zapieczeniu całkiem wystygła i wtedy przed podaniem ją podgrzewamy wtedy jest taka zwarta
zaraz po zapieczeniu trochę się rozłazi dlatego NAJlepIEJ dac jej wystygnąć ;-)
a tu zdjęcie ;-)
reklama
Podziel się: